Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg og Sverre J. Hoddevik om lov om endringer i lov av 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven). (Åpning for at kommuner kan velge mellom å kjøpe revisjonstjenester og ha egne eller interkommunale revisjonsordninger.)

Innhold

Til Odelstinget.

Kommuneloven stiller i dag krav til at revisjon skal skje ved egen kommunal eller fylkeskommunal revisjon, eller gjennom et interkommunalt samarbeid i et revisjonsdistrikt. Dagens kommunelov ekskluderer kommunene fra å kjøpe revisjonstjenester fra private revisjonsfirma. Loven fratar kommunene muligheten til selv å velge den mest kostnadseffektive løsningen, egenansettelse eller kjøp av tjenester.

Hensikten med dette lovforslaget er å gi kommunene friheten til selv å vurdere hva som er den mest kostnadseffektive løsningen for kommunene på revisjonsområdet. Vi ser ingen grunn til at kommunene ved lov skal forbys selv å foreta et slikt valg og vil vise til at både Sverige og Danmark praktiserer en slik valgfrihet. Da den nye kommuneloven ble vedtatt var en av hovedhensiktene å gi kommunene større frihet til å organisere sitt arbeid både på politisk og administrativt nivå, slik man fant det mest hensiktsmessig. Det vil derfor være i tråd både med tanken om kommunalt selvstyre og intensjonen bak den nye kommuneloven å gi kommunene mulighet til å velge revisjonsordning. Retningslinjene for kommunal revisjon er gitt i eget regelverk. Det stilles krav om regnskaps- og revisjonsfaglig kompetanse i egen forskrift.

Dette forslaget berører således ikke innholdet eller kvaliteten på revisjonsarbeidet, men er et ønske om å gi kommunene tillit til at de selv kan bestemme hvem som skal revidere regnskap for kommunen.

Vi foreslår derfor at § 60 i lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) endres slik at kommunene kan inngå avtaler med private revisjonsfirma etter eget ønske.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Vedtak til lov

om endringer i lov av 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven).

I.

I lov av 25. september 1992 nr.107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) gjøres følgende endringer:

§ 60 nr. 3 skal lyde:

Revisjon kan skje ved egen kommunal eller fylkeskommunal revisjon, ved felles revisjon for flere kommuner eller fylkeskommuner innen et revisjonsdistrikt, eller ved særskilt revisjonsfirma.

§ 60 nr. 5 skal lyde:

Kommunestyret/fylkestinget ansetter selv revisor, eller inngår avtale med revisjonsfirma.Der kommunen eller fylkeskommunen har egen kommunal eller fylkeskommunal revisjon ansetter kontrollutvalget revisjonens øvrige personale. Distriktsrevisor og det øvrige personale i distriktsrevisjonen ansettes av distriktsrevisjonsstyret. Revisor skal ha regnskaps- og revisjonsfaglig kompetanse som bestemt i forskrift etter denne paragrafs nr. 9.

§ 60 nr. 6 nytt annet ledd skal lyde:

Også revisor som ikke er ansatt i kommunen eller fylkeskommunen har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13, jf. straffeloven § 121.

II.

Loven trer i kraft straks.

13. november 1998.