Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bakgrunn

Fiskere som er fylt 16 år kan bli opptatt på blad B i fiskermanntallet. Dette gir rettigheter til å kjøpe og registrere båt i fiskeriregisteret og få tildelt kvote for torsk og andre fiskeslag. Videre gir det rett til adgang i konsesjonsbelagte fiskerier, etablering er avhengig av finansiering. Når en fisker driver fiske med egen båt i enhetskvotesystemet så kan han ikke være hovedmedeier i annet fartøy som er med i fartøykvoteordningen, eller omvendt. Han kan heller ikke ha leieskipper og må egenhendig underskrive bryggeseddel ved hver levering av fangst, ifølge fiskerilovgivningen.

Når en fisker får oppgjør er han pålagt å kreve inn 11,11 % merverdiavgift. Men er han under 18 år, kan han ikke registrere seg i foretaksregisteret og få arbeidsgivernummer. Noe han må ha for å få betale inn merverdiavgift til Fylkesskattekontoret. Dermed er han avskåret fra å betale inn merverdiavgiften. Å unndra merverdiavgift straffes med ubetinget fengsel, ifølge lov om merverdiavgift.

Saken er tatt opp med Statsministeren i muntlig spørretime der Statsministeren lovet å rydde opp i dette. Saken ble så fulgt opp i ordinær spørretime, da ble svaret at saken ikke kunne løses. Fiskere under 18 må ha verge, fortrinnsvis foreldre. I og med at fiskerilovgivningen er som nevnt tidligere, at man kan ikke både delta i enhetskvotefiske og fartøykvotefiske, kan det bli problem med foreldre som verge hvis disse selv eier båt.