Forslag fra stortingsrepresentantene Sverre J. Hoddevik, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen om at vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk kan utføres i både offentlig og privat regi.
Innhold
Forslagsstillerne viser til at bedriften A.S Fiskevegn har utviklet en egnemaskin som kan revolusjonere linefisket for den minste sjarkflåten. 25. september i år søkte bedriften om tillatelse til å prøve ut maskinen. Formålet var å teste maskinen under realistiske forhold og stille den til disposisjon for fiskere som ønsket å prøve den ut i praksis. Fartøyet maskinen er montert på er ikke tidligere registrert i det norske merkeregisteret. Fiskeridirektoratet avslo søknaden. Begrunnelsen var at den nye maskinen verken var satt i verk eller støttet økonomisk av det offentlige, og at A.S Fiskevegn kunne komme til å få en fordel i konkurransemarkedet om tillatelse ble gitt. Etter anke ble Fiskeridirektoratets avgjørelse stadfestet av Fiskeridepartementet den 3. november 1998.
Forslagsstillerne ser svært alvorlig på at regelverket på denne måten hindrer praktisk produkt- og næringsutvikling i Kyst-Norge. Utviklingen i fiskerinæringen og resten av næringslivet er avhengig av at folk med initiativ, skaperevne og innsatsvilje ser muligheter og ikke hindringer. Skal norsk næringsliv og fiskerinæring fortsette å hevde seg må rammebetingelsene og regelverket oppmuntre til forskning, nyskaping og teknologiutvikling. Forslagsstillerne mener den aktuelle saken viser at det er behov for en opprydning i regelverket.
Saken ble tatt opp i Stortingets spørretime 28. oktober 1998 jf St. forh. ss. 314-15 (1998-99). Fiskeriministeren opplyste da at det i slike saker ikke kan gis tillatelse etter saltvannsfiskelovens § 2 der det heter at «Fiskeridirektoratet kan tillate at vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk utøves uten hensyn til bestemmelsene i denne lov.» Ifølge statsråden gir bestemmelsen kun hjemmel for det offentliges egne undersøkelser eller forsøk i samarbeid mellom offentlige institusjoner og private parter. Forslagsstillerne formoder at det her bl.a siktes til Innst. O. V - 1955 fra Sjøfarts- og fiskerikomiteen om lov om saltvannsfiskeriene. Om § 2 skrev komiteen:
«Sjøfarts- og fiskerikomiteen har forstått proposisjonen slik at det er vedkommende departement som skal fastsette de nærmere vilkår for å kunne drive vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk. For å gjøre dette helt klart vil komiteen etter samråd med Justisdepartementet foreslå at paragrafen blir gitt følgende ordlyd:
«Vedkommende departement kan tillate at vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk på nærmere fastsatte vilkår blir utført uten hensyn til bestemmelsene i denne lov.»»
Denne ordlyden ble vedtatt da Stortinget behandlet saken i 1955. Da lov om saltvannsfiske i 1983 erstattet lov om saltvannsfiskeriene ga forarbeidene bare uttrykk for at den aktuelle bestemmelsen i § 2 var en videreføring av den gjengitte bestemmelsen fra 1955. Sjøfarts- og fiskerikomiteens merknader fra 1955 og det faktum at saltvannsfiskeloven er en utpreget fullmaktslov burde åpne for at Fiskeridepartementet ved Fiskeridirektoratet gjennom forskriftene kan fastsette vilkår som muliggjør vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk også i privat regi.
Forslagsstillerne viser videre til saltvannsfiskelovens § 4a som begrenser redskapsbruken for ikke-manntallsførte fiskere. Forslagsstillerne mener departementet etter § 4a kan ha hjemmel til å gi dispensasjon fra redskapsbegrensningene slik at praktiske fiskeforsøk kan utføres også av fiskere som ikke er manntallsført.
Forslagsstillerne foreslår derfor at Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk kan utføres i både offentlig og privat regi. Dersom departementet finner at det ikke har hjemmel til å åpne for vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk i privat regi bes Regjeringen fremlegge forslag til nødvendige endringer i saltvannsfiskeloven.
Det fremsettes følgende
forslag:Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk kan utføres i både offentlig og privat regi. Dersom departementet finner at det ikke har hjemmel til å åpne for vitenskapelige undersøkelser og praktiske fiskeforsøk i privat regi bes Regjeringen fremlegge forslag til nødvendige endringer i saltvannsfiskeloven.