Stortinget - Møte mandag den 31. mars 2025 *

Dato: 31.03.2025
President: Svein Harberg

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [15:00:09]

Interpellasjon fra representanten Mudassar Kapur til samferdselsministeren: «Statsminister Jonas Gahr Støre la 6. februar fram regjeringens politiske prioriteringer. Statsministeren pekte på byene som et område der regjeringen vil gjøre en ekstra innsats. For å skape bedre vilkår for storbyene og deres innbyggere kreves det en systematisk innsats fra flere statsråder, og fra flere forvaltningsnivåer. Innenfor samferdselsministerens portefølje er det spesielt transportløsninger i byene og byvekstavtaler som er aktuelt. Hvilke konkrete forslag vil statsråden fremme for Stortinget, i tide til at Stortinget kan behandle dem før sommeren, som vil bidra til å skape bedre vilkår for byene og deres innbyggere, innenfor det som er særlig relevante for statsrådens portefølje?»

Talere

Mudassar Kapur (H) []: Befolkningsframskrivingene fra SSB viser at vi kan forvente en stor vekst i folkerike strøk som Østlandet og i og rundt de store byene. For å klare å ta denne befolkningsveksten på en god måte kreves det at vi har en framtidsrettet areal- og transportplanlegging. Det viktigste verktøyet vi i så henseende har for å sikre dette i byområdene, er bl.a. byvekstavtaler.

Da Solberg-regjeringen tok over i 2013, startet tidenes storbysatsing med omfattende belønningsmidler til å ruste opp kollektivtransporten. Bevilgningene til kollektiv, sykkel og gange i storbyene ble mer enn femdoblet i perioden 2013 til 2021. Solberg-regjeringen la til rette for oppfølging av eksisterende byvekstavtaler, og også inngåelse av byvekstavtaler for fem nye byer samt en ny fireårig tilskuddsordning til ytterligere fem mindre byområder. Gjennom bompengeavtalen fra 2019 har det i tillegg skjedd en økning i de statlige midlene til de større byområdene for å redusere bompengebelastningen, og til bedre og billigere kollektivtransport.

I tillegg fikk man under Solberg i sin tid til å satse kraftig på utbyggingen av jernbane i Oslo-regionen. Toget står for om lag en tredjedel av alle de daglige reisene inn i og ut av min hjemby, Oslo, og det er derfor ryggraden i et godt kollektivtilbud for pendlerne i Oslo-området. For å gi innbyggerne et bedre togtilbud gjennomførte Solberg-regjeringen jernbanereformen.

Vi har bevis på at konkurranse virker. Det gir et bedre tilbud til de reisende, med flere avganger og høyere kundetilfredshet. Dette er særlig viktig for pendlere i og rundt de store byene. Støre-regjeringen stoppet jernbanereformen og har i stedet gjort togtilbudet – dessverre, må jeg si – dårligere gjennom å stoppe konkurranseutsettingen og slå Flytoget sammen med Vy.

Da regjeringen la fram Nasjonal transportplan 2025–2036, lå det mindre midler inne til byvekstavtaler enn det som lå til grunn i NTP for 2022–2033. Høyre har økt midlene til byer med ca. 2 mrd. kr i sin alternative NTP, og vi vil følge opp det vi har startet. Støre-regjeringen, derimot, har tatt ned samferdselsinvesteringene og har vært uklare og uforutsigbare overfor byene. Ta f.eks. Majorstuen stasjon, som var prioritert i forrige NTP, og som Støre-regjeringen plutselig valgte å trekke pluggen ut på. Det var sånn sett snakk om et kutt på over 0,5 mrd. kr. Heldigvis fikk vi reddet det inn sammen med andre partier i Stortinget.

I Bergen er Bybanen og Fløyfjelltunnelen nødvendige for at Bergen får etablert nødvendig beredskaps- og kollektivløsning til Åsane. Regjeringen har lovet 70 pst. statlig finansiering til prosjektet, og det var forventet at regjeringen ville invitere til forhandlinger så snart det var enighet om hvor banen skal gå. Regjeringen vil imidlertid ikke starte forhandlinger før hele bybanetraseen er avklart, om mange år.

Når man ser på område etter område innenfor samferdselspolitikken, kan man se at dette er et område som dagens regjering dessverre nedprioriterer eller også har reversert. Spesielt for innbyggerne som bor i storbyene og området rundt, er det svært dramatisk. Det gjelder ikke minst også Kommune-Norge og lokalpolitikerne som skal håndtere dette.

Mitt spørsmål til statsråden er egentlig ganske enkelt. Hvilke konkrete forslag vil statsråden fremme for Stortinget – i tide til at Stortinget kan behandle dem før sommeren – som vil bidra til å skape bedre vilkår for byene og deres innbyggere, innenfor det som er særlig relevant for statsrådens portefølje?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Arbeiderparti-regjeringen vil gjøre en ekstra innsats for byer og byområder. En viktig del av dette er å fortsette den sterke satsingen i 14 byområder gjennom byvekstavtalene og andre ordninger for å gjøre reisehverdagen enklere i og rundt byene våre.

Vi har allerede varslet at vi vil gi Statens vegvesen i oppdrag å sette i gang et lov- og forskriftsarbeid for å gi kommunene mulighet til å etablere og håndheve nullutslippssoner. Det vil gi byene et nytt verktøy i verktøykassen for å redusere klimagassutslipp og lokal luftforurensing.

I byområdene har vi over mange år hatt et bredt og solid samarbeid innen areal- og transportpolitikken gjennom byvekstavtalene. Vi har også et felles og godt forankret mål for dette arbeidet: nullvekst i persontransport med bil.

Utviklingen av et godt kollektivtilbud er en viktig forutsetning for å løse klima- og framkommelighetsutfordringer i byområdene. De fleste kollektivreiser skjer med buss, men utviklingen av togtilbud på viktige hovedakser inn mot de store byområdene vil være viktig for å nå nullvekstmålet.

Regjeringen vil bygge videre på og styrke samarbeidet i byvekstavtalene, som også er i tråd med tilbakemeldingene fra lokale myndigheter. Vi ser at personbiltrafikken vokser i de største byene. Denne utviklingen er vi i fellesskap nødt til å snu for å nå nullvekstmålet.

I år pågår det et viktig arbeid med byutredning i de fire største byområdene. Det skal gi oss et felles kunnskapsgrunnlag om hva som må til for å nå nullvekstmålet. Det vil vi bruke inn i framtidige reforhandlinger av avtalene. I Nasjonal transportplan har vi sagt at avtalene skal forlenges fram til 2036.

Vi er også i gang med å forenkle finansieringen av byvekstavtalene, slik at lokale myndigheter kan få et større handlingsrom til å prioritere de tiltakene som vil ha best effekt for å nå nullvekstmålet i hvert enkelt byområde. Vi har styrket bysatsingen gjennom å øke bevilgningen i statsbudsjettet år for år. I 2025 har vi satt av 7,7 mrd. kr. Vi har økt det årlige statlige bidraget til store kollektivprosjekter til om lag 70 pst., og vi har inngått byvekstavtaler for tre nye byområder.

Dette betyr at vi nå følger opp sju byvekstavtaler, og det er høy aktivitet i byene. Det pågår både store prosjekter, som Fornebubanen, og en lang rekke tiltak som samlet gjør det bedre å sykle, gå og reise kollektivt. Da blir det også enklere å velge bort bilen i hverdagen.

Vi skal fortsette med to belønningsavtaler, og vi er klare for å signere ny avtale med Grenland om kort tid. For ytterligere fem byområder fortsetter vi med en tilskuddsordning som skal bidra til å nå nullvekstmålet, og vi gjør den nå mer langsiktig ved å åpne for fireårige avtaler. Bodø, Ålesund og Haugesund har i dag fått tilbud om slike avtaler.

De bompengefinansierte bypakkene er et fundament for utviklingen i byene. Bompengene bidrar både til finansiering av samferdselsprosjekter, til drift av kollektivtransport og til å begrense biltrafikken. Det er et stort potensial for å få en mer treffsikker prising av biltrafikken i byene innenfor dagens takstsystem.

Lokale myndigheter på Nord-Jæren, i Tønsberg-regionen, i Kristiansund og i Grenland har fattet vedtak om bompengefinansierte bypakker, og vi har nå flere av disse sakene til behandling i Samferdselsdepartementet.

Byområder er – heldigvis, får vi si – hele tiden under utvikling, og det er mange utfordringer vi må løse sammen med de lokale myndighetene. Innenfor areal- og transportpolitikken har vi en samarbeidsform som fungerer godt, og som vi skal bruke for å finne gode løsninger for å gjøre reisehverdagen enklere.

Mudassar Kapur (H) []: Jeg vil starte med å takke statsråden for svaret, og ikke minst for at vi kunne få til en slik runde. Som jeg sa i en tidligere interpellasjon i dag, tror jeg det noen ganger er fint å løfte blikket og angripe og diskutere noen problemstillinger med et litt bredere bakteppe.

Statsråden har pekt på mange av hans satsinger, ikke minst hva man har gjort overfor byene. Jeg kan være enig i at det arbeidet som har blitt gjort, har vært viktig, men det er ikke alltid like riktig og treffsikkert. Da regjeringen la fram Nasjonal transportplan ved påsketider i fjor, f.eks., var det stor skuffelse fordi det var svake ambisjoner og mye snakk om stykkevis og delt veibygging. Det var derfor en glede at Høyre, sammen med resten av partiene her på Stortinget, fikk til en enighet som økte rammen med 5,4 pst. og satsing på flere store prosjekter, samtidig som vi styrket fylkesveiene og byområdene.

For byene våre er gode transportløsninger helt avgjørende. Derfor er det bra at vi gjennom Stortingets behandling og sammen med andre partier fikk styrket satsingen på byområdene. Som Oslo-representant er jeg ekstra glad for at vi bl.a. fikk hindret regjeringen i å kutte det statlige tilskuddet på 500 mill. kr til Majorstuen stasjon. Dette er et viktig knutepunkt her i Oslo, og det var helt uforståelig at denne regjeringen rett og slett prøvde å trekke ut pluggen på det rett over bordet, selv om det allerede lå inne i forslaget til NTP for 2022–2033. Det er ikke mye forutsigbarhet i det.

Vi fikk også sikret den viktige tilskuddsordningen for mindre byområder, som Bodø, Ålesund, Haugesund, Arendal, Grimstad og Vestfold-byene. Disse byene trenger forutsigbarhet for å kunne planlegge langsiktig – ikke tilfeldige engangsbeløp etter søknad, slik regjeringen opprinnelig foreslo.

Høyre setter av 2 mrd. kr mer i tolvårsperioden til byområdene enn regjeringen. En forutsetning for god kollektivtrafikk – for å gå over til det temaet – er gode veier. Det betyr at vi må ta vare på dem. Derfor prioriterte Høyre i regjering å ta igjen vedlikeholdsetterslepet på riksveiene hvert år fra 2015. Vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene er også enormt, og derfor har Høyre lagt inn mer til vedlikehold av fylkesveiene, både i NTP og i budsjettet for 2025, enn Støre-regjeringen. Vi mener også at midlene bør øremerkes.

Poenget mitt er at selv om man gjør mye som føles viktig, må man også gjøre det som er riktig. Og når det gjelder den uforutsigbarheten regjeringen har skapt, vil jeg invitere statsråden til å reflektere litt rundt hvordan man kan jobbe annerledes fra regjeringens side framover.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Bakteppet for forslaget til Nasjonal transportplan i fjor var at denne regjeringen mente det var behov for å lage en mer realistisk NTP, en NTP som vred ressursene i retning av det litt mer jordnære, nemlig å ta vare på eksisterende infrastruktur, bruke mer penger på drift og vedlikehold og bruke mer penger på fornyelse. Det aller viktigste er tross alt at den infrastrukturen vi omgir oss med i hverdagen, virker. Det har denne regjeringen fulgt opp helt konkret gjennom statsbudsjettet, både gjennom økte bevilgninger til riksveivedlikehold og særlig gjennom en sterk opptrapping av bevilgningene til drift, vedlikehold og fornyelse av jernbanen. Det er det som skal til for å få jernbanen til å levere på mandatet sitt, i tillegg til en rekke andre grep, selvfølgelig. Jeg kommer litt inn på det.

Det som er viktig når man lager nasjonal transportpolitikk, er at man lager noe det går an å følge opp. Det er riktig som representanten Kapur sier, at Solberg-regjeringen i 2018 snakket om å inngå byvekstavtaler med de fem neste byene. Det ble imidlertid ikke inngått en eneste byvekstavtale i det segmentet på Solberg-regjeringens vakt, men siden vi tiltrådte, har vi inngått byvekstavtale med tre nye byområder. Det er jeg ganske godt fornøyd med.

Det er veldig mye som må gjøres for å få norsk jernbane til å fungere. I Nasjonal transportplan har vi lagt inn investeringer i jernbanen her på Østlandet, rundt Oslo-området. Det er mye som skal gjøres for å få den til å fungere bedre. Vi må fullføre de investeringene som er i gang, og vi må gjennomføre det som har vært kalt Oslo-navet, som handler om å øke frekvensen og kapasiteten på jernbanen her i Oslo. Da må vi også tørre å ta noen valg, sånn som vi nå har gjort. Denne regjeringen må si at vi må ta ut kapasiteten i eksisterende jernbane så godt vi kan. Derfor har denne regjeringen sagt at vi ønsker å slå Flytoget og Vy sammen for å løse ut kapasitet, sånn at vi får pendlerne ombord på toget, istedenfor at de blir stående igjen på perrongen og bokstavelig talt kan se halvfulle tog suse forby.

Det er stor vekst i befolkningen i byene våre, og da må vi legge til rette for at den veksten kan tas med gange, sykkel og kollektiv. Det har denne regjeringen tenkt å følge opp. Vi har, som sagt, nå lagt til rette for at det kan inngås langsiktige avtaler også med de mindre byområdene, og det er kunngjort akkurat i dag. Denne regjeringen sitter ikke og venter; vi gjøre helt konkrete grep for å bedre tilbudet til innbyggerne våre i byene.

Jone Blikra (A) []: Jeg synes det er bra at interpellanten både viser engasjement og ønsker fortgang og prioritering av tiltak for å bedre levevilkårene gjennom gode transportløsninger for alle som bor i byområdene. Jeg er enig i at dette er et viktig og nødvendig fokus. Statsråden har akkurat beskrevet alle de konkrete tiltakene som er gjennomført, som gjennomføres i disse dager, og som er planlagt framover. Jeg opplever at statsrådens svar i stor grad svarer opp interpellasjonen.

Det vil alltid være slik at vi som i hovedsak arbeider med samferdselsspørsmål, ønsker enda mer til vår sektor. I denne salen er vi avhengige av å finne flertall for regjeringens forslag og politikk. I Arbeiderpartiet opplever vi at våre samarbeidspartnere innenfor de områdene interpellanten fokuserer på, i stor grad støtter opp om regjeringens prioriteringer og heller ønsker å gå enda lenger. Det som bekymrer meg, er at på interpellantens side i politikken er det ikke noe felles ønske om å fremme byområdenes beste gjennom byvekstavtaler og ordninger med belønningsmidler. Jeg vil underbygge dette med følgende sitat – fra Fremskrittspartiets medlemmer – fra transport- og kommunikasjonskomiteens innstilling i saken om Nasjonal transportplan 2025–2036, som ble vedtatt i juni 2024:

«Disse medlemmer vil avvikle byvekstavtalene og nullvekstmålet, og fremmer følgende forslag:

  • Stortinget ber regjeringen om å avvikle nullvekstmålet.

  • Stortinget ber regjeringen avvikle ordningene med byvekstavtaler og bypakker samt avslutte pågående byvekstavtaler og bypakker.»

Dette betyr at om det mot formodning skulle bli et borgerlig flertall til høsten, vil ordningene med byvekstavtaler og belønningsmidler ligge på forhandlingsbordet, med mål om å fjerne ordningene – det stikk motsatte av det interpellanten gir inntrykk av at er viktig for Høyre. Det burde bekymre byene og byområdene våre.

Interpellanten framhever jernbanereformen som en suksess. Det er snart bare stortingsrepresentantene fra Høyre og Fremskrittspartiet som bruker ordet «suksess» om jernbanereformen. Det å lage et lekeliberalistisk system, der statlige selskaper med statlig ansatte skal konkurrere med hverandre, må selv for Høyre være å dra troen på at markedskreftene skal løse alt, noe langt.

Mudassar Kapur (H) []: Utgangspunktet for denne interpellasjonen har først og fremst vært statsministerens gode og viktige ord om at nå blir det viktig å satse mer på byene. Mitt inntrykk var at fordi man nå var litt sliten av omkamper og reversering, ønsket å se framover og heller tenke på omstilling og utvikling. Men det er ikke alle som er helt der ennå, noe forrige taler ga klart uttrykk for.

Høyre er en garantist for mer samferdsel og en forutsigbar samferdselspolitikk. Det er derfor vi alltid har lagt fram alternativer som sørger for at vei og bane knytter landet sammen, og for at vedlikeholdsetterslepet tas igjen, men også for at man skal tørre å tenke nytt. Jernbanereform og byvekstavtaler – alt dette er eksempler på hvordan vi kan sørge for at veksten som nå skal komme via både vei, bane, sykkel og gange, er forutsigbar, både for dem som skal bruke disse transportmidlene eller veiene, og for kommunepolitikere, som driver med arealplanlegging, som driver med utvikling av kommunene, og som skal tenke på næringslivsutvikling, hvor de skal legge utviklingen av boliger, næringslokaler osv. Disse tingene henger sammen. Når man da får den typen uforutsigbarhet som man så i forbindelse med NTP-en regjeringen la fram, og som dette Stortinget gjorde en rekke endringer på, skaper det veldig mye usikkerhet og uforutsigbarhet.

Jeg håper at vi i tiden framover mot sommeren får konkret politikk som gjør at Arbeiderpartiet får vist at de kan sette handling bak statsministerens ord om at man nå skal satse på byene. Jeg vet at det ikke er så mye å håpe på fra Senterpartiet. Jeg fikk jeg til og med litt kjeft fra dem her om dagen for at jeg hadde vært så uærbødig å nevne byen min, Oslo, i hele fire av fem innlegg. Jeg har nok fortsatt å synde mot det i dag, så nå blir det spennende å se hva som kommer av reaksjoner fra Senterpartiet.

Jeg vil invitere statsråden til spesielt å svare ut hvordan man nå kan bidra til bedre og mer forutsigbarhet for byene, ikke minst for alle de kommunepolitikerne som sitter og jobber med arealplanlegging og utviklingsplanlegging for å se hvor man skal bygge boliger og næringsliv og hvordan man kan utvikle kommunen sin. Da må man ha en stat som spiller på lag med kommunene, og som er opptatt av omstilling og utvikling – ikke omkamper og reversering.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: La meg takke interpellanten for debatten. Det er alltid kjærkomment å diskutere bypolitikk. Det angår veldig mange mennesker, og det er et politikkområde hvor vi er avhengig av å lykkes sammen. Vi er avhengige av lykkes mellom storting og regjering, men ikke minst også avhengig av å lykkes sammen med kommunene, byene og fylkeskommunene, som er viktige aktører særlig i forbindelse med byvekstavtalene.

La meg bare gå litt tilbake til det perspektivet som representanten Kapur trekker opp når det gjelder å skape uforutsigbarhet rundt en Nasjonal transportplan. Når man velger å gjøre tøffe prioriteringer, får man ikke plass til alt. Det tror jeg representanten Kapur kan kjenne seg igjen i. Da kan man selvfølgelig alltid sette spørsmålstegn ved om det blir mer forutsigbarhet ved å lesse på nye prosjekter. Da skal jeg gå tilbake til det som er et faktum, nemlig at Høyre i sine alternative budsjetter heller ikke har klart å følge opp sin egen Nasjonal transportplan, og de har heller ikke klarte å matche denne regjeringen når det gjelder bevilgninger til samferdsel. Det bør representanten ta med seg tilbake på kammerset i Høyres gruppemøte.

Høyre har nå landet på at man vil ha 70 pst. finansiering av de store kollektivprosjektene. Jeg gratulerer Høyre med det. Det er ti år etter at Arbeiderpartiet gjorde det samme vedtaket og et par år etter at regjeringen gjorde det til landets politikk, men dere er velkomne etter. Det er kjærkomment at vi har støtte også på det punktet i bypolitikken.

På tampen kan jeg ikke understreke nok hvor viktig det er at vi nå står ved å bruke tilstrekkelig med penger på drift, vedlikehold og fornyelse i jernbanen. Det er det som kommer til å avgjøre om pendlerne i denne regionen og i andre byområder får det tilbudet som er nødvendig for at vi skal kunne takle veksten i transportbehov med kollektiv transport. Jeg opplever dessverre at når jeg snakker om å ta vare på det vi har, blir det delvis litt karikert av Høyres representanter, for de mener at det er liksom litt bakpå. Jeg mener at det er det som er framtiden. Å ta vare på eksisterende infrastruktur betyr ikke at vi ikke skal bygge nytt, men vi er nødt til å gjøre hjemmeleksen vår. Det har vært bevilget for lite penger til drift og vedlikehold, særlig når det gjelder jernbanen, de siste tiårene. Det gjelder også på Høyres vakt.

Presidenten []: Debatten i sak nr. 6 er dermed avsluttet.