Stortinget - Møte fredag den 7. juni 2024 *

Dato: 07.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 399 S (2023–2024), jf. Dokument 8:137 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 6 [11:06:28]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Seher Aydar og Sofie Marhaug om å stanse nedleggelsen av rusbehandlingsenheten ved Tronvik (Innst. 399 S (2023–2024), jf. Dokument 8:137 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til eit replikkordskifte på inntil sju replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Sandra Bruflot (H) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen for samarbeidet, og jeg forutsetter at hvert parti vil redegjøre for sine standpunkter.

For Høyre er det en bekymring at det til tross for at helseforetakene har fått beskjed om å styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling, legges ned døgnplasser innenfor rusbehandling over hele landet. Tronvik er sånn sett bare ett eksempel blant flere.

Samtidig som helseministeren og andre sier at dette er en del av en faglig utvikling på feltet, peker Helse Førde på at det er en presset økonomi som gjør at de legger ned rusbehandlingsenheten, som fram til mai i år har hatt 15 døgnplasser.

Det er spesielt at SV, som sikrer flertall for regjeringens budsjett, som gir helseforetakene en økonomi som gjør at de må kutte i behandlingstilbudet, nå stemmer for å opprettholde akkurat Tronvik. Det er som man sier: litt for lite litt for sent.

Når Høyre stemmer imot, er det fordi vi – til tross for at vi er helt enig i at Tronvik bør bestå – ikke mener at vi kan ha et storting som overstyrer helseforetakenes egne vurderinger, presset fram av en økonomi som flertallet i denne salen har sørget for. Det vi kan gjøre noe med, er å styrke helseforetakenes økonomi, som Høyre jo gjorde i sitt alternative statsbudsjett. Man kan også si noe om hva slags tilbud rusmiddelavhengige skal ha. Derfor fremmet vi forslag om akkurat det, som Stortinget behandlet for bare et par uker siden.

Jeg er bekymret når det legges ned døgnplasser over hele landet, samtidig som behandlingstiden skal bli kortere. Vi venter fremdeles på en forebyggingsreform som aldri kommer – tre år etter at rusreformen falt i Stortinget og det hastet å få på plass noe annet.

Med det sier jeg takk og ser fram til debatten.

Even A. Røed (A) []: Det er ikke vanskelig å forstå engasjementet som oppstår når det blir gjort endringer på noe folk er glad i. Det ville vært mange ulike saker som skulle diskuteres i denne sal om hver enkelt endring i tilbud, nedleggelse av tilbud eller flytting av tilbud skulle vært behandlet i stortingssalen.

I denne salen skal vi både ha forventninger til, legge rammer for og ha meninger om kvalitet på tilbudene der ute, men jeg tror ikke det beste for helsetjenestene er at vi diskuterer enkeltinstitusjoner, enkeltbehandlinger eller enkelttilbud. Det er faglige vurderinger og må vurderes i lys av de forventningene, rammene og kvalitetskriteriene og -kravene vi legger.

Styrket økonomi har også kommet på plass gjennom både ventetidsløftet og en rekke tiltak i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som vi akkurat har behandlet, der økonomien adresseres.

Bestillingen fra Stortinget og regjeringen til helseregionene er klokkeklar: Psykisk helse og rusbehandling skal prioriteres opp. Døgnplasser innen psykisk helse skal bygges opp, og i behandlingen av rusbehandlingsplasser tidligere i år var vi også helt klare på at det er en klar forventning om at det er samsvar mellom behandlingstilbud og de pasientrettighetene pasientene har. Derfor er vår klare forventning til Helse Førde og til Helse vest at de leverer på det oppdraget de har fått, og det kommer vi til å følge med på.

Lisa Marie Ness Klungland (Sp) []: Styret i Helse Førde vedtok den 25. januar 2024 med sju mot fire stemmer å avvikla rusbehandlingseininga ved Tronvik frå 1. mai 2024. Eininga tilbydde tverrfagleg spesialisert rusbehandling i Helse vest, med 15 døgnplassar. Styret i Helse Førde viste til at dei ønskjer å gjennomføra kompenserande tiltak for å kunna vareta behandlingsansvaret for pasientgrupper og for å sikra tilstrekkeleg kapasitet innan tverrfagleg spesialisert rusbehandling. Dei opplyser om at dei har hatt utfordringar med å rekruttera spesialistar. Dei viser òg til at målet er at ingen fast tilsette skal mista jobben, og det forventar eg at blir følgt opp.

Helse- og omsorgsdepartementet har gjennom oppdragsdokumenta til helseregionane bedt dei om å sørgja for at veksten i ressursbruken innan både psykisk helse og rusbehandling skal vera høgare. Ventetida for rusbehandling har halde seg stabilt låg, særleg i Helse Førde og i Helse vest. Me forventar at Helse Førde og Helse vest leverer på dette, sånn at pasientar i deira område får den behandlinga dei har rett på, òg etter at nedlegginga av rusbehandlingseininga ved Tronvik er gjennomført.

I revidert nasjonalbudsjett kjem det no nesten 2 mrd. kr til sjukehusa. Det vil hjelpa på den økonomiske situasjonen, og me forventar difor at oppdraga som blei gjevne frå denne regjeringa, blir følgde opp.

Bård Hoksrud (FrP) []: Det har vært en spesiell opplevelse å høre på de foregåendende talene, hvor alle prater varmt om helseforetakene og oppdrag som blir gitt, og at vi ikke vil blande oss inn. Det er jo ikke tvil om at for Fremskrittspartiets del er vi opptatt av å sørge for at pasientene får best mulig tilbud. Denne saken, i motsetning til den forrige, er en sak som handler om offentlige tjenester i spesialisthelsetjenesten, om Tronvik. I fjor hadde vi diskusjon om Mork rehabiliteringssenter, som også var innenfor spesialisthelsetjenesten. Det handler stort sett om økonomien i helseforetakene. Det er altså ikke sånn at ikke behovet er der.

Det er spesielt å høre på representanten Røed fra Arbeiderpartiet, som står her og sier at for kort tid siden, i forbindelse med Nasjonal helse- og samhandlingsplan, fattet vi vedtak om at vi skulle bygge opp antall døgnplasser og ikke ned. Da er det kanskje derfor at man først har lagt ned, for å bygge opp igjen de plassene man har lagt ned, og så skal man si at oi, nå har vi økt antallet plasser igjen. For pasientene og alle dem som står der ute og ikke får plass, hjelper det ingen verdens ting hvis man ikke får flere plasser. Behovet er jo enormt stort der ute. For Fremskrittspartiets del er vi opptatt av å sørge for at det skal være plasser, og at det skal være nok plasser. Vi mener at helseforetaksmodellen bare bør skrotes, og at vi må få på plass en annen måte å løse utfordringene i sykehussektoren på.

Vi har forslag. Vi mener at vi bør sørge for å ha de lokale sykehusene. Jeg tror det er dem som er nærmest der utfordringene er, når vi ser hvordan de regionale helseforetakene holder på, både når det gjelder investering og alt mulig. Uten at det har med denne saken å gjøre, ser man at det nye sykehuset som skal bygges her i Oslo, kommer til å suge til seg investeringspenger fra de andre sykehusene i helseforetaket. Det bekymrer meg.

Så er det morsomt å høre på Rødt. Jeg er kjempeglad for at forslaget kommer, men Rødt har jo vært en av eksponentene for å sørge for at det har blitt færre døgnplasser innenfor rus og psykiatri, ved å heie på å legge ned fritt behandlingsvalg, ved å heie på at private og ideelle ikke lenger skal få lov til å levere tjenester innenfor dette området. Men vi støtter forslaget, for vi er opptatt av dette og har foreslått 200 mill. kr mer for å styrke døgnbehandlingen, i vårt alternative statsbudsjett. Vi ser at det er bygd ned over 20 år, og det var helt feil. Vi er nødt til å bygge flere plasser og ha flere plasser, og da er det veldig merkelig at man legger ned tilbud som er gode, og som burde være der. Så jeg tar opp det forslaget som Fremskrittspartiet er med på.

Presidenten []: Representanten Bård Hoksrud har teke opp det forslaget han refererte til.

Marian Hussein (SV) []: Helt siden vi fikk helseforetaksmodellen, har hver eneste helseminister sagt og i ulike planverk uttrykt ønske om at man nå skal prioritere psykisk helsevern og etter hvert spesialisert rusbehandling. Høyre var indignert over at vi støtter et budsjett og hevder at dette er konsekvensene av det budsjettet, men denne saken viser også at Høyre setter helseforetaksmodellen foran pasientene.

Vi så også Bent Høies og Høyres forsøk på å prioritere opp psykisk helse med en gyllen regel. Det fungerte heller ikke. Det er på tide at Høyre forsøker å finne en annen modell for å styre spesialisthelsetjenesten, heller enn den evige troen på helseforetaksmodellen.

Psykisk helsevern er konsekvent blitt nedprioritert i et system som fordrer mer inngrep enn kanskje langvarig behandling, og høyresidens tro på stadig innsatsstyrt finansiering gjør også at psykisk helse taper terreng.

Det kan ikke være sånn at rammene for helseforetaksmodellen skal gjøre at vi ikke skal ha ambisjoner, som man ser en del partier noen ganger mangler. Til tross for disse er vi nødt til å sette hardt mot hardt. Når representanten Røed sier at dette er veldig tydelige krav, må jeg vel si at ja, kravene er tydelige, men dessverre følges de ikke opp, og det får heller ikke konsekvenser for de helseforetakene som stadig bygger ned rus og psykisk helsevern. Derfor støtter vi i SV disse forslagene, og vi håper at flere av de partiene som uttrykker at de er opptatt av psykisk helsevern, faktisk setter psykisk helsevern og rusbehandling først.

Måten vi drifter og bygger sykehus på, er også en av grunnene til at psykisk helsevern taper terreng. Når sykehusene nå må betale for høye materielle kostnader eller avskrivninger til finans, taper også psykisk helsevern. Jeg er svært bekymret for psykisk helsevern i forbindelse med den byggingen som skal skje her i Oslo, for vi har allerede fått høre at Oslo universitetssykehus kan bli nødt til å kutte opptil 150 mill. kr på grunn av byggeprosjektet.

Vi er nødt til å ta noen strukturelle grep for faktisk å sikre at psykisk helsevern sikres nødvendige midler.

Seher Aydar (R) []: Framfor å satse på å bygge opp behandlingstilbud skjer det motsatte. Eksisterende, velfungerende og gode tilbud rives ned. Det er et uttalt mål at alle skal ha likeverdige tjenester av høy kvalitet, uavhengig av levekår og hvor man bor. Til tross for lovnader om at mennesker med rusmiddelproblemer skal ha et godt behandlingstilbud, tilgjengelig hjelp av høy kvalitet og mulighet til å medvirke i egen behandling, legges døgnplasser ned over hele landet. Tronvik, som er et av eksemplene der rusbehandlingsenhet legges ned, er den største og eldste rusinstitusjonen i gamle Sogn og Fjordane. Verken befolkningen eller de ansatte har blitt hørt, og foretaksstyrene gjør vedtak på tvers av politiske prioriteringer når kuttforslag skal behandles i styrerommene.

Det må være samsvar mellom politiske vedtak og faktisk tilbud. Gang på gang ser vi at verken befolkningen eller de ansatte blir hørt. Foretaksstyrene gjør vedtak på tvers av politiske prioriteringer når kuttforslag skal behandles i styrerommene. Ved nedleggelse av Tronvik vil den samlede kapasiteten i døgntilbud innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling gå ned i både Helse Førde og Helse vest.

I januar holdt tidligere helse- og omsorgsminister Kjerkol den årlige sykehustalen og trakk fram psykisk helse og rus som viktige satsingsområder for regjeringen. I sykehustalen sa Kjerkol at ventetiden skal ned, innsatsen på psykisk helse og rus skal forsterkes, og det skal tas store grep i sykehusøkonomien framover. Få dager etter sykehustalen gikk styret i Helse Førde med syv mot fire stemmer inn for avvikle Tronvik. Samtidig signaliserte de at nedleggingen av Tronvik vil føre til lengre ventetider – stikk i strid med signalene og kravene fra regjeringen.

Folk trenger ikke bare gode ord i taler, de trenger behandlingsplasser. Nedleggelse av Tronvik er et av mange eksempler der økonomiske hensyn veier tyngre enn politiske prioriteringer og behovene til pasientene. Det er ikke ansvarlig politikk, det er ansvarsfraskrivelse.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Pasienter med ruslidelser har behov for gode, tilgjengelige tjenester, og jeg kan forsikre om at vi følger nøye med på at de regionale helseforetakene sørger for å ha nettopp tilgjengelige og gode tilbud til disse pasientene.

Det overordnede oppdraget vi gir til sykehusene, er å styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Sentralt i dette arbeidet er det å bygge opp basistjenester innenfor TSB i alle helseforetak, samt å holde ventetider nede og ha gjennomsnittlig kortere ventetider enn for annen sykehusbehandling. Helseregionene lykkes i stor grad med dette. Ventetidene til rusbehandling er nå kortere enn de har vært tidligere.

Når det gjelder Helse vest, som denne saken dreier seg om, er de nær ventetidsmålene innen TSB, og de vurderer at det er god kapasitet i regionen til å ivareta denne viktige pasientgruppen. De vurderer at de nå har flere plasser innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling enn det som er nødvendig for å gi tilbud til pasienter i opptaksområdet. De melder også om korte ventetider for både døgn- og poliklinisk behandling, i snitt om lag 20 dager. Det kan vi glede oss over.

De regionale helseforetakene har, som vi vet, et sørge-for-ansvar for å sikre tilstrekkelig kapasitet. Alle som trenger det, skal få hjelp av høy kvalitet, og det skal være korte ventetider. Det er også en del av å sikre at pasientenes rett til forsvarlig behandling alltid kommer i første rekke. Det løses gjennom tilbud i egne helseforetak, og det gjennomføres gjennom samarbeid og avtaler med private leverandører. Helseforetakene står altså fritt til å velge hvordan de ønsker å organisere sine tilbud, innenfor våre fastsatte overordnede mål.

Dersom det skulle oppstå en situasjon med manglende kapasitet i et helseforetak, vil helseforetakene – inklusive dette – på kort varsel enten øke kapasiteten i egne helseforetak, utvide gjeldende avtaler med private leverandører eller inngå helt nye avtaler. Helse vest har også i sitt svar angående denne saken gjort rede for at det kan være aktuelt å øke bruken av døgnplasser utenfor helseforetaket, bl.a. innenfor ideelle aktører, dersom det er behov for det. Gitt den debatten vi akkurat hadde om en annen sak, er det positivt at en også samarbeider med ideelle for å sikre et godt tilbud.

Tverrfaglig spesialisert rusbehandling er et fagområde i endring, og vi skal sørge for at disse endringene gir resultater. Det kommer etter hvert en forebyggings- og rusbehandlingsreform der vi vil stake ut kursen for framtidens rusbehandling. Det skal være til det beste for pasientene og deres pårørende.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Bård Hoksrud (FrP) []: Det er interessant å høre hvordan statsråden tolker vedtaket fra Nasjonal helse- og samhandlingsplan, med tanke på at det der står klart og tydelig at antallet plasser skal opp. Hvordan ser han på det, når det altså over hele landet kommer meldinger om at det er i ferd med å bli lagt ned plasser, samtidig som man har sagt at det skal øke? Det kunne vært interessant å høre hvordan statsråden definerer det – når er det han legger opp til at man har økt? Er det når man først har lagt ned, og at det da skal bygges på nytt igjen? Eller tar han utgangspunkt i at det i hvert fall må øke i forhold til der vi er per i dag, og der vi var den dagen vedtaket ble fattet i Stortinget? Det kunne vært interessant å vite.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Det svarer jeg gjerne på. Jeg tror representanten er enig i at det er en fordel å sørge for at det er balanse mellom tilbud og etterspørsel. Da er det en fordel å øke kapasiteten der det er behov for økt kapasitet, og så er det kanskje mindre hensiktsmessig å øke kapasiteten der hvor det ikke er behov for økt kapasitet. Det ville vært en helt umulig oppgave hvis vi her i Stortinget skulle gå inn i alle små og store beslutninger over hele landet om nøyaktig hvor mange plasser som skal ligge hvor. Det er derfor vi har de 100 pst. offentlig eide og styrte helseforetakene. De er nærmest innbyggerne, nærmest pasientene, nærmest fagfolkene, de kan vurdere hvilket behov det er i sin region. Så skal vi legge de overordnede rammene og styringssignalene og sørge for at dette arbeidet prioriteres, at det er korte ventetider, at vi gir den absolutt beste hjelpen vi kan gi, og at alle som har rusmiddelavhengighet og rusrelaterte lidelser, får den beste hjelpen i vårt felles helsetilbud. Og det har jeg full tillit til at helseforetakene er i stand til å vurdere.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg tror i hvert fall ikke det er tvil om at behovet er enormt. Vi vet at når det gjelder f.eks. personer som skulle vært lagt inn på tvang i denne byen, er det et svært stort antall som egentlig skulle hatt plass innenfor rus og psykiatri, som ikke får det, fordi det ikke er kapasitet. Og så legger man ned plasser som noen av disse kanskje kunne fått. Det er derfor jeg stiller spørsmål om – han ville ikke svare, i hvert fall fikk jeg ikke noe svar på – når statsråden setter denne streken, slik at vi kan måle om regjeringen faktisk følger opp det Stortinget har vedtatt, om antallet plasser går opp eller ned, og ut ifra hva. Det var det jeg gjerne ville at statsråden kunne vært tydelig på: Hvor setter han grensen for når han skal begynne å definere om det går opp, om man leverer eller ikke leverer? Det kunne vært interessant.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Alle vedtak som handler om å styrke eller trappe opp eller utvide et tilbud, må jo regnes fra den dagen vedtaket fattes. Det er slik vi pleier å drive med politikk i dette landet. Men det er noe grunnleggende galt i premisset for spørsmålsstillingen, for her snakker vi altså ikke om det samlede tilbudet. Vi snakker om tilbudet i en bestemt helseregion, i en bestemt helseregion hvor helseregionen sier at de i dag har overkapasitet. De har i dag tjue dagers ventetid på nødvendig helsehjelp. Mener da representanten at vi fra Stortingets side skal overstyre disse beslutningene og risikere at vi i regioner hvor vi har overkapasitet i tilbud, skal øke kapasiteten ytterligere, med den risikoen og naturlige konsekvensen at det blir mindre helsepersonell i andre deler av tjenestene våre og landet vårt, der behovet er større? En slik hopp-og-sprett-helsepolitikk tror jeg folk i Norge skal være veldig glad for at vi ikke fører.

Bård Hoksrud (FrP) []: Tjue dager venting er tjue dager venting, det også, for pasienter som ikke får plass, men jeg skjønner at statsråden ikke synes at det er noe. Men jeg har lyst til å stille spørsmålet, for det står også i svaret at «Helse Førde framleis kan gje eit forsvarleg tenestetilbod innan tverrfagleg spesialisert rusbehandling». Å gi et forsvarlig tilbud – da blir jeg alltid litt skeptisk og bekymret, for det er bare avhengig av hvor du legger nivået for hva som skal til for å få den plassen eller ikke. Er statsråden enig i at det kan være en utfordring, eller mener han at det nå er helt ivaretatt?

Så skjønner jeg at tjue dager, det er ingenting for statsråden. Jeg tror det er viktig at når noen virkelig trenger hjelp og ønsker hjelp, handler det om å bli tatt inn så raskt som overhodet mulig, så jeg synes at man burde vært mer offensiv enn det statsråden er. Jeg skjønner at han prøvde å harselere med det, men for meg er det viktig at folk raskest mulig skal få behandling når de trenger det.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Nå har ikke Fremskrittspartiet foreslått noen andre langsiktige mål enn dette når det gjelder ventetidene, så vi kan jo da glede oss over at ventetidene er forholdsvis korte, og at de er mer eller mindre i tråd med det Stortinget har vedtatt. Vi har ventetidsutfordringer som er betydelig høyere, i andre deler av helsetjenestene våre.

Men jeg vil tilbake til det samme poenget: Hvis Stortinget, herunder Fremskrittspartiet som slutter seg til dette forslaget, mener at det vet bedre enn Helse Vest om behovet lokalt, og på den måten ber meg om å overstyre en faglig beslutning og pålegge et helseforetak å opprette plasser det ikke er behov for når de i dag har overkapasitet, så vil det gå ut over det samlede tilbudet. Da blir det færre leger, færre psykologer, færre sykepleiere, færre eksperter i andre deler av helsetjenesten vår. Det er uforsvarlig all den tid vi forvalter knappe ressurser og må sørge for at folk over hele landet får rask hjelp når de trenger det. Derfor er jeg veldig glad vi ikke styrer sykehusene på den måten som representanten ønsker seg.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Sandra Bruflot (H) []: Representanten Hussein sa at den gylne regel ikke fungerte. Bare for å minne om hva den gylne regel, som ble innført under Solberg-regjeringen, var: Det var en regel om at veksten innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling skulle være høyere enn innen somatikken. Den fungerte når det gjelder rusbehandling. Veksten innen rusbehandling var høyere enn den var innen somatikken. Så kan det godt stemme at man ikke nådde målene innenfor psykisk helsevern, men det var i hvert fall en klar forventning til helseforetakene om hva som skulle prioriteres.

Så har Stortinget nå gjort et annet grep. Man har nemlig vedtatt at man skal stanse nedbyggingen av døgnplasser innenfor psykisk helsevern, men da vi forsøkte å få Stortinget til å vedta det samme når det gjelder rusbehandling, ble det nedstemt. Så det representanten Hussein kritiserer, er en gyllen regel som er ganske lik den litt halvgylne regelen, hvis man kan kalle den det, som er gjeninnført av denne regjeringen. I tillegg har de stemt ned vårt alternative budsjett, som ville gitt mer til helseforetakene, noe som kunne gjort at økonomien kanskje var god nok til å beholde plasser som Tronvik, og de har også stemt mot et forslag i denne salen om å stanse nedbyggingen innenfor TSB, i likhet med det denne salen gjorde innenfor psykisk helsevern.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg kunne ikke dy meg etter at statsråden prøvde seg på et sleivspark på slutten, der han prøvde å få fram at dette handler om de faglige vurderingene og slikt. Jeg synes man skal ha med seg hva det faktisk står, at økonomi er en av de viktige grunnene. Fire av de som sitter i styret, stemte altså imot forslaget om å legge ned. Jeg vil tippe at de ansatte kanskje var en del av mindretallet – jeg skal ikke påstå at de var det, men jeg vil tippe det, for det er ofte sånn at de ansatte er i mindretall når helseforetakene skal gjøre vedtak når det gjelder økonomi, når det er økonomien som er det store bildet og man mener at dette går ut over det faglig forsvarlige tilbudet. Jeg tror kanskje også de er opptatt av det faglige innholdet.

Jeg synes det var viktig å presisere det, når statsråden prøvde seg på at hele det faglige miljøet og alle var enig i at dette var riktig, og at vi ikke skal blande oss inn i det. Da er det viktig å ha med seg at jeg tror nok at de som sitter tettest på dette, og som jobber med dette, kanskje er av en litt annen oppfatning enn det statsråden er, og at økonomi var en ganske vesentlig årsak.

Vi ser nå at det altså er kutt – muligens 150 mill. kr innenfor rus og psykiatri for Universitetssykehuset Oslo, i Telemark 31 mill. kr, i Vestfold 39 mill. kr, ut fra en sak som var på NRK for lite grann siden. Så jeg tror nok at det er behov for å sørge for å passe på at det er plasser, at de kommer til å være der i framtiden, og at det blir flere av dem. Det er jeg overbevist om at det er viktig å være tydelig på fra denne talerstol.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel