Stortinget - Møte onsdag den 12. juni 2024 *

Dato: 12.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 407 S (2023–2024), jf. Dokument 8:143 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [12:01:23]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marie Sneve Martinussen, Mímir Kristjánsson og Seher Aydar om å la arbeidsfolk beholde mer av verdiene de skaper (Innst. 407 S (2023–2024), jf. Dokument 8:143 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikkordskifte med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Maria Aasen-Svensrud (A) [] (ordfører for saken): Saken vi nå har til behandling, omhandler et representantforslag fra Rødt om å la arbeidsfolk få beholde mer av verdiene de skaper.

I representantforslaget er det en rekke forslag, og komiteen har i sin innstilling vist til departementets svarbrev med vurdering av forslagene.

Forslagsstillerne mener at for lite av verdiene arbeiderne skaper, tilfaller folk flest. De viser også til at det i de siste årene har vært et tydelig fall i lønnsandelen i industrien. Videre peker forslagsstillerne på at i tillegg til at det trengs sterkere grep for å sikre en mer rettferdig fordeling av verdiene før skatt, må skattesystemet bidra til å sikre at arbeidsfolk sitter igjen med mer.

Komiteens flertall peker på at den norske modellen er basert på at lønnsandelen i industrien skal være stabil over tid, og at oppgjøret i industrien funker som en norm for andre lønnsoppgjør. Dette innebærer at lønnsandelen kan falle enkelte år og øke i andre, men at andelen ikke faller over tid. De siste årene har lønnsoppgjørene vært høye sammenlignet med tidligere, og SSB anslår at det vil bli reallønnsvekst i år og fram mot 2027. Dermed vil lønnstakerne med høy sannsynlighet få økt kjøpekraft de neste årene, og lønnsandelen vil nærme seg det nivået den var på før 2022.

Videre viser flertallet til at bl.a. frikortgrensen og personfradraget har blitt økt jevnt og trutt over tid av ulike regjeringer, og at dette har ført til lavere beskatning av lavere inntekter. Flertallet peker videre på at større endringer i skattesystemet behandles i de ordinære budsjettforhandlingene.

Komiteens flertall innstiller på at representantforslaget ikke vedtas.

Jeg går nå over til å kommentere saken på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vi vil understreke at regjeringen har styrt Norge trygt gjennom en urolig tid hvor folk har merket prisveksten på lommeboka. Gjennom et mer rettferdig skattesystem hvor de med store formuer og inntekter bidrar mer, har regjeringspartiene prioritert lavere eller uendret inntektsskatt for åtte av ti. I løpet av vår regjeringstid har vi økt personfradraget, økt frikortgrensen og mer enn doblet fagforeningsfradraget. Det bidrar til at lønnsmottakerne sitter igjen med en betydelig større del av inntekten sin.

Folk får også bedre råd når vi gjør velferden mer omfattende og billigere. Regjeringen har økt barnetrygden betraktelig, barnehageplasser er nå historisk billig, og med gratis halvdagsplass i SFO fra 1. til 3. klasse sparer en familie rundt 20 000 kr i skoleåret per elev.

At vi også har mer enn doblet fagforeningsfradraget, gjør det billigere å være fagorganisert. Fagorganisering er et av de mer effektive grepene for å løfte folk ut av varig lav lønn. Derfor er fagforeningsfradraget viktig både for vår samfunnsmodell og i møte med den høye prisveksten de siste årene. At lønningene igjen øker mer enn prisene, vil også føre til at folk får bedre råd.

Nødvarsel (test) ble utløst under representantens innlegg.

Helge Orten (H) []: Det er heller ikke grunnlag for noe nødvarsel nå.

Presidenten []: Vi får se!

Helge Orten (H) []: Kanskje et lite et, for det er ikke så ofte jeg er enig i Rødts skattepolitikk, men målsettingen om å kunne sitte igjen med litt mer av egen inntekt, kan vi være enige om. Et moderat skattetrykk gir også folk større frihet til å gjøre egne valg.

Endringer i skatter og avgifter gjøres som hovedregel i de årlige budsjettene. Det sikrer at effekten av eventuelle endringer kan sees i sammenheng med andre skatter og avgifter og vurderes ut fra en helhetlig prioritering av inntekter og utgifter i statsbudsjettet. Vi ser derfor ingen grunn til å støtte konkrete forslag om endringer i skattesatser, frikort eller fradrag i et representantforslag nå, men vil komme tilbake til dette i de ordinære budsjettene.

Når det er sagt, har Høyre i sine alternative budsjett prioritert skattereduksjoner utover det regjeringa har foreslått til folk med lave og middels inntekter. Dette kommer i tillegg til forslag om økt barnetrygd og tiltak for å få flere i arbeid. Hensikten med forslagene er å sikre at folk sitter igjen med mer av egen inntekt. Det har vært særlig viktig i en tid der mange har opplevd redusert kjøpekraft, høy prisstigning og økte renter.

Representantene fra Rødt er opptatt av å legge til rette for et spredt eierskap. Da bør vi kanskje også se litt tilbake til den debatten vi hadde i forrige sak, med ordninger som kan gjøre det mer attraktivt for ansatte å eie i egen bedrift. Fornuftige opsjonsordninger for bedrifter i etableringsfasen kan være en god mulighet.

Regjeringa har økt næringsbeskatningen vesentlig de siste par årene gjennom å innføre nye skatter og midlertidige avgifter, samtidig som eierbeskatningen er økt ytterligere. Representantene fra Rødt ønsker å forsterke dette enda mer.

Vi er uenige i denne politikken. Store og brå endringer i skattene for norske bedrifter bidrar til økt uforutsigbarhet. Risikoen ved å investere i norske bedrifter og arbeidsplasser har ifølge næringslivet selv blitt større. I en tid med økt uro internasjonalt og store omstillingsbehov bør vi gjøre det motsatte. Vi bør redusere den samlede eierbeskatningen til et konkurransedyktig internasjonalt nivå, slik at det blir mer attraktivt å investere i vårt eget land.

Skatteutvalget la fram sin NOU i desember 2022. Det var et grundig og gjennomarbeidet dokument som skulle danne grunnlag for en helhetlig gjennomgang av skattesystemet. Det er sikkert mange forslag man kan være enig eller uenig i, men når finansministeren har lagt rapporten i skuffen, får ikke Stortinget muligheten til en bred gjennomgang av skattesystemet. Det er synd, for en slik gjennomgang kunne bidratt til at eventuelle endringer ble gjort på en grundig og forutsigbar måte som kunne stått seg over tid og gitt økt forutsigbarhet for folk og næringsliv.

Det er ikke behov for enda en utredning, slik representantene fra Rødt ønsker. Vi har behov for en finansminister som ønsker en helhetlig gjennomgang av skattesystemet, og ikke vil gjøre skatteendringer stykkevis og delt.

Roy Steffensen (FrP) []: Jeg har mange ganger de siste årene sagt at regjeringen og finansministeren er på etterskudd, men nå fikk vi det jo dokumentert: Når politiet sender ut nødvarsel, får finansministeren beskjed fem minutter på etterskudd.

Jeg synes det er en fantastisk overskrift i dette representantforslaget, hvor det bes om at arbeidsfolk skal få lov til å beholde mer av verdiene de skaper. Det er noe Fremskrittspartiet støtter fullt ut, og vi har i våre alternative statsbudsjetter, bl.a. senest nå for 2024, foreslått å heve både personfradrag- og frikortgrensen til 100 000 kr, noe som lave og midlere inntekter ville fått størst nytte av. Vi støtter derfor forslagene nr. 1 og nr. 3.

Ellers synes jeg det har oppstått en rørende enighet i Norge om at folk som har lave inntekter, skal få lov til å beholde mer av sine egne penger. Sånn har det ikke alltid vært. I årene 2005 til 2013 med rød-grønn regjering økte skatten for alle som tjente 300 000 kr eller mer. Så kom Fremskrittspartiet i regjering og fikk bidratt til å begynne å senke skattene for vanlige folk. En gjennomsnittlig familie opplevde å ha 14 000 mindre i skatt etter 2021 enn de ville hatt om vi hadde beholdt skattenivået slik det var i 2013.

Nå opplever vi at Arbeiderpartiet og Senterpartiet bruker en retorikk og legger fram forslag om at de ønsker å redusere skatten også for dem med lave inntekter. SV ønsker å forsterke dette i budsjettet, og nå har vi også kommet dit at Rødt kjemper for lavere skatter. Sånn sett kan vi vel si at Fremskrittspartiets inntreden i regjering har bidratt til å endre norsk skattepolitikk og norsk skattedebatt, for nå er det mange som mener at vanlige folk skal få lov til å sitte igjen med mer av sine egne, hardt opptjente penger.

Derfor er det med glede jeg tar opp de forslagene som Fremskrittspartiet er med på, sammen med Rødt, som handler om å senke skattesatsene på vanlige og lave inntekter.

Presidenten []: Da har representanten Roy Steffensen tatt opp de forslagene han refererte til.

Jeg vil bare for ordens skyld si at forslagene nr. 1 og 3 i den opprinnelige innstillingen nå er mindretallsforslagene nr. 1 og 2.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Hvis Rødt skulle hatt en formålsparagraf, er det at de som går på jobb og skaper verdier hver eneste dag, skal sitte igjen med mer av de verdiene de skaper. Men det første stedet den fordelingen skjer, er jo ikke i skattepolitikken, det er i fordelingen mellom arbeid og kapital. Det er fagforeningene som står ansvarlig for det, og ikke politikerne. Det vi politikere kan gjøre, er å flytte makt fra kapitaleiere til arbeidsfolk, sånn at de står sterkere i sine forhandlinger. Det gjør man når Stortinget vedtar å stramme inn på reglene for midlertidighet i arbeidslivet, når man vedtar forbud mot innleie, og når man gjør det lettere å organisere seg. Spesielt i de lokale oppgjørene i store sektorer, som hotell og restaurant, dagligvare og butikk, ser vi at arbeidsfolk har altfor lite forhandlingsmakt og sitter igjen med kun smuler, selv om konsernene og bedriftene går med store overskudd.

De siste årene har dette vært spesielt vanskelig fordi både priser og renter har økt. Derfor mener Rødt at vi også må se på om vi som politikere kan bidra ikke bare med å flytte makt til fagbevegelsen, men også i skatteregningen.

Det er en slags myte eller misforståelse at det er høyresiden som ønsker at folk flest skal sitte igjen med mer, for høyresiden vil jo sjelden gi arbeidsfolk den makten man trenger til å forhandle fram en bedre lønn. Også når det gjelder skattepolitikken, er det sånn at Høyre gjennom åtte år i regjering leverte ca. like mye skattelette til folk flest som dagens regjering gjorde på de to første årene. Så forslaget fra Rødt er først og fremst en invitasjon til de andre partiene på venstresiden om å løfte det som burde være et viktig standpunkt for alle partier til venstre for midten, nemlig at arbeidsfolk skal sitte igjen med mer, også etter at strømregningen og skatten er betalt.

Da trengs det at man gjør enda mer, sånn at vi kan bidra til at folk får en inntekt det går an å leve av. Også når det ikke er sånn at man i lokale forhandlinger får de gjennomslagene man burde få, bør vi som politikere sørge for at skatteregningen er lavere.

Rødt har en rekke forslag til det, som jeg for så vidt har forståelse for at man ikke kan støtte i et representantforslag, men jeg mener at når det neste året har landet, er det et viktig prosjekt for venstresiden som helhet å løfte skattedebatten for folk flest. Vi – og Rødt inkludert – er veldig opptatt av å diskutere skatt for de rike og skatt for multinasjonale selskaper. Det er viktig, men jeg tror at vi også må bli bedre til å snakke om skatten som vanlige arbeidsfolk betaler, at den i mange tilfeller er for høy, og at det er mer å gå på.

Med det tar jeg opp forslagene nr. 3–7 i saken og takker for meg.

Presidenten []: Da har representanten Marie Sneve Martinussen tatt opp de forslagene hun refererte til.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) []: Mange av forslagene som er fremmet i representantforslaget fra Rødt om å la arbeidsfolk beholde mer av verdiene de skaper, er forslag som vi i Miljøpartiet De Grønne også har fremmet gjennom flere år. Vi er enig i at de lavtlønte, som Rødt velger å kalle vanlige arbeidsfolk, bør få økte skattefradrag for å lette skattebyrden, men jeg vil faktisk insistere på at det er de lavtlønte som bør få ekstra skattefradrag.

I år har Miljøpartiet De Grønne fremmet forslag om at de første 120 000 kronene i inntekt skal være skattefrie. Vi har også fremmet forslag om å øke både jordbruksfradraget og landbruksfradraget og endre satsen for begge. Vi har også inne forslag om en formuesskatt med høyere bunnfradrag og økt progressivitet – dess høyere formue, dess høyere skatteprosent. Vi fremmer imidlertid disse forslagene i forbindelse med budsjettrundene, og vi ser ingen grunn til å fremme disse igjen i et Dokument 8-forslag.

Derimot er vi enig i at det er behov for mer informasjon og kunnskap, bl.a. om hvordan den samlede politikken vi fører i Norge, påvirker ulikhetene i landet. Vi fremmer derfor sammen med Rødt og SV forslag om at Stortinget blir forelagt en årlig vurdering av dette. Vi fremmer også forslag sammen med Rødt om å nedsette et skatteutvalg som får i oppgave å gjennomgå skattesystemet, med mandat om å utrede og fremme forslag til endringer som vil bidra til at ulikhetene i samfunnet reduseres. Vi støtter også forslag om at regjeringen bør fremme forslag om en mer progressiv formuesskatt med et større bunnfradrag og en mer progressiv innretning.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det har vært en debatt med lydeffekter, det er noe nytt i Stortinget.

Da jeg hørte på innlegget til representanten fra Fremskrittspartiet, som nå har gått – han var vel sikkert redd for å høre svaret – fikk jeg lyst til å si litt om lavere skatt for vanlige arbeidsfolk. For hva gjorde Fremskrittspartiet da de hadde makten? Det er litt interessant.

La oss begynne med dem som bygger Norge, de som bygger vei og bor på brakkerigg. Fremskrittspartiet og Høyre syntes at det at de skulle ha fradrag for kost, var altfor råflott. Så det strammet man inn på, for man syntes det var et slags gode å bo på brakkerigg. Det mener ikke Senterpartiet og Arbeiderpartiet, derfor gjeninnførte vi skattelette for dem. For dem med lang reisevei mente Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Høyre det var så negativt for klimaet at folk pendlet, ergo måtte man kutte i reisefradraget. Det var hovedbegrunnelsen for at man skulle kutte i reisefradraget, mens Senterpartiet og Arbeiderpartiet mener det er lurt at de som har lang reisevei, får skattefradrag. Så mente man at man ikke burde prisjustere fagforeningsfradrag, for det å skattestimulere til det i et organisert arbeidsliv vil man ikke gjøre. Derfor har Senterpartiet og Arbeiderpartiet økt fagforeningsfradraget. Vi har også gjort det for sjømenn. Vi har økt sjømannsfradraget, for vi mener at det nettopp stimulerer arbeidslinjen, og at det er bra at vi har norske sjømenn. Vi har også gjort det med jordbruksfradraget.

Hvis man ser på alle fradragene som er direkte knyttet til arbeidsliv, strammet Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti nesten helt ukritisk inn dem da de satt med regjeringsmakt, for det var for gode ordninger. Det var for gode ordninger på kost og losji, og det var for gode ordninger man hadde med pendling – den type målrettede skattegrep som traff helt vanlige folk med 400 000–800 000 kr i inntekt, var for råflott, mens skattekuttene skulle gå til dem som hadde aller, aller størst inntekt. Vi så det også i avgiftspolitikken. En del av de avgiftene man økte, rammet dem med lavest inntekt hardest, som f.eks. økning av elavgiften, som Senterpartiet og Arbeiderpartiet reduserte – til stor kritikk fra Høyre.

Vi kommer til å gjøre flere skattegrep, noe vi også har gjort. Mellom 80 og 85 pst. av befolkningen har fått lavere eller lik skatt med dagens regjering, og vi har brukt 8,9 mrd. kr til å redusere inntektsgapene i Norge, for vi ønsker å stimulere arbeidslinjen. Vi kommer også til å gjøre flere grep for å få flere unge inn i arbeidslivet.

Presidenten []: Ingen har bedt om ordet til replikk.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel