3. Arbeidsrelaterte sykdommer
Det er grunn til bekymring over økningen av arbeidsrelaterte sykdommer. Alle statistikker viser at arbeidsmiljøet på installasjonene ikke er helt som det burde være. ODs årsmelding 1998 bekrefter denne utviklingen og fremhever at det sannsynligvis er underrapportering. Mørketallene kan skyldes manglende og ulike rapporteringsordninger i selskapene.
Det må etableres systemer der det ikke bare er oljeselskapene som har gode rutiner, men også entreprenørselskapene og deres underselskaper. Det er registrert en utvikling med etablering av bonusavtaler og det kan stilles spørsmål ved den effekt disse vil kunne gi på sikt. Disse vil kunne vanskeliggjøre myndighetenes intensjoner med å få etablert troverdige rapporteringsrutiner. Det kan antas at situasjonen er verre enn hva statistikkene tilsier. På side 31 i St.meld. nr. 51 (1992-1993) skriver departementet at OD vil fortsette arbeidet med rapporteringsrutinene slik at alle bedriftene følger opp dette arbeidet. Videre skal ODs database over arbeidsbetingede sykdommer videreutvikles. Det er positivt, men det må legges sterkere press på oljeselskapene for å få etablert ens rapporteringsrutiner og metoder i hele petroleumsvirksomheten.
Årsaken til den uakseptable utviklingen av de arbeidsbetingede sykdommer er selvsagt svært sammensatt. Økende gjennomsnittsalder, for høy pensjonsaldersgrense, 12 timers arbeidsøkter, mye nattarbeid, overtidsarbeid og økende arbeidspress vil med sikkerhet være blant årsaksfaktorene. Det vises i denne forbindelse til statusrapport for prosjekt nr. 7201806 «ut av Nordsjøen med helsa i behold» fra Rogalandsforskning, som dokumenterer at i en cateringbedrift i oljevirksomheten har ca. 200 ansatte mistet helsesertifikatet det siste tiåret. Cateringbedriftene har i dag totalt ca. 2000 ansatte.