Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2025 *

Dato: 12.02.2025
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 2 [11:26:08]

Ordinær spørretime

Talere

Presidenten []: Det vert nokre endringar i den oppsette spørsmålslista, og presidenten viser i den samanhengen til den elektroniske spørsmålslista i salappen.

Endringane var som følgjer:

Spørsmål 5, frå representanten Sigbjørn Gjelsvik til utanriksministeren, er overført til energiministeren som rette vedkomande.

Spørsmål 6, frå representanten Hege Bae Nyholt til samferdselsministeren, vil verta svara på av energiministeren på vegner av samferdselsministeren, som er bortreist.

Spørsmåla 11 og 12, frå høvesvis representantane Tobias Drevland Lund og Helge André Njåstad til justis- og beredskapsministeren, må utsetjast til neste spørjetime, då statsråden er bortreist.

Spørsmål 1

Bård Hoksrud (FrP) []: «Bestillerforum har avslått en ny metodevurdering av Fintepla til behandling av Lennox-Gastauts syndrom, til tross for sterke innspill fra fagmiljø og brukerorganisasjoner. Dette betyr at alvorlig syke barn fratas en behandling som kan bedre livskvaliteten deres.

Mener statsråden at dette er en riktig prioritering, og hva vil han gjøre for å sikre at pasientene får tilgang til medisinen de trenger?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet.

Alvorlig syke barn og unge er høyt prioritert i helsetjenesten, og sånn skal det være, uansett sykdom. Lennox-Gastauts syndrom er en alvorlig form for epilepsi som vanligvis starter i tre-femårsalder. Sykdommen fører til betydelig helsetap og tap av livskvalitet.

Denne formen for epilepsi er vanskelig å behandle. Pasientene prøver ofte mange ulike legemidler og bruker gjerne flere legemidler samtidig. Spesialsykehuset for epilepsi ved Oslo universitetssykehus har i 2019 utarbeidet en kunnskapsbasert retningslinje for epilepsi, og det er flere behandlingsalternativer for disse unge pasientene. Retningslinjene er under oppdatering etter at et nytt tilbud ble innført i 2022.

Legemiddelet representanten Hoksrud viser til, er ønskelig å ta i bruk som tilleggsbehandling hos noen pasienter, men det er dessverre ikke tilbudt en pris som står i et rimelig forhold til den dokumenterte nytten. Prioriteringskriteriene er dermed vurdert ikke å være oppfylt, og Sykehusinnkjøp HF er bedt om å inngå nye prisforhandlinger med leverandøren. Jeg vil legge til at Bestillerforum har invitert fagmiljøet til et eget møte om dette, der også brukerrepresentanter skal delta.

Jeg mener dette er et eksempel på at helseregionene våre er villige til å finne en løsning som gjør at sykehusene kan ta i bruk denne behandlingen til en kostnadseffektiv pris. Jeg håper også at industrien vil – og de bør – komme oss i møte for å sikre rask tilgang til behandlingen.

Den medisinske og teknologiske utviklingen kan bidra til bedre helse og mestring i befolkningen, men den kan også utløse ressursbehov innen flere områder, f.eks. personell, tidsbruk og ikke minst finansiering av medisinsk utstyr og legemidler. Innføringen av det som er nytt, og som vi alle kan la oss begeistre av, må ta hensyn til de til enhver tid gjeldende budsjettrammene dette hus har vedtatt, og tilgangen til personell og kompetanse.

Jeg skal legge fram en ny stortingsmelding om prioriteringer før påske. Den meldingen vil fremme regjeringens politikk for å sikre rask og likeverdig tilgang til nye behandlingsmetoder, sørge for høy tillit til prioriteringssystemene og ikke minst det jeg tror vi er enige om alle sammen, at vi har bærekraftige helse- og omsorgstjenester også i årene framover.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg synes fortsatt det er alvorlig at syke barn fratas en behandling som kan bedre livskvaliteten deres. Når jeg hører statsrådens argumentasjon, er det pris som er fokuset, og at man nå endelig skal la brukerrepresentantene få bli med i diskusjonene.

Utfordringen er at DMP, Direktoratet for medisinske produkter, har benyttet feil datagrunnlag i den opprinnelige vurderingen, så analysen er basert på feil tall. Det er nå hentet inn data fra Legemiddelregisteret, som viser at pasientgruppene avviker vesentlig fra det som ligger til grunn i den opprinnelige vurderingen. Hvordan kan Bestillerforum avslå en ny metodevurdering når data foreligger som vil gjøre at prisen på produktet står i forhold til nytteverdien?

Da er spørsmålet til statsråden: Mener statsråden at det er greit at når det er påpekt fra både fagmiljøene, brukerorganisasjonene og helt sikkert også industrien at det er feil datagrunnlag, at DMP fortsatt holder på at disse medisinene ikke kan tas i bruk av barn som hadde hatt stor nytte av disse medisinene?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for oppfølgingsspørsmålet.

Som sagt har Bestillerforum nå invitert fagmiljøet til et møte. Der skal brukerorganisasjonene være med. Da håper jeg og tror at det som måtte være av eventuelle uklarheter, hvis det skulle være misforståelser eller informasjon som ikke har kommet fram, kan bli belyst på en saklig og god måte. Jeg har tillit til det. Jeg vil også understreke igjen at Sykehusinnkjøp HF er bedt om å inngå nye prisforhandlinger med leverandøren.

Det er veldig viktig – og det tror jeg egentlig representanten er enig i – at de prioriteringskriteriene vi har vært enige om, som er alvor, nytte og ressurs, må ligge til grunn for alle disse vurderingene. Det vil alltid komme ny teknologi, det vil alltid komme nye medisiner, nye gjennombrudd vi alle sammen kan være positive og glade for, fordi det gjør enkeltmenneskers liv bedre, men bevilges det mer til noe, blir det nødvendigvis mindre til noe annet. Vi som politikere bør være litt forsiktige med å ha veldig sterke meninger om de enkelte medisinene. Dette må fagfolkene få ta stilling til ut fra de prioriteringskriteriene som ligger til grunn.

Bård Hoksrud (FrP) []: Statsråden kan ikke få lov til bare å snakke seg rundt dette ved å vise til prioriteringskriteriene i meldingen, for denne saken handler ikke om det. Den handler om saksbehandlingen. Hvordan kan man prioritere i henhold til det Stortinget har bestemt, når forvaltningen ikke benytter de riktige tallene i analysene? Det er det denne saken handler om.

Jeg håper ikke at statsråden lar seg snakke bort fra fakta, at det grunnlaget som ble brukt, er feil. Det er påpekt av både fagmiljøene og brukerorganisasjonene. Det er det det handler om, ikke prioriteringskriteriene Stortinget har vært enige om. Den prioriteringsmeldingen burde vært lagt fram for lenge siden, den var lovet for over et år siden, men vi ser fram til at den kommer, og at vi kan få behandling og diskusjon i Stortinget før sommeren.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for nok et oppfølgingsspørsmål.

Som jeg sa, er det en konkret oppfølging, både med det møtet som skal være, og med at en går i nye prisforhandlinger. Vi får se hva resultatet av det blir. Jeg tror vi alle sammen ønsker det beste for barna og de unge i Norge, og at de får tilgang til gode medisiner. Dette må prioriteres ut fra de kriteriene som ligger til grunn. Det er også viktig at det er reelle forhandlinger.

Legemiddelindustrien er en viktig næring, de driver mye forskning og utvikling, men det er også en stor næring. Det er skattebetalerne som finansierer disse medikamentene, så det kan heller ikke være fritt fram å sette den prisen man vil. Det er bra at staten er en god forhandler, og det er bra at det stilles veldig strenge krav til effektivitet, kostnadskontroll og gode prioriteringer. Da får vi best mulig helsetjenester til flest mulig av landets befolkning til lavest mulig pris, og det mener jeg alle politikere bør være opptatt av.

Spørsmål 2

Kjersti Toppe (Sp) []: «Den nye regjeringa har varsla ei heilt ny ‘helsereform’, der alt er uklart. Inntrykket er at Arbeidarpartiet vil leggja ned dagens kommunehelseteneste og la staten og helseføretaka overta ansvaret. Ei helsereform bør etter Senterpartiets syn starta med å avvikla helseføretaksmodellen, som verkeleg har bidratt til manglande samarbeid om pasientane og manglande demokratisk kontroll.

Vil regjeringa ta bort kommunane sitt helseansvar, og skal helseføretaksmodellen bestå i den nye reforma?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Jeg har først lyst til å takke representanten for et utmerket godt samarbeid da representanten var statsråd i regjeringen. Jeg vil si at jeg virkelig ser fram til et godt samarbeid også i Stortinget. Det er jeg helt sikker på at vi skal få til.

Takk også for spørsmålet. I forrige uke presenterte vi regjeringens politiske prioriteringer. Der har vi sagt at vi vil starte arbeidet med en helsereform som skal sikre en felles helsetjeneste med høy kvalitet og sammenhengende behandling og oppfølging på tvers av kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det er over 20 år siden helseforetaksmodellen og fastlegeordningen ble innført, og jeg mener vi alltid må være nysgjerrige på å se på om det er måter å organisere tjenestene våre på på en bedre måte, som er bedre tilpasset dagens og morgendagens behov.

I Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som representanten kjenner godt fordi den er et felles produkt av Arbeiderparti- og Senterparti-regjeringen, har vi pekt på tre hovedutfordringer for dagens helse- og omsorgstjeneste. Den ene er tilgang på nok helsepersonell, den andre er for dårlig sammenheng mellom tjenestene, og den tredje er likeverdig tilgang.

Det er for mange innbyggere, pasienter og brukere som opplever at helsetjenestene våre ikke henger godt nok sammen. Vi hører alle historier om pasienter som opplever at de blir kasteballer mellom ulike forvaltningsnivåer, som blir svingdørspasienter, som gjerne har store og sammensatte behov, og som opplever at det i stor grad er opp til den enkelte å både koordinere og organisere den helsehjelpen en skal motta. Dette kan også være en stor belastning for pårørende.

Da mener jeg vi alle sammen har et ansvar for å diskutere hvordan vi kan gjøre det enklere for kommuner og sykehus å samarbeide om gode, sammenhengende pasientforløp, og da bør en ta utgangspunkt i lokale behov og vurderinger. Knapphet på helsepersonell gjør det helt nødvendig å se kompetanse og kapasitet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og i spesialisthelsetjenesten i sammenheng, og også å være modig og fordomsfritt kunne prøve ut nye arbeidsformer og organisering.

Det er helt klart et mål for oss at det skal være best mulig sammenheng i tjenestene, uansett om det er staten, kommunen eller private og ideelle aktører som gir helsehjelp. I det arbeidet vi nå har satt i gang, vil vi kombinere virkemidler som gir rom for løsninger og initiativ nedenfra. Jeg har oppfordret Kommune-Norge og Spesialisthelsetjeneste-Norge til å finne hverandre og gjerne foreslå piloter, forsøksordninger og måter å organisere tjenestene på en ny måte på. Det vil også være behov for å hente inn ny kunnskap og utrede dette på en god og grundig måte. Vi skal selvfølgelig ha med oss partene i arbeidslivet, fagorganisasjonene og de tillitsvalgte. Vi har ikke alle detaljene på plass, men vi har en retning for dette.

Så er jeg veldig opptatt av at dette ikke skal være en reform som bidrar til å flytte helsetjenester bort fra folk, snarere tvert imot. Norge er et langstrakt land, og det er viktig at det er gode helsetjenester uansett om man bor i en by, på landet, i øst, i vest, i nord eller i sør.

Kjersti Toppe (Sp) []: Spørsmålet mitt var om regjeringa opnar opp for at kommunane skal mista helseansvaret sitt, og om avvikling av helseføretaksmodellen vil vera ein del av reforma. Eg kan ikkje sjå at statsråden svarte på dei to spørsmåla.

Det store spørsmålet vi har til det som vert kalla for ein reform, er om Arbeidarparti-regjeringa no opnar opp for ei eittnivåløysing i Helse-Noreg. Det er noko heilt anna enn det vi var einige om i nasjonal helse- og omsorgsplan, og noko heilt anna enn det vi tidlegare har vore einige om, f.eks. ved innføring av samhandlingsreforma. Det har vore ein helsepersonellkommisjon der dette var eit forslag, men der mindretalet var sterkt ueinig og frykta ei ytterlegare sentralisering og standardisering. Høyringsfråsegna støtta heller ikkje opp om det forslaget.

Eg vil igjen spørja om statsråden kan utgreia det første spørsmålet mitt.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Det viktigste med dette reformarbeidet er at vi har en klar definisjon av hva utfordringsbildet er. Det var det jeg forsøkte å beskrive, og det opplever jeg også at det er bred enighet om i fagmiljøene og ikke minst blant folkevalgte, både lokalt og nasjonalt. Så skal vi legge opp denne prosessen på en måte som skaper både trygghet og forutsigbarhet, men vi kan ikke gå inn i en sånn reformprosess med ferdigtyggede svar eller absolutter for hvordan dette skal se ut, for da er det i realiteten ikke en åpen prosess. Jeg mener vi nå må være villige til å tenke nytt og annerledes, ta i bruk kreativiteten og se hva som er en hensiktsmessig oppgave- og funksjonsdeling.

Så mener jeg det er veldig gode grunner til at vi i Norge har en kommunehelsetjeneste og en spesialisthelsetjeneste. Jeg tror det er et stort potensial for å få til både bedre samhandling og mer sammenheng i tjenestene gjennom å samarbeide bedre på tvers av de nivåene. Det håper jeg også at denne reformen vil kunne svare på. Så får en da (presidenten klubber) – når en vet hva som er den beste måten å organisere det på – ta stilling til hvordan helsetjenesten skal styres i årene framover.

Kjersti Toppe (Sp) []: Eg forstår det da slik at statsråden og regjeringa opnar opp for ei eittnivåløysing i norske helsetenester. Det skal setjast i gang eit arbeid, og så skal ein sjå på korleis det skal gjerast. Det er Senterpartiet veldig imot. Fagforbundet har f.eks. ei veldig god høyringsfråsegn som går akkurat på kvifor det er så viktig at kommunane har ansvaret for den nære helsetenesta, som er nærmast folk, for da får ein tilpassa tenestene aller best, og ein hindrar òg sentralisering.

Helseføretaksmodellen er òg ein del av spørsmålet mitt. Eg synest det er vanskeleg å akseptera at ein kallar noko for ei reform, viss ein ikkje er villig til å sjå på ei avvikling av helseføretaksmodellen, som verkeleg har ført til at det er vorte vanskelegare å samhandla med pasientane i det marknadssystemet som sjukehusa vert drivne etter – og òg kommunane. Vil helseføretaksmodellen verta vurdert i reforma til regjeringa?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for oppfølgingsspørsmålet. La meg da få understreke nok en gang det jeg sa: Det er gode grunner til at vi i Norge har en kommunehelsetjeneste og en spesialisthelsetjeneste. Vi er et langstrakt land, vi har ansvaret for at innbyggerne våre får den best mulige behandlingen, og det er mange gode grunner til at vi har det sånn som vi har det i dag. Det er også veldig mange som opplever at både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten gjør en god jobb.

Utfordringen er at det er for dårlig samhandling. Utfordringen er at det er for mange pasienter som blir kasteballer og svingdørspasienter. Mange i dag forventer at de kravene vi stiller til kvalitet, frister og helhetlig behandlingsløp, følger pasientene hele veien gjennom, men det er altså ikke tilfellet for mange pasienter i dag. Det håper jeg også representanten tar på alvor og er villig til å tenke nytt og annerledes om.

Så sa jeg at når vi nå går fordomsfritt i gang med dette reformarbeidet, og tar med oss de tillitsvalgte, har vi ikke alle svarene på forhånd, men hvis vi kommer til en bedre måte å organisere helsetjenesten på, vil det også medføre en debatt om hvordan vi (presidenten klubber) skal styre helsetjenesten vår mest mulig effektivt (presidenten klubber), herunder også framtiden til foretaksmodellen.

Presidenten []: Og så må ein prøva å halda tida i spørjetimen.

Spørsmål 3

Hanne Benedikte Wiig (R) []: «Jeg har vært sykehusaktivist siden 2009 og i den forbindelse stått nært prosessen med ny sykehusstruktur på Helgeland. Denne prosessen er et godt eksempel på hvordan helseforetaksmodellen ikke er rigget for å skape gode, forutsigbare løsninger innenfor spesialisthelsetjenesten. Ledelse av sykehusene er helt sentralt hvis man skal lykkes med endringer og med samarbeid mot primærhelsetjenesten.

På hvilken måte definerer statsråden begrepet «ledelse» i helseforetakene, og kan statsråden vise til nasjonale retningslinjer på dette?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet. Sykehusene våre utgjør – som vi vet – store, komplekse virksomheter med mye høyt spesialisert personell og et stort antall personellgrupper. Ledelse i sykehusene er en veldig krevende og kompleks oppgave og preges av dette mangfoldet.

Ja, ledelse i og av helseforetakene er rammet inn av både lovgivning, forskrifter og andre reguleringer. Vi har spesialisthelsetjenesteloven, vi har helseforetaksloven, og jeg vil også vise til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten og rundskriv om lederansvaret i sykehus, som er sentrale dokumenter.

Vi kjenner begge to veldig godt til at endringer i sykehusstruktur er krevende prosesser som både angår og engasjerer mange ulike interessenter. Det skal vi være glad for – det er en del av et levende demokrati.

Representanten Wiig viser til situasjonen på Helgeland – den kjenner jeg godt – der det i lang tid har pågått planlegging av det framtidige sykehustilbudet. Det er en kjensgjerning at Helgelandssykehuset lenge har stått i en noe uavklart situasjon, for å si det diplomatisk. Jeg vil vel egentlig si at helgelendingene altfor lenge har levd med usikkerhet om det framtidige sykehustilbudet. Derfor er det veldig viktig at arbeidet med å omstille og utvikle gode tjenestetilbud som virkelig slår fast framtiden til Helgelandssykehuset og Helse nord, får fortsette.

Vi er vant til at denne typen prosesser vekker stort engasjement. Det gjelder overalt – fra sør til nord, øst til vest. Derfor er det så viktig at det jobbes grundig fra ledelsens side med å informere og involvere og ta både innbyggere, lokalpolitikere, personellgrupper, tillitsvalgte, fagforeningene, partene og organisasjonene med på råd og innspill, slik at alle opplever at en er godt involvert i prosessene.

I styringsmodellen vi har for spesialisthelsetjenesten, er roller og ansvarsforhold klart definert, hva som tilligger både lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Det å skape gode helsetjenester for alle innbyggerne våre uansett hvor de bor, er den viktigste prioriteten vår, og det er en målsetting og ikke minst et samfunnsoppdrag som jeg opplever at ledere i spesialisthelsetjenesten på alle nivåer jobber for og er opptatt av kontinuerlig. Det gjelder både i Helgelandssykehuset, i Helse nord og i våre øvrige helseregioner, selv om det tidvis kan være uenighet og kontroverser rundt hva som vil være gode og framtidsrettede løsninger.

Jeg vil legge til en ting, selv om det er litt på siden av spørsmålet, siden jeg kjenner representantens engasjement over mange år godt, også ståstedet fra Alstahaug. Det er nå et forslag fra Helgelandssykehuset som har vært på høring, som har vært til behandling, og som skal opp i styret i Helse nord. Jeg håper og tror at det er mulig å finne en god, balansert løsning som sikrer forutsigbarheten og tryggheten for alle innbyggerne på Helgeland, og som ikke minst er i tråd med det vedtaket vi gjorde i foretaksmøtet i fjor sommer, som altså slår fast at vi skal ha to sterke akuttsykehus på Helgeland.

Hanne Benedikte Wiig (R) []: Jeg takker for at statsråden gir så tydelige signal om at han kjenner prosessen godt og vet hvor lenge Helgeland har stått i denne spagaten. Noe av bakgrunnen til spørsmålet mitt var at foretaksmøtet i Helse nord 3. juli la til grunn at Helgelandssykehusets ledelse har Sandnessjøen som hovedarbeidssted, og slik sett stadfester vedtak fra både 1997 og 2020. Statsråden henviste i det foretaksmøtet til tidligere prosesser rundt dette, og da forutsetter jeg at statsråden henviser til tidligere styrevedtak og ikke til administrative utspill om hvor ledelse skal sitte.

Er statsråden enig i at viktige styrevedtak rundt ledelse ikke kan være gjenstand for tolkning av ulike administrasjoner, og at dette er oppgaver som påligger styret og ikke administrasjonen?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for oppfølgingsspørsmålet. Jeg forutsetter at foretaksmøtet fra i fjor sommer følges opp. Kort fortalt innebærer det at vi skal ha to fullverdige akuttsykehus på Helgeland – ett i Mo i Rana og ett i Sandnessjøen. Vi skal ha et sterkt og godt distriktsmedisinsk senter, DMS, i Brønnøysund, og vi skal også videreutvikle gode helsetjenester i Vefsn, i Mosjøen, gjennom et godt samarbeid mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Dette er krevende. Det er en befolkning på 70 000–80 000 innbyggere som har behov for trygghet. Det er reiseveier, og vi har mange som bor i øysamfunn. Det er krevende kompetanse-, rekrutterings- og personellmessig å opprettholde en slik struktur, og da må vi også ha den nødvendige tilliten både til Helgelandssykehuset og til Helse nord om at de innenfor de føringene som er gitt, finner gode løsninger som setter kvaliteten først. I foretaksmøtet heter det at ledelsen skal være til stede ved alle de fire lokasjonene og må ha Sandnessjøen som hovedarbeidssted, og det forutsetter jeg at Helgelandssykehuset og Helse nord følger opp.

Spørsmål 4

Marie Sneve Martinussen (R) []: «2024 ble nok et år i rekka med rekordoverskudd for norske banker. Overskuddene har økt raskt i takt med Norges Banks renteøkninger de siste årene. Som Forbrukerrådet har påpekt, er mye av forklaringa at bankene har økt utlånsrenta mer og raskere enn de har økt kundenes innskuddsrenter. Regjeringa har proklamert at målet er at folk igjen skal få bedre råd.

Ser statsråden behovet for å gjøre noe for å regulere banksektoren for å oppnå dette målet, og hvilke tiltak vil han vurdere?»

Statsråd Jens Stoltenberg []: Takk for spørsmålet. God utvikling i norsk økonomi har bidratt til at bankene over flere år har hatt lave utlånstap, god tilgang til finansiering og gode resultater. De norske bankene er blant de mest kostnadseffektive i Europa. Dette skyldes bl.a. utstrakt bruk av digitalisering, hvor bankene drar nytte av en omfattende utbygd digital infrastruktur og høy digital kompetanse i befolkningen. Vi trenger solide banker, slik at de kan tåle framtidige tilbakeslag og opprettholde utlånstilbudet i vanskelige tider.

Det er riktig at bankenes rentemarginer har økt i det siste. Det er særlig som en følge av økte marginer på kundenes innskudd i bankene. Det er ikke bare i Norge vi ser økt lønnsomhet i banknæringen; også i Sverige og andre europeiske land har bankenes netto renteinntekter økt.

Konkurransen i bankmarkedet har stor betydning for hvor gode renter og vilkår kundene kan få. For at konkurransen skal fungere, er vi avhengig av at kundene bruker sin forbrukermakt og reforhandler eller bytter bank. Regjeringen er opptatt av at det skal være god konkurranse og enkelt å bytte bank i Norge. Gode sammenlignings- og byttetjenester på Finansportalen og hos de ulike bankene gir oss et godt utgangspunkt. I tillegg har vi et tydelig regelverk for hvordan bankene raskt og trygt skal hjelpe kundene med å bytte bank.

Regjeringen ønsker å gjøre mer. Vi ønsker å forbedre dette ytterligere. Finanstilsynet har utredet tiltak for at kundene enklere kan ha boliglån i en annen bank enn der de har lønnskonto, hvis de ønsker det. Finansnæringen arbeider med å frikoble BankID fra kundeforhold i enkeltbanker og å forbedre bankenes løsninger for hjelp med bankbytte. Finansdepartementet vil følge opp disse initiativene videre.

I vår skal regjeringen legge fram den årlige finansmarkedsmeldingen for Stortinget. I år, som i fjor, vil konkurranse og forbrukervern være viktige temaer.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Takk. Jeg er helt enig i at vi trenger solide banker, og at det er bra for fellesskapet, men store overskudd og soliditet er ikke nødvendigvis helt det samme. I fjorårets finansmarkedsmelding ble det vist til at bankene har økt soliditeten mye over tid, men interessant nok ikke de siste årene, da har kjernekapitalen ligget helt flatt.

For å illustrere størrelsen på bankenes overskudd og hvor mye det har økt i det siste, har jeg tatt meg friheten til å ta utgangspunkt i statsrådens siste besøk i regjering og sett på hvordan overskuddene har endret seg siden 2013. Overskuddene har doblet seg siden 2013, justert for inflasjon. Hvis vi måler f.eks. som andel av BNP, som vi også sier at sier noe om hvor mye økonomi det er i Norge, har det gått opp med et helt prosentpoeng, fra 1,3 pst til 2,3 pst., som er bankenes overskudd etter skatt målt mot BNP.

Mitt spørsmål er: Når disse overskuddene først har oppstått, er regjeringens syn at man må vurdere å øke den særegne finansskatten, som jo er et verktøy nettopp for å gjøre det?

Statsråd Jens Stoltenberg []: Det regjeringen er opptatt av, er at vi har konkurranse, slik at vi holder rentemarginene så lave som mulig. Det er iverksatt en lang rekke tiltak for å fremme konkurranse mellom banker, og jeg varslet nå ytterlige tiltak vi ser på med hensyn til å gjøre det lettere å bytte bank, lettere med hensyn til BankID når man bytter bank og lettere å ha lønnskonto i én bank og boliglån i en annen bank. Vi ser på en lang rekke tiltak.

Samtidig er det viktig at grunnen til at vi er opptatte av å ha solide banker som har overskudd, er at vi har sett hva som skjer hvis vi ikke har solide banker. På 1990-tallet hadde vi en stor bankkrise. Det rammet folk, det rammet arbeidsplasser, og det rammet norske bedrifter. Under finanskrisen i 2008/2009 hadde vi også alvorlige kriser for bankene. Begge ganger var det et stort problem for vanlige folk i Norge, og det innebar også at staten måtte gå inn med store støttepakker for banknæringen. Vi ønsker å unngå å komme i en slik situasjon, og derfor er det viktig at vi har solide banker.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Jeg velger å understreke nok en gang at jeg er enig i at vi trenger solide banker, og at det også er bra å skjerpe inn på de kravene som finnes til det, men at overskudd ikke er det samme som at pengene blir i bankene. Det viser finansmarkedsmeldingen når denne kjernekapitalen har ligget flatt samtidig som overskuddene har økt veldig mye.

For Rødts del ønsker vi også konkurranse velkommen, men det har vist seg å være litt vanskelig med en del av de tiltakene som kan gjøre det lettere, f.eks. å bytte bank. Når vi ser at bankene bruker 34 dager på å øke innskuddsrenten og bare 4 dager på å øke utlånsrentene, er det mye å holde følge med på for folk. Jeg skulle ønske at man heller så på muligheten til å omfordele overskuddet som oppstår.

Et siste spørsmål, hvis jeg rekker det, handler om grunnlaget for at både norske og andre banker kunne øke sine inntekter: At styringsrenten har økt. Det henger godt sammen. Det har i det siste vært diskutert Gjedrem-utvalgets anbefaling om å evaluere pengepolitikken i Norge. Er det noe som ligger på statsrådens bord å gjøre i nærmeste framtid?

Statsråd Jens Stoltenberg []: Først hilser jeg velkommen at Rødt gjerne vil se på hvordan vi kan fremme konkurranse mellom bankene, og regjeringen vil gjerne også lytte til forslag og gode ideer fra Rødt, for det er viktig.

For det andre så er betydningen av solide banker alltid viktig, men kanskje spesielt viktig nå i en tid hvor vi ser ny usikkerhet i verdensøkonomien med krig, men ikke minst fare for en ny handelskrig som kan føre til tilbakeslag og uro i verdensøkonomien, som også kan slå inn i Norge.

Når det gjelder pengepolitikken, er det viktig at vi ikke skaper noen usikkerhet rundt den. Det er riktig at når rentene går opp, så har vi sett også tidligere at det har bidratt til at rentemarginene i bankene går opp. Og igjen: Vi tror konkurranse mellom banker er den beste måten å holde kontroll på rentemarginene.

Spørsmål 5

Presidenten []: Dette spørsmålet, fra representanten Sigbjørn Gjelsvik til utenriksministeren, er overført til energiministeren som rette vedkommende.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) []: «Utenriksministeren uttalte følgende i møtet i Europautvalget 30. januar 2025: ‘I fornybardirektivet har vi jobbet mye med å sørge for tilpasning til topilarstrukturen i EØS, og vi har vært opptatt av å vurdere effekten av direktivet nøye. Dette har tatt tid fordi direktivet henger sammen med mye annen regulering’.

Når vil Stortinget bli forelagt en sak der Stortinget kan drøfte og ta stilling til hvorvidt, og i så fall på hvilke vilkår og med hvilke tilpasninger, direktivet skal implementeres?»

Statsråd Terje Aasland []: Når først spørsmålet er overført til meg som riktig statsråd, vil jeg bare understreke at jeg stiller meg fullt og helt bak utenriksministerens uttalelse i Europautvalget den 30. januar i år.

Regjeringen har en klar ambisjon om at vi i løpet av vårsesjonen 2025 får lagt fram en sak for Stortinget om å innlemme fornybardirektivet fra 2018 i EØS-avtalen. Innholdet i saken vil på vanlig måte omfatte innhold, virkninger og EØS-tilpasninger.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) []: Grunnen til at eg stiller spørsmål om dette, er jo at ein registrerer at fem dagar etter at utanriksministeren var i Europautvalet, der han ikkje orienterte om fornybardirektivet, for det stod ikkje på dagsordenen, men der han svarte på eit konkret spørsmål – og eg har referert kva statsråden viste til. Fem dagar etter reiser altså statssekretæren hans til Brussel og skapar – etter hennar eiga utsegn til NTB – «kjempegod stemning» i eit møte i Brussel knytt til dei direktiva. Den måten som Stortinget behandlar saker på, er anten gjennom å verte konsultert i Europautvalet. Det har Stortinget så langt ikkje vorte, og vi har heller ikkje fått førelagt noka sak. Det er jo avgjerande viktig at det er Stortinget først – og ikkje EU først – når det spørsmål både om eit direktiv skal innførast, og på kva måte.

Kan statsråden seie noko meir om kva vilkår som vil gjelde for implementering av desse direktiva?

Statsråd Terje Aasland []: Det er vanskelig for undertegnede å gi uttrykk for stemningen i et møte og i en dialog mellom statssekretæren i Utenriksdepartementet og representanter fra EU i et møte jeg ikke var til stede i.

Jeg helt enig i at vi skal orientere Stortinget, involvere Stortinget, og vi vil også da forelegge sakene for Stortinget på riktig måte, slik at vi følger opp det som er våre forpliktelser i denne saken.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) []: Med det som statsråden her seier, må ein då kunne leggje til grunn at saksbehandlinga i denne saka ikkje er avslutta.

Eg registrerer òg gjennom media noko som gjeld eit spørsmål som både Senterpartiet og Arbeidarpartiet har vore veldig opptekne av, nemleg spørsmålet om opprinnelsesgarantiar, som er nedfelt i Hurdalsplattforma at ein skal avvikle. No seier statsråden gjennom media at det er eit system som ein vil sjå på korleis ein kan vidareføre. I fornybardirektivet seier ein jo at ein ikkje berre skal oppretthalde det systemet, men at ein skal utvide det – altså ein heilt sentral premiss når det gjeld noko som industrien i Noreg har vore oppteken av, og som også fagbevegelsen har vore oppteken av. Kvifor vel ein frå Arbeidarparti-regjeringa si side å dra til Brussel før saksbehandlinga i ei sak er ferdig, før saka er førelagt Stortinget og før Stortinget har fått moglegheit til å ta stilling til saka – og skaper «kjempegod stemning» på at ein her skal berre køyre gjennom direktiva.

Statsråd Terje Aasland []: Som sagt kan jeg ikke redegjøre for stemningen i det møtet, og hva som ble sagt og ikke sagt. Men det er slik at regjeringen har jevnlig kontakt med EU og ulike representanter fra kommisjonen, fordi det er viktig for Norge og Arbeiderparti-regjeringen å ivareta norske interesser på en best mulig måte, og det er å ha nær kontakt med EU, og at EU forstår hvilken situasjon vi har i Norge. Så det synes jeg er en naturlig del av arbeidet til en statssekretær i Utenriksdepartementet.

Så tar representanten opp opprinnelsesgarantiene som ett konkret tilfelle. Vi har fått innspill fra Norsk Industri som ikke sier at vi skal fjerne ordningen rundt opprinnelsesgarantiene, men som ønsker en ordning som gjør at de kan få en bekreftelse på at de bruker fornybar energi som innsatsfaktor. Det jobber vi med nå, og vi kommer til å lansere en løsning for det – sånn at det er sagt.

Ellers ville det vært interessant å høre om Senterpartiet ville fjerne to–tre milliarder fra inntektene til offentlige virksomheter som eies av kommunene i Norge.

Spørsmål 6

Presidenten []: Dette spørsmålet, frå representanten Hege Bae Nyholt til samferdselsministeren, vil verta svara på av energiministeren på vegner av samferdselsministeren, som er bortreist.

Hege Bae Nyholt (R) []: Sånn er det noen ganger. Det var heller ikke jeg som skulle stille dette spørsmålet – men sånn er det.

«Av hensyn til miljøet og klimaet har samfunnet som mål å styrke kollektivtrafikken, herunder busstilbudet. I en bransje med relativt høy risiko for uønskede hendelser kreves det høy kompetanse blant de ansatte. Det er en svakhet at mye av etterutdanningen i for stor grad baseres på frivillighet, og at det er tilfeldig hvordan opplæring gjennomføres i ulike bedrifter.

Vil statsråden starte et arbeid med å gjennomgå sterke og svake sider ved hvordan dagens opplæring av ansatte i bussbransjen foregår?»

Statsråd Terje Aasland []: Det kan jo komme noe godt ut av at to vikarer håndterer et veldig viktig spørsmål, for jeg synes etterutdanning for yrkessjåfører og bussjåfører er viktig.

La meg understreke at etterutdanningen er en obligatorisk del av yrkessjåførenes karriere. Det er heller ikke tilfeldig hvordan opplæringen gjennomføres i de ulike bedriftene. Alle bussjåfører som utfører persontransport mot betaling, må ha gyldig yrkessjåførkompetanse, jf. yrkessjåførforskriften § 1. Denne kompetansen oppnås med en omfattende yrkessjåføropplæring. Opplæringen består av 140 timer grunnutdanning etterfulgt av en teoriprøve hos Statens vegvesen.

Yrkessjåførkompetansen er angitt med en egen kode i førerkortet. Yrkessjåførkompetansen er gyldig i fem år, og fornyelse av kompetansen skjer gjennom en obligatorisk etterutdanning på 35 timer hvert femte år. I etterutdanningen fokuseres det bl.a. på trafikksikkerhet, optimal bruk av kjøretøyet og oppdateringer innen transport- og logistikkbransjen.

Etterutdanningen sikrer at sjåførene er godt rustet til å møte utfordringene i bransjen, samtidig som den opprettholder vår høye sikkerhetsstandard på veiene. Lærestedene som gjennomfører undervisning, er godkjent av Statens vegvesen etter dokumentert søknad, og må fylle en rekke vilkår for å inneha godkjenningen. Det er bl.a. krav om godkjent undervisningsplan og dokumentasjon av undervisningspersonellets kompetanse. Statens vegvesen fører tilsyn med driften og undervisningen og kan iverksette tiltak, inkludert tilbakekalling av godkjenning, dersom det avdekkes at lærestedet ikke driver i samsvar med de formelle kravene som er satt.

Ordningen for grunn- og etterutdanning av bussjåfører er godt etablert. Den trådte i kraft 10. september 2008 og gjelder for både nye og erfarne sjåfører som utfører persontransport mot betaling.

Både fører- og yrkessjåføropplæringen er kontinuerlig under vurdering og evaluering. Dette skjer på bakgrunn av innspill fra ulike aktører og den generelle situasjonen ellers i transportbransjen.

Hege Bae Nyholt (R) []: Vi vikarer kan, vi også!

Takk for svar. I dag har ca. 30 pst. av ansatte i bussbransjen et fagbrev. Et åpenbart mål må jo være at denne andelen skal opp. God opplæring må bety at ansatte er trygge i jobben sin og har god nok kompetanse til å gjøre en god jobb. Gjennom en fagbrevutdannelse får den enkelte arbeidstaker langt mer systematisk kompetanseheving og samtidig dokumentert progresjon underveis. Dette kan ikke bare erstattes av etter- og videreutdanning, selv om det også er viktig. Slik utdanning må bygge på et grunnfjell. Hva vil statsråden og regjeringen gjøre for at flere bussjåfører skal få fagbrev?

Statsråd Terje Aasland []: La meg aller først si at jeg deler oppfatningen om at fagbrev er et viktig fundament, og at vi også innenfor yrkestransporten ønsker å utvikle fagbrev som et veldig godt og trygt grunnlag for den enkelte. Da har en også en veldig klar dokumentasjon på at en kan utføre et yrke med den faglige standarden som ligger i kravet til fagbrevet.

Om det er grunnlag for å si med den obligatoriske etterutdanningen som foreligger, at det er mer systematisk oppfølging av dem som har fagbrev enn dem som ikke har det, har jeg ikke noe belegg for å gå inn i nå, men jeg kan eventuelt be samferdselsministeren utdype det. Jeg synes det høres noe rart ut, for jeg vil jo tro at en virksomhet som driver med yrkestransport, er opptatt av, innenfor det regelverket som er, til enhver tid å ha kompetent arbeidskraft for utførelsen av viktige oppgaver.

Det er ingen tvil om at det er viktige oppgaver som ligger under yrkessjåføropplæringen. Vi ønsker å utvikle det og forsterke den opplæringen kontinuerlig.

Hege Bae Nyholt (R) []: Hadde vararepresentanten John-Peder Denstad fått stilt spørsmålet, kunne han på bakgrunn av sine mange år som bussjåfør helt sikkert svart ut det ministeren peker på, men det vi er enige om, er at det er mange fordeler med å inneha et fagbrev, så jeg er nødt til å snakke litt mer om det.

For den ansatte handler det om bedre lønn og økt kompetanse, for arbeidsgivere betyr det trygge og kompetente ansatte. For samfunnet sikrer vi gode, trygge og forutsigbare tjenester som kommer befolkningen til gode. En slik trygghet kan også føre til at flere velger å reise kollektivt.

Vil statsråden – og regjeringen – vurdere å f.eks. lovfeste at ansatte i bransjen innen en tidsperiode på fem år etter ansettelse skal ha avlagt fagbrev, for slik å sikre økt kompetanse i bransjen?

Statsråd Terje Aasland []: Siden dette ikke er mitt konstitusjonelle ansvar, er det vanskelig å være veldig tydelig og konkret på det, men det å sette en tidsfrist f.eks. på fem år for at alle som skal drive med yrkestransport i Norge, skal ha et fagbrev, synes jeg er noe rigid. Vi vil da få en avskilting av veldig mange dyktige yrkessjåfører, tror jeg, som følger den etterutdanningen og videreopplæringen som ligger i det systemet som allerede er etablert.

Bare for å understreke igjen: Jeg er selv fagarbeider og mener at det å bruke fagbrev som grunnlag for en rekke fag som vi er opptatt av at en skal ha god fagkompetanse i i dette samfunnet, er viktig. Det er også helt opplagt at regjeringen bør prøve å stimulere til at vi får flere fagarbeidere på flere områder i samfunnet vårt.

Spørsmål 7

Marius Arion Nilsen (FrP) []: «I november var det serviceutfall på tre utenlandskabler, noe som førte til at strømprisene i NO2 da falt med 30 øre per kWt med en gang. Tidligere bagatelliserte statsråden prissmitten, mens han nå på debatter direkte skylder på de to siste kablene som Stoltenberg II-regjeringen igangsatte. EUs nye «kompass» ble lansert 29. januar, hvor en sømløs energiunion er et av tiltakene, ifølge EU, for økt konkurransekraft.

Kan statsråden avklare om han deler EUs syn på at en sømløs energiunion er prekært, og planlegger Arbeiderparti-regjeringen å legge til rette for dette?»

Statsråd Terje Aasland []: Kraftprisene avhenger av veldig mange ulike faktorer, som f.eks. den løpende ressurssituasjonen innad i Norge. Dette inkluderer bl.a. fyllingsgraden i vannmagasinene våre, snømengden i fjellet, vindforhold osv. Samtidig er Norge tett tilknyttet det europeiske kraftsystemet gjennom overføringsforbindelsene vi har til våre naboland. Dette gjør at europeiske forhold også påvirker kraftprisen i Norge. At prisene i Norge blir påvirket av forholdene i Europa, er ikke noe nytt, men det har blitt enda mer synlig i lys av den energikrisen Europa har opplevd etter Russlands fullskala angrep på Ukraina.

Det norske kraftsystemet har i over 50 år vært tilknyttet landene omkring oss. Samarbeidet med landene rundt oss er viktig for norsk forsyningssikkerhet. Dette har de fleste partiene på Stortinget vært enige om. Regjeringen Solberg ga konsesjon til de to siste forbindelsene til Tyskland og Storbritannia i 2014, og forbindelsene ble satt i drift i 2020–2021 under Solberg-regjeringen. Fremskrittspartiet hadde statsråden i Olje- og energidepartementet da konsesjonene ble gitt i 2014.

I en situasjon med stor ustabilitet i det europeiske kraftmarkedet, hvor flere land opplever til dels store effektutfordringer, vil ikke regjeringen knytte Norge sterkere til det europeiske kraftsystemet gjennom å innføre det omstridte markedsregelverket i ren energi-pakken. Dette gjelder også for neste stortingsperiode. Vi vil følge med på EUs arbeid for bedre konkurransekraft og lave, stabile energipriser og den pågående gjennomgangen av inndelingen i budområdene, særlig i Tyskland, hvor analyser fra Statnett og THEMA har vist at en slik inndeling kan ha fordelaktig virkning på kraftprisene i Sør-Norge.

EU-landenes regulering av kraftmarkedene og krafthandelen mellom land er langt på vei sammenfallende med prinsippene i det norske og nordiske kraftmarkedet. Mulighetene for kraftutveksling uten hindringer bidrar til mer effektiv bruk av energiressursene på tvers av landegrenser. De nordiske landene har i mange år hatt et godt samarbeid på elmarkedsområdet og har sammen utviklet et velfungerende kraftmarked. Å sørge for velfungerende energimarkeder er også en viktig politisk prioritering for EU. Dette er en målsetting vi deler.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Det er mye her man kan være enig i. Samarbeid om kraftutveksling har vi hatt i mange år, og man har hatt gode forbindelser til Sverige og Finland og andre naboland. Men det man ser nå, er i stor grad en krafteksport som går én vei, og en energipolitikk som fører til et større behov for import i Europa og en mer uforutsigbar og uregulerbar kraft. Når det gjelder EUs kompass, sa man i innledningen til selve presentasjonen av kompasset at å øke konkurransekraften er et være eller ikke være for EU, hvor denne sømløse energiunionen ble framhevet.

Da er spørsmålet mitt: Hvem tjener på en tettere energiunion hvis man følger EUs planer – er det Norge, eller er det EU?

Statsråd Terje Aasland []: Det er en sterk sammenheng mellom hvordan Europa går, og hvordan Norge går. Skal vi trygge norske industriarbeidsplasser og norske arbeidsfolks interesser, er det viktig at vi også er med og ser og tenker hvordan konkurransekraft Europa har. Det er et problem at mye av industriaktiviteten i Europa fremdeles ikke har kommet opp på det nivået som var før Russlands nedstruping av gassen og krigen med Ukraina. Det rammer også norske industriarbeidsplasser.

Vi er opptatt av høy aktivitet i Europa for å underbygge aktiviteten i norsk industri. Når det gjelder strøm og kraftmarkedet, er vi opptatt av å kunne sørge for at vi har nasjonal selvråderett og full kontroll over kraften, og at vi har stabile og forutsigbare priser. Det kommer vi til å ivareta når vi ser hvilke tiltak EU kommer med, og hvor vi eventuelt må ha tilpasninger.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Det er mange selvsagtheter i svaret fra statsråden, og det er vanskelig å være uenig i at vi selvfølgelig har gjensidig interesse, og at det er en sammenheng mellom Norges utvikling og EUs utvikling. Problemet er at man har ført en energi- og klimapolitikk som i stor grad har redusert konkurransekraften. Det tar man nå inn over seg når man kommer med dette nye kompasset. Men i stor grad blir det ord og snakk, for man skal fremdeles oppfylle klimamålene og med stor sannsynlighet også forsterke dem såpass mye at de energikostnadene som allerede er to til tre ganger høyere i Europa, målt mot våre konkurrerende markeder, sikkert kommer til å bli høyere. Så dette handler igjen om om man tror på den veien man går, om man tror at dette er gunstig for Norge og om man ønsker å bevare det fortrinnet som rimelig og forutsigbar ren norsk kraft har. Så spørsmålet mitt er: Vil regjeringen motsette seg en tettere energiunion med de følger det kan få?

Statsråd Terje Aasland []: Vi vet ikke hvilke følger det vil få, vi vet ikke hvordan EU legger til rette for at de kan øke sin fornybare energiproduksjon, hvordan de kan få bukt med de ulempene som vi ser i dagens markedssituasjon for Europa. Men jeg tror at hvis vi skal ha fokus på norsk industri og norsk industris konkurransevilkår i tiden framover, er vi helt avhengig av at europeisk industri har konkurransekraft i seg, at ikke europeisk industri nå smuldrer bort i en omstillingssituasjon eller i en konkurranse hvor det geopolitiske bildet er svært urolig. Det er ganske vesentlig at vi holder rammene trygge der.

Så tror jeg det beste vi kan gjøre i Norge i møte med den tiden vi ser framfor oss, er å legge til rette for mer fornybar energi – bygge ut mer fornybar energi. Det inkluderer vindkraft på land, det inkluderer havvind, det inkluderer oppgraderinger av vannkraften vår, men vi må også legge til rette for ny klimateknologi, slik at norske industribedrifter har de beste forutsetningene for å overleve i en situasjon hvor omstillingen er viktig.

Spørsmål 8

Sofie Marhaug (R) []: «Den 1. februar gikk fristen ut for høringsinnspill til det såkalte kraft- og industriløftet i Finnmark. Bakgrunnen er det svært omstridte vedtaket om å elektrifisere Melkøya.

Kan statsråden redegjøre for hvor mange innspill som har kommet inn, og særlig om innspillene fra berørte naturorganisasjoner og samiske reindriftsaktører?»

Statsråd Terje Aasland []: La meg starte med å si at bakgrunnen for industri- og kraftløftet handler ikke ensidig om Melkøya, men handler om å bygge en sterkere infrastruktur for Finnmark samlet sett, en infrastruktur Finnmark virkelig trenger. Og som vi har vært innom i løpet av de siste to døgn nå en rekke ganger: Det å bygge infrastruktur, sørge for at industri og næringsliv kan investere i hele Finnmark, er av stor betydning. Melkøya er et viktig industriprosjekt, det sysselsetter mange og har store lokale ringvirkninger.

Så til spørsmålet: NVE har nylig hatt på høring meldingen med forslag til utredningsprogram for elleve vindkraftverk og fire kraftledninger i Finnmark. Fristen for høringsinnspill var 1. februar 2025. Noen aktører har gitt et innspill per prosjekt, mens andre har gitt innspill som dekker flere prosjekt. Det eksakte antall høringsinnspill er derfor vanskelig å angi. Rundt regnet har NVE ved utløpet av fristen mottatt totalt 400 høringsinnspill. Blant disse er det om lag 50 høringsinnspill fra til sammen 35 naturvernorganisasjoner og samiske reindriftsaktører, herunder uttalelser fra 10 reinbeitedistrikt og sidaer. Nå skal NVE vurdere høringsinnspillene og fastsette konsekvensutredningsprogram. Deretter er det opp til tiltakshaverne å gjennomføre konsekvensutredninger og eventuelt søke NVE om konsesjon til tiltakene.

Sofie Marhaug (R) []: Jeg ønsker egentlig å få litt mer tilbakemelding eller svar fra statsråden på hva som står i de høringsinnspillene, særlig fra de berørte naturvernorganisasjonene, reinbeitedistriktene og sidaene. Mitt inntrykk, etter å ha vært på folkemøte i Finnmark, er at det er veldig negative tilbakemeldinger fra disse organisasjonene. Grunnen til at jeg spør om dette er at disse høringssvarene ikke ligger ute på NVEs nettsider. Så helt konkret lurer jeg på om statsråden vil ta initiativ til å publisere høringssvarene, og enda mer konkret lurer jeg på hva innspillet fra Amnesty, ved tidligere sametingspresident Aili Keskitalo, har vært, noe som er veldig relevant med tanke på menneskerettighetsbrudd og de problemene som kan oppstå når man skal bygge ut både kraftlinjer og vindkraft i Finnmark.

Statsråd Terje Aasland []: Det er NVE som nå håndterer disse høringsinnspillene. Det er NVE som sitter med oversikten og jobber med disse. På bakgrunn av høringsinnspillene vil NVE fastsette konsekvensutredningsprogram. Deretter må tiltakshaverne gjennomføre utredninger i tråd med de fastsatte utredningsprogrammene og eventuelt søke NVE om konsesjon, og da igjen er det sikkert nye anledninger til å komme med høringsinnspill på det. Energidepartementet har ingen rolle i denne fasen av saksbehandlingen. Jeg vil vurdere de relevante sidene av sakene dersom de ender i mitt departement som klagesaker eller innstillinger.

Når det gjelder det å kunngjøre de høringene, som representanten tar opp, er jeg opptatt av at vi skal ha mest mulig offentlighet rundt det som har kommet. Jeg kan ikke gå inn og forskuttere offentliggjøring av dem nå, men jeg skal ta den diskusjonen videre.

Sofie Marhaug (R) []: Det er jo viktig, for dette berører store politiske spørsmål som det òg er stor uenighet om her på Stortinget. Et veldig sentralt spørsmål og en forutsetning for det såkalte kraft- og industriløftet for Finnmark og elektrifiseringen av Melkøya var jo at man innen 2030 skulle produsere like mye fornybar energi som forbruksøkningen. Hvis det ikke er mulig basert på de høringsinnspillene, basert på de konfliktene som oppstår, og basert på hvor mange prosjekter man står igjen med, å gjennomføre det som var forutsetningen for elektrifiseringen av Melkøya, så har det òg veldig mye å si for hvordan det vedtaket skal følges opp, og for den politiske omkampen som kommer i Stortinget nå.

Så helt konkret, ut fra de tilbakemeldingene som har kommet om den lave framdriften NVE har varslet om: Mener statsråden det er realistisk å erstatte den forbruksøkningen Melkøya gir, med økt kraftproduksjon innen 2030?

Statsråd Terje Aasland []: Ja, til det, og hvis ikke vi rekker fristen akkurat i 2030, så har vi også veldig tydelig i tillatelsen sagt at gasskraftverkene på Melkøya skal spille en reserveløsning for det, for at man nettopp skal ha trygghet for den energisikkerheten og den energisituasjonen som er i Finnmark på det tidspunktet. Så kan en jo vektlegge, av de 400 høringsinnspillene som har kommet, det en selvfølgelig er mest opptatt av selv, men det er også en fordel hvis man leser hele spekteret av høringsuttalelser og legger det til grunn for sine vurderinger av situasjonen. Det er det som er NVEs oppgave når de nå skal fastsette et konsekvensutredningsprogram for de ulike tiltakene, sånn at vi kommer videre med industri- og kraftløftet for Finnmark. Og jeg tror, i hvert fall fra undertegnedes side, at det er særdeles viktig at vi klarer å bygge en infrastruktur for hele Finnmark – som er moderne, og som er i tråd med det vi har på Østlandet, så ikke Finnmark blir den skadelidte over tid ved at de ikke klarer å tiltrekke seg ny industri og næringsvirksomhet.

Spørsmål 9

Frank Edvard Sve (FrP) []: «Slukking av 2G-nettet har konsekvenser for svært viktige deler av samfunnets beredskap. Nkom har ikke konsekvensutredet en slik fundamental endring. Ifølge Nkom påligger det tilbyder å utrede samfunnsmessige konsekvenser, og forbrukerne å bære de betydelige kostnadene ved reformen.

Kan statsråden forklare hvorfor vi har Nkom og hvorfor Nkom ikke tar ei ansvarlig rolle i denne ekstremt viktige saken når nedstengning av 2G-nettet har konsekvenser for landets svært viktige beredskaps- og samfunnsfunksjoner?»

Statsråd Karianne O. Tung []: Det har i mange år vært varslet at 2G-nettene skal slukkes. 2G-nettene er basert på teknologi fra 1980-tallet. Utfasingen vil gi rom for sikrere, mer energieffektiv teknologi. Vi har store planer for å modernisere Norge. Da må vi også legge til rette for at gammel teknologi byttes ut.

Jeg har likevel vært bekymret for om det forelå gode nok planer for 2G-slukkingen. Derfor varslet jeg allerede i høst at jeg vurderte en utsettelse. Jeg ville forsikre meg om at mobilselskapene hadde planer for å ivareta viktige samfunnsfunksjoner.

Telenor, som har flest 2G-kunder, har utsatt slukkingen på eget initiativ til 2027. Det er jeg glad for. De tar samfunnsansvar. Det vil gi mer tid til å planlegge overgangen. Mobilselskapene har ansvaret for å veilede og finne løsninger for sine kunder. Det har de også forsikret meg om at de følger opp. Dersom f.eks. Telia er usikre på om de har tilstrekkelige planer, bør også Telia utsette iverksettelsen.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom, gjør etter min vurdering en god jobb. De har over flere år informert forbrukere, innbyggere samt offentlig og privat sektor om 2G-slukkingen. Nkom har hatt jevnlig dialog med 2G-netteieme for å påse at de gjør konsekvensvurderinger og ivaretar kundeforpliktelser. De har hatt dialog med bransje- og brukerorganisasjoner, selskaper som benytter 2G-nett i sine leveranser, og organer på fylkes- og kommunenivå. Slik får de en oversikt over 2G-avhengigheter og hvordan overgangen vil bli håndtert. Nkom har kartlagt hvem som kan bli berørt, og kritiske funksjoner som omfattes. Jeg mener det er gjort et solid grunnlagsarbeid.

Jeg har likevel bedt Nkom følge arbeidet enda tettere. I årets tildelingsbrev, for 2025, ber jeg Nkom følge opp kartleggingen av viktige funksjoner som er avhengige av 2G-nett, og påse at aktørene har planer for overgang til annen og mer framtidsrettet teknologi.

Frank Edvard Sve (FrP) []: eCall nyttar 2G-nettet, en teknologi som både Telenor og Telia fasar ut. Før jul bestemde Telenor å utsetje stenginga i to år, til utgangen av 2027. Telia står derimot fast på at deira 2G-nett vert sløkt frå august i år. I EU vert det planlagt for å nytte 2G til eCall til minst 2029–2031. Kvar har Nkom vore i denne samanhengen, og kvifor har ikkje Nkom teke ei seriøs og aktiv rolle i denne ekstremt viktige saka? Og kva er konsekvensane viss Noreg stenger ned – Telia augeblikkeleg og Telenor i 2027 – mens Europa fortset til 2029–2031? Noreg produserer jo ikkje bilar. Kva er konsekvensane for eCall og alarmsystema i alle norske nyare bilar?

Statsråd Karianne O. Tung []: Jeg er uenig med representanten Sve i at Nkom her ikke har gjort en god jobb. Som jeg redegjorde for i svaret mitt, har de vært tett på markedsaktørene for å følge hva samfunnskonsekvensene vil være av 2G-slukkingen. Det er viktig for oss å komme oss bort fra gammel teknologi. 2G-teknologien kan på mange måter sammenlignes med å gå fra en svær, tjukk analog tv til en digital tv, sånn som hele befolkningen måtte gjøre for en god del år siden.

Når det gjelder eCall, er det riktig at det er mange biler som har det 2G-baserte eCall-systemet. Når Telenor nå har valgt å forlenge 2G-nettet sitt til 2027, vil alle biler som har eCall, automatisk kunne «roame» på det 2G-nettet som Telenor har, og sånn sett vil det bli ivaretatt også fram til 2027.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Dette er ikkje ein kvikkfiks, det er ikkje ei brikke du dreg ut av bilen når det gjeld eCall. Dette er heile styringseiningar, som kostar kanskje mellom 50 000 kr og 100 000 kr, og det vil vere massevis av bilar som vil ha dette etter 2027. Det er difor EU utset dette til 2029–2031. Så igjen: Telia skal kutte ned no, ganske kjapt, Telenor skal gjere det i 2027. I mine to bilar, som garantert vil vare til etter 2027 – heilt garantert, dei er nye no, dei har 2G – vil det altså ikkje fungere noko sikkerheitssystem. Det er nesten umogleg å fatte at ein statsråd kan ta så lett på det at ein kan kutte sikkerheitssystemet i alle norske nyare bilar berre slik over natta etter 2027. Eg berre ønskjer å vite: Er dette forsvarleg? Kva har statsråden tenkt å gjere med det?

Statsråd Karianne O. Tung []: Her framsettes det en rekke påstander som etter min mening ikke medfører riktighet. Jeg er opptatt av at vi skal ha en balansert tilnærming til store teknologiskift. Jeg har, som tidligere nevnt, også vært bekymret for planene som aktørene har for slukking av 2G-nettet. Derfor hadde jeg møte med Telia og Telenor i høst, hvor Telenor på bakgrunn av det og på eget initiativ har valgt å utsette slukkingen.

Nye regler for eCall skal være innført i 2027 på europeisk nivå, så eCall må være 4G- og 5G-basert for nye biler som skal selges fra da. Det er uklart om og hvordan EU kommer til å følge opp håndteringen av 2G-slukkingen i relasjon til eCall utover det, og derfor er det også opp til hvert enkelt land. I Norge har vi nå fått en utsettelse fra Telenors side som gjør at biler i Norge fortsatt vil ha fungerende eCall-system fram til utgangen av 2027.

Spørsmål 10

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: «Fylkestinget i Innlandet har vedtatt å legge ned en rekke linjetilbud og skolesteder i videregående opplæring.

Hvordan mener statsråden at barnets beste vurdering har blitt ivaretatt, og hva mener statsråden elever med særskilte behov bør få av nærskoletilbud fra høsten 2025?»

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Det er fylkeskommunen som har ansvaret for det videregående opplæringstilbudet i sitt fylke. Det innebærer også dimensjoneringsansvaret, altså ansvaret for å planlegge og utbygge opplæringstilbudet.

Fylkestinget i Innlandet fattet 23. oktober 2024 vedtak om skolestruktur for skoleåret 2025/2026. Vedtaket innebærer bl.a. at flere skoler og tilbud skal legges ned. Et mindretall av fylkestinget ønsket en lovlighetskontroll av vedtaket.

Kunnskapsdepartementets lovlighetskontroll har ikke avdekket feil ved fylkestingets vedtak. De har gjort en grundig vurdering, bl.a. av om fylkeskommunen har oppfylt kravene om å vurdere barnets beste og å sikre at elevene får medvirke. Departementets vurdering er at fylkeskommunene har fulgt de kravene som gjelder. Departementet la i vurderingen vekt på at en redegjørelse for vurdering av barnets beste var en del av saksframlegget for fylkestinget. Saksframlegget viste bl.a. at avstand til nærmeste skole ble kartlagt for de skolene og skolestedene som er foreslått avviklet. Selv om mange vil få lengre reisevei, vil flertallet av elevene ha en avstand til nærmeste skole som vurderes som akseptabel.

I saksframlegget var det også videre identifisert hvilke negative konsekvenser endringer i skolestrukturen kan få for ungdom i fylket, som lengre reisevei og økt andel hybelbeboere. Samtidig ble det vist til vedtatte og foreslåtte avbøtende tiltak, som tettere oppfølging av hybelboere, fylkeskommunalt borteboerstipend og gratis periodebillett på buss.

Det ble også vist til positive konsekvenser som er vurdert å være til barnets beste, som muligheten til å kunne sikre likeverdige opplæringstilbud med god kvalitet, bredde i utdanningstilbudet og et stabilt og forutsigbart tilbud.

Det ble i saksframlegget gjort en oppsummerende vurdering av at det totalt sett vil være det beste for elevene i Innlandet som helhet å gå for en ny skolestruktur.

Når det gjelder vurderingen av elevenes rett til å medvirke, så departementet bl.a. hen til ungdomsråd i kommunene og ungdommens fylkesting som ble involvert, og at det ble avholdt medvirkningskonferanser der ungdommer var representert.

Lovlighetskontroll er ikke en ordinær klagebehandling, men en avgrenset kontroll av lovligheten av ett vedtak. Departementet kan ikke overprøve fylkeskommunens skjønnsmessige vurderinger. Departementet må legge til grunn at fylkeskommunen vil oppfylle opplæringslovens regler om individuell tilrettelegging og andre elevretter innenfor den skolestrukturen de har.

Jeg legger til grunn at Innlandet fylkeskommune vil sørge for at elevenes rettigheter til individuell tilrettelegging blir innfridd for den enkelte eleven i den skolestrukturen som fylkeskommunene nå har vedtatt. Dette forventer jeg av alle fylkeskommuner, uavhengig av den til enhver tid gjeldende skolestruktur.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Kunnskapsministeren er øverste ansvarlige for skoletilbudet til alle Norges elever. Jeg synes statsrådens tilnærming er nedslående, all den tid lovverket er betydelig strammet opp knyttet til medvirkningsretten i spørsmål som berører elever, der berørte elever har stått tårevåte fram i riksdekkende medier og vist sin manglende medvirkning da innstillingen om nedlegging forelå.

Den 24. januar møtte jeg elever på Dokka videregående skole, med et brev de også har sendt statsråden. De har ikke fått svar, og de kan stå uten tilbud i faget bioøkonomi når Dokka videregående legges ned. Nå må de ta fag som privatister for å få vitnemål til ordinær tid. Vil statsråden svare på brevet fra bioøkonomielevene? Hvordan er det til barnets beste at de gjennom vedtak i fylkestinget tvinges til å ta privatisteksamen?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg har forståelse for at ungdom, foreldre og andre engasjerer seg i disse sakene. Jeg skjønner at det er vanskelig for mange, særlig for elever som kjenner på utrygghet fordi de kanskje må reise langt for å gå på skole. Det er fullt forståelig. Beslutninger rundt skolestruktur er noen av de vanskeligste avgjørelsene lokalpolitikere i fylkeskommunene og de 357 kommunene i Norge tar. Jeg snakker av egen erfaring som lokalpolitiker gjennom tolv år. Det er naturlig at dette skaper uenighet og usikkerhet.

Når det gjelder den linjen som representanten spør om konkret, bioøkonomilinjen, er det sånn at det vil bli besvart. Jeg er oppmerksom på problemstillingen, og jeg er sikker på og forventer at vi skal klare å få dette inn i et godt spor for elevene, sånn at deres videre utdanning ikke står i fare.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: Det er riktig at alle disse elevene som blir berørt av skolenedleggingen i Innlandet, får en betydelig belastning som følge av at hele hverdagen deres blir kastet om på. Det er bra at statsråden kommer dem i møte og vil gi disse elevene svar. Elevene hadde like fullt frist på seg til å søke nye skoler og linjer 1. februar, som har vært, men de har ikke fått svar på hvordan praksisen til fylket kan bryte med rettigheter i opplæringsloven til å få fullført det videregåendeløpet de har begynt på med bioøkonomi.

Etter nedleggingen av Lom videregående trekker nå varaordfører Aukrust i Lom seg fra Arbeiderpartiets stortingsvalgliste fordi han mener at Arbeiderpartiet i Innlandet ikke står for det hans parti skulle stått for. Elever i Skjåk risikerer 160 km i skoleskyss – elever med nedsatt funksjonsevne i taxi med ledsager. Reodor Bruland er en av dem. Kostnadene er en ting, men hvordan mener statsråden kostnaden disse elevene blir pålagt, er riktig, når hennes partifelle i Lom ikke gjør det?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Når det gjelder inntaksfristen 1. februar, vil jeg bare understreke fra departementets side at vi mottok klagen 9. desember i fjor. Vi prioriterte behandlingen av lovlighetsklagen og kom med vår beslutning 17. januar, for vi så behovet for å få en så rask avklaring som mulig. Som jeg tidligere var inne på, har jeg forståelse for at ungdom, foreldre og andre engasjerer seg i disse sakene. Det er vanskelig for mange, særlig elevene, som kjenner på nettopp denne utryggheten for å reise langt for å gå på skole. Det er fullt ut forståelig.

Så vil jeg bare vise til at Stortinget har bestemt at det er den enkelte fylkeskommune som beslutter hvordan strukturen skal se ut i sitt fylke, men generelt vil jeg understreke at det innenfor dagens lovverk finnes et ganske stort handlingsrom for å lage fleksible modeller der det trengs.

Spørsmål 11

Fra representanten Tobias Drevland Lund til justis- og beredskapsministeren:

«Regjeringen vil heve inntektskravet for familiegjenforening fra 1. februar. Dette vil gjøre det vanskeligere å søke familiegjenforening for sårbare grupper, som flyktninger som har opphold på humanitært grunnlag, flyktninger som har fått beskyttelse hvis familiemedlemmer ikke har kunnet søke innen gitte frister, og lavlønte, særlig aleneforsørgere.

På hvilken måte mener statsråden at det nye inntektskravet til familiegjenforening er forenelig med Norges menneskerettslige forpliktelser, særlig med tanke på retten til familieliv?»

Spørsmål 12

Fra representanten Helge André Njåstad til justis- og beredskapsministeren:

«Allerede under nøkkeloverrekkelsen i Justis- og beredskapsdepartementet gikk statsråden langt i avlyse forgjengeren sitt ønske om å gi politiet flere verktøy for å bekjempe den kriminaliteten som har økt siden regjeringsskiftet i 2021. Visitasjonssoner som våre naboland har innført, fungerer godt der.

Hvorfor vil statsråden at Norge sitt politi skal ha færre hjemler enn våre naboland?»

Presidenten []: Spørsmåla 11 og 12 er utsette.

Dermed er sak 2 ferdig handsama.