Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

Bestemmelsene som avgjør hvem som skal regnes som bosatt i Norge og betale skatt til Norge er aktualisert igjen høsten 1999. Blant annet har Oslo Ligningskontor v/folkeregisteret og Skattedirektoratet v/ sentralkontoret for folkeregistrering kommet til ulike konklusjoner når det gjelder en enkeltpersons bosted.

Folkeregistreringslovens bestemmelser avgjør hvem som skal regnes som bosatt i Norge. I forskrift 04.03.1994 nr. 161 om folkeregistrering reguleres innreise i §1 og utreise i §8. For innreise gjelder generelt at opphold av minst 6 måneders varighet regnes som bosetting. For utreise tas det i tillegg til oppholdets varighet også hensyn til bolig-, arbeids- og familiesituasjonen. Det kan virke som det er lettere å nekte utreise enn å etablere innreise. Skatteloven har parallelle bestemmelser.

Forslagsstiller mener det er i samsvar med folks rettsoppfatning at personer med mange tilknytningspunkter regnes som bosatt i landet og yter skatt til landet. Forslagsstiller mener det er behov for å vurdere om folkeregistreringslovens bestemmelser om bosted og skattelovens bestemmelser om skatteplikt bør presiseres slik at det blir lettere å etablere innreise og dermed bidra til at personer med sterke tilknytningspunkter til landet har skatteplikt til landet.