Stortinget - Møte torsdag den 4. januar 2024

Dato: 04.01.2024
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 149 L (2023–2024), jf. Prop. 137 L (2022–2023))

Sak nr. 8 [10:43:58]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Endringer i matloven og kosmetikklova (behandling av personopplysninger og smittesporing m.m.) (Innst. 149 L (2023–2024), jf. Prop. 137 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det ikke bli gitt anledning til replikker, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Even A. Røed (A) [] (ordfører for saken): Fra et lovforslag med stort engasjement til et lovforslag med litt mer enighet – jeg vil takke komiteen for samarbeidet i denne saken, som har en enstemmig innstilling. Jeg vil redegjøre kort for sakens innhold.

Saken dreier seg om å foreslå endringer i matloven og kosmetikkloven knyttet til Mattilsynets tilsynsmyndighet, behandling av personopplysninger og ansvar ved fare for sykdom hos mennesker. Endringene er ment å lovfeste gjeldende praksis på disse områdene.

Endringene i § 27 a i matloven vil synliggjøre Mattilsynets rolle og ansvar der sykdomstilfeller hos mennesker kan skyldes forhold på matlovens område, i tillegg til deres oppgaver i forbindelse med oppklaring av årsaken til sykdomstilfeller hos mennesker der det er mistanke om at sykdom skyldes forhold regulert i matloven.

I matloven får vi en ny § 29 a, som vil gi tilsynsmyndigheten på matlovens område, altså Mattilsynet, et generelt rettsgrunnlag for behandling av personopplysninger der det er nødvendig for å oppfylle oppgavene etter loven. Dette vil også føre til at det blir stilt ytterligere krav om autorisasjon og krav om vandelskontroll.

I kosmetikkloven vil ny § 16 a innebære en understreking av Mattilsynets ansvar for å forebygge og begrense omfanget av helseskade og informere allmennheten ved mistanke om at produkter omfattet av kosmetikkloven innebærer fare for helsen til mennesker eller dyr. Også her vil tilsynsmyndigheten få rettsgrunnlag for behandling av personopplysninger.

Dette vil med andre ord lovfeste gjeldende praksis, og det vil gi klare og tydeligere etterprøvbare rammer for behandling av personopplysninger. Det vil også være en harmonisering av dette mellom disse to lovene, som bidrar til lik praksis og tolkning.

I tillegg vil §§ 6, 7, 8, 19 og 23 medføre forskriftsendringer i matloven knyttet til gjennomføring av dyrehelseforordningen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se voteringskapittel