Stortinget - Møte torsdag den 11. mai 2023

Dato: 11.05.2023
President: Morten Wold

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [10:58:42]

Interpellasjon fra representanten Torgeir Knag Fylkesnes til næringsministeren: «Statkraft har den senere tiden blitt kritisert for å gi store bonuser til ledelsen i en strømpriskrise til tross for nye krav til det statlige eierskapet, for å gå i konflikt med urfolk i Chile, høyst sannsynlig bidra til tvangsarbeid i Kina og for å ta i bruk private helseforsikringer. Mener statsråden ledelsen i Statkraft forvalter sitt ansvar og mandat som et statlig eid selskap på en tilfredsstillende måte?»

Talere

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Vi har mange statseigde selskap i Noreg som fyller viktige funksjonar i det norske samfunnet. Felles for dei alle er at når ein er statseigd, skal ein følge dei føringane som storting og regjering legg for selskapa. I Noreg har vi organisert dette gjennom eigarskapsmeldinga, der både meldinga, innstillinga til Stortinget og dei medfølgande vedtaka dannar grunnlaget for korleis statseigde selskap skal opptre.

Vi har hatt eigarskapsmeldingar i lang tid, og felles for dei siste 15–20 åra har vore at menneskerettar skal vere ein sentral del av kommunikasjonen til selskapa. Menneskerettar skal ein ikkje bryte. Det betyr at når statlege selskap opererer anten i Noreg eller i utlandet, skal ein ikkje bryte menneskerettane. Dei skal stå fjellstøtt.

Det inneber også at når ein opererer i land som kanskje ikkje har ein like god tradisjon for å følge opp menneskerettane sjølv, så skal selskapa gjere heilt eigne vurderingar av om tiltak og aktivitetar dei driv med i desse landa, er i tråd med dei forpliktingane Noreg har knytt seg til. Sånn er det, og det har Stortinget vedtatt og sagt ettertrykkeleg. Det er einstemmig fleirtal i Stortinget rundt dette. Det er da dette setjast på spissen, når det heileigde statsselskapet Statkraft truleg bryt menneskerettane i fleire av sine aktivitetar rundt omkring i verda, og også i Noreg.

Vi har Chile som eitt eksempel. Mapuche-folket ser på Pilmaiquén-elva som heilag og sentral i heile deira kultur. Det vil for dei vere eit djupt inngrep i deira kultur og samfunn dersom den blir lagd i røyr og utnytta. Dette blei sett på spissen 23. februar i år, da aksjonistar som ønskte å stoppe Statkraft sine planar om å bygge ut, blei skotne på av chilenske myndigheiter.

For litt over ei veke sidan hadde vi eit seminar der vi inviterte representantar frå mapuche-folket til Stortinget for å fortelja kva dei har opplevd. Chile er verkeleg på andre sida av kloden. Det å ha moglegheita til å møte folk som står i dette her, som ser sin eksistens som kultur vere truga, gjer veldig sterkt inntrykk. Dei kunne opplyse om at det her ikkje har vore nokon konsultasjon mellom Statkraft og urfolket. Det som er minstestandard for Noreg når det gjeld å overhalde menneskerettar, at det iallfall skal vere ein føregåande konsultasjon, har altså ikkje blitt oppfylt. Her ser vi også langt verre påstandar, som bestikkingar, etablering av falske urfolksorganisasjonar, påstandar om mediekampanjar og bakvasking, forsøk på å undergrave kor vidt mapuche-folket er eit urfolk, sjølv om dei er anerkjende som det, og ein serie andre graverande forhold. Alt blir sjølvsagt nekta for i Noreg av Statkraft sjølv, men opplysningar frå bakken er overtydelege.

Vidare har internvurderinga til Statkraft sjølv kome fram til at det er veldig sannsynleg at Statkraft er knytt til tvangsarbeid i Kina. I Noreg har vi også Fosen-saka, som viser at Statkraft er del av eit pågåande menneskerettsbrot.

Samla sett, med desse tre eksempla, ser vi at Statkraft sin omgang med menneskerettar i sine aktivitetar er frynsete og ikkje i tråd med det som er deira mandat. I tillegg ser ein korleis Statkrafts styre forheld seg til bestemmingane i eigarskapsmeldinga knytt til bonusar, leiarlønn osv., bl.a. at konsernsjef Rynning-Tønnesen fekk ein bonus for å ha selt vasskrafta dyrare enn konkurrentane. Då er det på tide å spørje: Kva gjer statsråden med dette – eit selskap som blir styrt utanfor kontrollen til Stortinget?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Det har vært rettet mye oppmerksomhet mot Statkraft i det siste, og det er veldig forståelig, både i lys av situasjonen i kraftmarkedet og i lys av konkrete forhold knyttet til selskapets virksomhet.

Det går klart fram av eierskapsmeldingen som ble behandlet i Stortinget i februar – med tilslutning fra et bredt flertall i Stortinget – at statens mål med eierskapet er høyest mulig avkastning over tid, innenfor bærekraftige rammer. Det betyr at selskapet må balansere økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft. Det framgår videre i eierskapsmeldingen at det skal være en klar rollefordeling mellom eier og styrene, og det er styrene i selskapene som har ansvaret for selskapets drift, og for å tilsette og vurdere ledelsen i selskapene.

Som eier har vi selvfølgelig forventninger til selskapene, og de forventningene skal bygge opp under målene vi har med eierskapet. Vi vurderer hele tiden hvordan styret følger opp disse forventningene, bl.a. gjennom den eierdialogen vi har med Statkraft og alle de andre selskapene i statens portefølje. Som for andre selskaper gjør vi heller ikke for Statkraft rede for slike vurderinger i full offentlighet i et ordskifte i Stortinget.

Generelt vil jeg si at vi i forventningene til selskapene har tatt betydelige steg framover for å sikre mer bærekraftig butikk. Vi forventer nå at selskapene skal inkludere FNs bærekraftsmål i sine strategier, og de skal jobbe med det i det daglige. Vi er tydelige på at selskapene skal være ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet, og det betyr altså at man skal være bedre enn de andre selskapene. Vi forventer at selskapene skal gjennomføre aktsomhetsvurderinger, bl.a. for å se på risiko. Her skal det benyttes anerkjente internasjonale metoder. Vi sier at selskapene skal respektere menneskerettighetene, og ikke bare det, de skal være ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet og ansvarlig arbeidsliv, og selskapene skal fremme retten til fri fagorganisering i hele leverandørnettverket sitt. I tillegg har vi strammet betydelig til når det gjelder forventningene innen klima og miljø, og vi er nå det første landet i verden som forventer vitenskapsbaserte klimamål fra selskapene. Regjeringen fører en aktiv eierskapspolitikk.

La meg svare kort på noen av spørsmålene representanten tar opp: Når det gjelder bonuser til ledelsen, regner jeg med at det er bonuser til Statkrafts krafttradere det her henvises til. Her har Statkraft hatt ordninger som har vært urimelige, de er sågar omtalt som umusikalske av styret i Statkraft. Vi har tydelig formidlet statens syn på dette til selskapet. Selskapet har erkjent dette, de har beklaget dette, og de har gjort vesentlige begrensninger i ordningene.

Når det gjelder konflikt med urfolk i Chile, kan vi si at utbygging av fornybar energi ofte er krevende, bl.a. fordi det skal benyttes arealer og naturressurser som også kan brukes til andre formål, eller fordi konsekvensene for dem som blir berørt, kan være betydelige. Ofte er det mange dilemmaer og ingen enkle svar. Det har vi også gode eksempler på her hjemme, som vi tar lærdom fra. Derfor er det viktig med gode prosesser og involvering. Her har vi som sagt klare forventninger til selskapene, og så er det styret som må gjøre de konkrete vurderingene. Det skal ikke vi som eier gjøre.

Statkraft har sagt til oss at de forstår at det er viktig, og at de selv er opptatt av å lytte til lokale interesser, enten det knytter seg til natur, urfolksrettigheter eller andre forhold. Statkraft har også gitt uttrykk for at måten selskapet gjennomfører prosjektene på, skal være og er basert på internasjonalt anerkjente standarder og respekt for menneskerettigheter. Det sier de også har bidratt til å skape en presedens i Chile for nettopp involvering, håndtering av konsultasjoner og klager og samarbeid lokalt. Så sier Statkraft at det er en grunnleggende forskjell på fredelige demonstrasjoner og planlagte hendelser hvor det benyttes vold. Vi har fortsatt ikke fått full oversikt over alle sidene ved denne saken, men jeg kan være helt tydelig overfor Stortinget på at vi følger opp disse hendelsene i vår eierdialog med selskapet.

Når det gjelder tvangsarbeid i Kina, er dette en veldig kompleks problemstilling fordi hele Vesten har gjort seg avhengig av kinesisk solcelleproduksjon. Det kan vi ikke løse gjennom eierskapspolitikken, det må vi løse gjennom mer produksjon i Vesten. Selskapet har selv vært tydelig på at det er risiko – de har selv gjort risikovurderinger, det startet de med allerede for to–tre år siden – og selskapet har iverksatt to tiltak for å sørge for at det er bedre kontroll på disse leverandørene.

Statkraft er et stort og viktig selskap for oss. Vi følger opp så godt vi kan, men vi må bruke de virkemidlene som Stortinget har forutsatt i eierskapsmeldingen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Ein føresetnad for eit aktivt eigarskap er jo å ha ein stat som er i stand til å følgje opp eigarskapsmelding og politikk elles. Det vil i dette tilfellet seie at Nærings- og fiskeridepartementet har strukturar som gjer ein i stand til å følge opp, og at det Stortinget seier skal bli gjennomført, faktisk blir gjennomført. Så vidt eg veit, gjer aldri departementet og eigarskapsavdelinga der eigne vurderingar av om det stemmer at det har skjedd menneskerettsbrot ulike stader i verda, ein bygger utelukkande på informasjonen ein får frå selskapa. Det er det ein bygger det på.

I dette tilfellet nektar altså Statkraft for at det skjer noko som er negativt for menneskerettane, men rapportane frå bakken i Chile er overtydelege; her er det pågåande menneskerettsbrot. Da konkluderer eigarskapsavdelinga slik: Statkraft seier at det ikkje skjer, så da skjer det ikkje. Det er klart at vi ikkje kan ha ei slik form for eigarskapsstyring. Skal ein ha ein aktiv eigarskapspolitikk, må ein vere rigga for å sørge for at det blir gjennomført, at Stortingets vilje og regjeringas vilje faktisk blir gjennomført i praksis. Ein kan ikkje bygge det på ei nekting frå eit selskap som sjølv har gjort seg skyldig i dette.

Da kjem vi over til spørsmålet: I den modellen vi har, der det er klare forventningar, og der det er ulikt fordelt om ein blir følgt opp av selskapa eller ikkje – skal det få konsekvensar? Skal det ha betydning for styra vi set inn der, dersom ein ikkje følger opp dei klare formaningane som kjem frå storting og regjering? Eg meiner at dette set heile eigarskapspolitikken på spissen. Spørsmålet gjeld dersom dette ikkje får konsekvensar i det heile, anten i form av at Nærings- og fiskeridepartementet set i gang ei eiga vurdering av det som har kome fram, eller at ein har god nok informasjon til å stille styret til ansvar. Dersom det ikkje får konsekvensar i det heile, vil eg seie at vi ikkje har ein aktiv eigarpolitikk. Da kan selskapa eigentleg styre på som dei sjølve ønsker, rapportere det som er fordelaktig til departementet, utan at det nødvendigvis får noko etterspel, og da betyr det ingenting, det vi har formulert frå Stortinget. Ein slik type eigarskap er sjølvsagt totalt uakseptabel, og det reknar eg med at også regjeringa ser.

Da er spørsmålet: Vil det få konsekvensar? Vil det få synlege konsekvensar for styret og deira virke at det har kome den typen grove skuldingar, og til dels godt dokumenterte tilstandar med menneskerettsbrot?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Selvfølgelig betyr eierskapsmeldingen noe. Vi har ikke skrevet disse forventningene fordi vi ikke mener alvor. Det er få ting selskapsteamene i eierskapsavdelingen nå bruker mer tid på enn nettopp å følge opp selskapene på bærekraftsspørsmål. Vi har økt antallet forventninger og gjort dem såpass detaljerte og tydelige at dette har blitt et ganske stort prosjekt, både for eierskapsavdelingen hos oss og ikke minst for selskapene selv. Vi er en mer ambisiøs eier, og vi er blitt en tøffere eier. Vi stiller sannsynligvis langt flere spørsmål enn tidligere, vi gir oss ikke alltid med de svarene vi får, og da spør vi på nytt.

Det er selvfølgelig slik at vi gjør våre vurderinger i departementet. Til syvende og sist er det mitt ansvar hvilke vurderinger som gjøres, og hvis jeg ikke føler meg komfortabel med de svarene jeg får fra selskapets styre, stiller jeg selvfølgelig spørsmålene på nytt. Hvis vi har eksempler på selskaper som har styrer som ikke lytter til eierne, uansett om det er private eiere eller det er staten som eier – som da representerer oss alle sammen – vil det naturligvis kunne få konsekvenser.

Jeg har full tillit til styret i Statkraft sin håndtering av de sakene det her har vært snakk om. Det ble åpenbart gjort feil når det gjaldt trading-bonusene. Det har styreleder beklaget offentlig, og ordningen er vesentlig strammet inn. Når det gjelder verdikjeden for sol i Kina, er det selskapet selv som har vært ute offentlig og sagt at det her er stor risiko for brudd på menneskerettighetene. Det gjelder for alle som kjøper solcellepaneler som er produsert i Kina, som altså kontrollerer 80 pst. av dette markedet. Det kan ikke Statkraft løse alene; det må vi løse gjennom internasjonalt samarbeid, gjennom å bygge opp europeiske verdikjeder og gjøre oss mindre avhengige av land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.

Når det gjelder Chile, er det en sak vi har brukt ganske mye tid på. Da denne saken ble kjent, ba vi om ytterligere informasjon. Avdelingen hos oss har fortsatt dialog med selskapet. Det er som sagt ikke full oversikt over denne situasjonen ennå, og vi skal skaffe oss enda bedre oversikt. Statkraft har fortalt oss at de tar dette på det største alvor, at de er opptatt av sitt omdømme, og at de er opptatt av å involvere lokalbefolkningen. Det de har fortalt oss, er ganske detaljert, og de har også sagt det utad. Det er om lag 20 urfolkssamfunn som er involvert rundt dette prosjektet, i den aktuelle elven, og de har til dags dato hatt over 400 møter med lokalsamfunn og organisasjoner. Det er to grupper hvor motstanden er størst mot dette prosjektet, og de ble opprettet i 2011 og 2015. Statkraft har ikke identifisert at dette er mennesker som er fra området, og de sier at de har dialog med de fleste av disse samfunnene. Hvis selskapet kan gjøre mer for å bli enda bedre på å ha dialog med urbefolkningen og med lokalmiljøet, er jeg helt sikker på at selskapet vil være opptatt av det.

Vi kommer selvfølgelig til å følge opp dette videre i eierdialogen med Statkraft, som enhver annen god, ansvarlig eier bør gjøre.

Solveig Vitanza (A) []: Først vil jeg takke representanten Fylkesnes for at han stiller disse viktige spørsmålene her i salen. For Arbeiderpartiet er et aktivt og ansvarlig statlig eierskap et viktig prinsipp, og det var grunnleggende for eierskapsmeldingen vi la fram i høst. Eierskapsmeldingen har lagt vekt på og tydeliggjort statens forventninger til selskapene. Mest relevant i denne saken er selvfølgelig etterlevelsen av bærekraftsmålene og statens forventninger til at selskapene er ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet og gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder.

Det innebærer å ha gode retningslinjer og systemer for å identifisere og håndtere potensielle – og faktiske – negative konsekvenser selskapets virksomhet kan påføre mennesker, samfunn og miljø. Det forutsetter at selskapene har en meningsfull dialog med interessenter, bl.a. urfolk, og det omfatter både egen virksomhet og leverandørkjeden.

Statkraft, som er et statlig selskap, har fått mye oppmerksomhet det siste året, og jeg synes det er veldig fint at offentligheten følger med på foretak som forvalter fellesskapets ressurser. Slik skal det være. Vi som fellesskap eier Statkraft sammen. Det Statkraft og de andre selskapene som har statlig eierskap, gjør, gjenspeiler de verdiene og holdningene vi har som samfunn. Derfor er jeg glad for at SV løfter denne debatten her i folkets sal.

Den offentlige debatten har fokusert særlig på det urolige kraftmarkedet, på utbetalinger av bonuser og lederlønn og ikke minst på konflikt med urfolk. Vi er helt enig med SV i at Statkraft har hatt bonusordninger som har vært urimelige, og det har også statsråden sagt seg enig i. Vi er glad for at Statkraft nå har signalisert endringer, og vi kommer til å følge med på utviklingen videre.

Utbygging av fornybar energi er helt nødvendig dersom vi skal klare å kutte utslipp og omstille den globale økonomien, det er vi nok enige om. Samtidig vet vi at ny utbygging kan komme i konflikt med eksisterende interesser. Dette gjelder bl.a. urfolks rettigheter. Allikevel mener vi at Statkraft bør spille en viktig rolle i å utvikle fornybare energiløsninger, både i Norge og utenfor Norges grenser. Jeg tror et sterkt Statkraft som har klare forventninger og verdier fra det norske folk, kan bidra til at vi får en best mulig utbygging av fornybar energi som også ivaretar hensynet til bl.a. urfolk.

Statkraft eies av fellesskapet. Våre verdier og holdninger står til eksamen hver eneste dag i de statlige selskapene. Det er et ansvar som både vi folkevalgte, statsråden og lederne i disse selskapene skal ta på høyeste alvor.

Bård Ludvig Thorheim (H) []: Jeg vil på vegne av Høyre gi støtte til næringsministerens linje i denne saken og si at det gjøres gode vurderinger også fra Statkraft sin side i disse spørsmålene.

Jeg tror det er viktig at vi har med oss inn i denne debatten at Statkraft er det største fornybarselskapet i Norge, og det er det også i Europa. Det er virkelig en stor bedrift, som vi har grunn til å være stolte av, og som har et oppdrag om å operere andre steder, også utenfor Europa.

Det jeg tror vi har fått med oss veldig godt i Norge, er at det er konflikter rundt utbygging av fornybar kraft. Det er ikke unikt for Norge. Slik er det i alle land. Ulike interesser gjør seg gjeldende knyttet til nesten enhver utbygging av fornybar kraft. Jeg synes det er viktig at vi ikke fra Stortingets side går for detaljert inn i de enkelte sakene og konkrete konflikter og tar parti med ulike parter som er berørt, men at vi holder oss til det som er hovedoppdraget til Statkraft, og at vi følger med på at de selvfølgelig forholder seg til de verdiene som de selv, og norske myndigheter, er opptatt av.

Til det som går på urfolksdimensjonen, og på menneskerettigheter, som også ble trukket inn her: Det er klart at alle bedrifter har et ansvar for å vurdere sin rolle opp mot menneskerettighetene. Samtidig er det slik at hovedparten, folkerettslig sett, er jo staten. Det er chilenske myndigheter i dette tilfellet, og slik jeg har forstått saken, har Statkraft gjort grundige vurderinger, også utover det de er forventet å gjøre.

Jeg vil bare si på vegne av Høyre i denne saken at det er viktig at vi tenker oss grundig om når det gjelder hvilke problemstillinger vi går inn i fra Stortingets side, og hvilken informasjon vi plukker ut og løfter opp. Her er det viktig å stole litt på den håndteringen som regjeringen gjør, og det gode arbeidet som Statkraft gjør i mange land med å bygge ut fornybar kraft mange steder hvor man faktisk ikke har tilgang på elektrisitet i det hele tatt, og hvor forbruket av strøm øker raskt i forbindelse med en utvikling som er positiv, som løfter folk ut av fattigdom, og som gir nye muligheter.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: Fremskrittspartiets prinsipielle holdning er at statens eierskapspolitikk i hovedsak behandles én gang i fireårsperioden, at rammene blir lagt der, og at regjeringen og næringsministeren har vide fullmakter til å utøve det eierskapet innenfor rammen av det Stortinget har vedtatt. Det har vært en god arbeidsdeling mellom storting og regjering i mange år.

I 2021 fikk vi en ny regjering og en ny næringsminister som overtok Nærings- og fiskeridepartementet med brask og bram. Det var ikke måte på hvilke endringer og revolusjoner som skulle skje. Hovedmantraet var at vi endelig skulle gå fra en passiv næringspolitikk til en aktiv næringspolitikk. Jeg er ganske sikker på at om denne interpellasjonen hadde kommet under forrige regjering, ville vi ha sett et ganske annet engasjement fra dagens regjeringspartier.

Det er veldig bra at interpellanten tar opp denne saken, selv om det ikke er alt som bekymrer oss like mye, f.eks. det med bruk av helseforsikring, som nesten 750 000 nordmenn har. Det er ikke noe stort samfunnsproblem, tvert imot, for uten disse hadde køene i det offentlige helsevesenet vært enda lengre. Rundt 90 pst. av tilfellene der privat helseforsikring brukes, handler om muskel- og skjelettplager. Der vet vi at det er lang ventetid i det offentlige. Uten disse forsikringene ville det ført til lange sykmeldinger. Nå får man i stedet behandling kjapt og kommer tilbake i jobb kjapt.

Når det gjelder bonuser, er vi helt enig i den kritikken som Knag Fylkesnes retter, og vi mener den ikke bare bør begrenses til den bonusen som utbetales til Statkrafts ledelse; vi bør se på den samlede utbetalingen. Dagens Næringsliv og andre medier har fortjenstfullt gravd i dette, og jeg mener funnene er til dels sjokkerende. Rundt 5 mrd. kr er utbetalt i bonus de siste fem årene – ikke først og fremst til Statkrafts ledelse, men til Statkrafts krafttradere i Düsseldorf og Oslo. Det store problemet er at verken skattebetalerne, som eier 100 pst. av selskapet, eller vi, Stortinget, som skal kontrollere om regjeringen følger egen politikk og vedtak fattet i Stortinget, vet noe som helst om dette. Vi vet ikke hvor mye som er utbetalt. Et anslag er at traderne i fjor alene fikk i underkant av 2 mrd. kr i bonus. Vi vet ikke hvor mange de er, vi vet ikke noe om enkeltbonuser, og vi vet sågar ikke noe om kriteriene for å få bonus. Vi aner ikke hvilke kriterier som ligger til grunn, og hvordan bonusen er satt opp – i et 100 pst. statlig eid selskap. Det er visstnok både personvernhensyn og konkurransehensyn som ligger bak dette hemmeligholdet. Jeg, og sikkert flere andre representanter, har i et skriftlig spørsmål forsøkt å få klarhet i dette, men uten hell.

Det er ikke spor av den offensive holdningen statsråden viste ved nøkkeloverrekkelsen i 2021, eller da han kastet nesten hele Argentum-styret nettopp på grunn av lønns- og bonusutbetalinger, i de svarene han gir til Stortinget. Svarene ser ut som de kommer rett fra departementets sirlige maskinbyråkrati. Det er i alle fall ikke mye politisk vilje eller sjel i svarene. 2 000 mill. kr går ut fra fellesskapets konti i bonusutbetalinger, og ingen kan stille spørsmål ved det. Det er nesten ikke til å tro. Hadde dette skjedd med en næringsminister fra et ikke-sosialistisk parti, ville Arbeiderpartiet sprunget opp og ned på denne talerstolen i harnisk over situasjonen. Nå sitter de stille i båten med hendene foldet eller armene i kryss og bare ser på det som nå foregår.

I eierskapsmeldingen, som nylig ble behandlet av Stortinget, vies det mye plass og store ord til åpenhet og til utbetalinger og bonus. Riktignok skrives det mest om bonus til ledelsen – det er vel fordi det har vært mest vanlig og har hatt størst omfang, men bonus er bonus samme hvem som mottar den. Et minimumskrav må være åpenhet om kriteriene rundt utbetalingene, men det registrerer vi at Vestre ikke ønsker. Det er godt mulig at noen tradere fortjener bonus, men vi aner som sagt ikke hvilke kriterier som ligger til grunn, hvilken avkastning som er skapt, og til hvilken risiko. Det hemmeligholdet som nå foregår, kunne statsråden stoppet. Han er generalforsamling i selskapet, og det er han som utpeker styrets medlemmer. Vi registrerer at store ord er redusert til handlingslammelse.

Som sagt i starten er vår prinsipielle holdning at det er regjeringens ansvar å forvalte det statlige eierskapet med de rammene som Stortinget har gitt. Da må vi nesten bare akseptere at utøvelsen i denne saken er å sitte på hendene, gjøre ingenting og se på at tusenvis av millioner overføres fra fellesskapets konti til krafttradere i Düsseldorf.

Sofie Marhaug (R) []: Jeg vil starte med å takke interpellanten for å løfte denne debatten til Stortingets talerstol. Urfolk skal beskyttes, ikke beskytes. Det gjelder her hjemme, og det gjelder selvfølgelig også i utlandet, i Chile. Det er noe av bakgrunnen for denne interpellasjonen, at det chilenske politiet har beskutt urfolk for å beskytte Statkrafts framferd og utbygginger i Chile. Det er kjempealvorlig, og det er uakseptabelt.

Jeg har, i likhet med representanten fra SV, snakket med representanter for mapuche-folket. Jeg registrerer at Statkraft i mange sammenhenger mener at man kan skille mellom det de kaller for gode og onde mapucher, og det er ganske spesielt. Jeg vil påpeke at det Statkraft – hvert fall sett utenfra – driver med, minner om en splitt-og-hersk-politikk mellom representanter for et urfolk i Chile, og det synes jeg er veldig alvorlig og veldig kritikkverdig. Det å si at det er tillitvekkende – det mener jeg på ingen måte at det er.

Bærekraft er et fyndord hvis det ikke fylles med mening, og når butikk kommer i veien for bærekraft mener jeg at det er butikk som må vike, ikke motsatt. Hvis ikke er ikke den eierskapsmeldingen verdt papiret den er skrevet på, eller serveren den er lagret på.

Deler av bakgrunnen for interpellasjonen dreier seg også om disse bonusene og bonuspolitikken til Statkraft, og der deler Rødt kritikken fra SV og fra flere andre, ikke minst fra LO. Det er ganske alvorlig når så mange og sterke interesser, representanter for fellesskapet, kritiserer den bonuspolitikken, fordi det handler om hva Statkraft skal være. Skal det være et selskap for fellesskapet, eller skal det være et selskap som driver som en ganske kynisk kommersiell aktør ute i verden? Jeg mener at det er fellesskapet som skal komme først, ikke kun rene kommersielle interesser.

Noen ganger blir Rødt anklaget for å være kraftnasjonalister, og det synes jeg egentlig er en litt upresis beskrivelse. Jeg mener at en mer presis beskrivelse vil være kraftsosialister. Vi ønsker at offentlig eide selskap skal drive til det beste for fellesskapet, selge til kostpris, altså lave priser, og ikke prøve å øke sine gevinster mer enn nødvendig. Det vi ser mer og mer av fra Statkrafts side, og også fra andre norske interessers side, er en form for kraftimperialisme. Det er egentlig den mest kritikkverdige siden ved dagens kraftpolitikk, og det er mye mer alvorlig enn den såkalte kraftnasjonalismen som noen anklager Rødt for å stå for.

Vi ser det i Chile, som nevnt, med Statkraft, men vi ser det også med Norfund. Jeg vet at det ikke er denne statsrådens ansvarsområde, men jeg nevner det likevel. I Honduras har den sosialdemokratiske regjeringen ønsket å ta tilbake kontroll over sine naturressurser, over kraftproduksjonen, og Norge og norske myndigheter, gjennom Norfund, prøver å motarbeide det med å gå til sak mot Honduras. Det føyer seg inn i rekken av eksempler på norsk kraftimperialisme. Det er ikke det 100 pst. offentlig eide selskap eller norske myndigheter egentlig er satt til å gjøre, etter Rødts syn – og jeg tror også etter veldig mange sosialdemokraters syn. Statkraft skal være et selskap for fellesskapet, ikke for smale kommersielle interesser, og de skal heller ikke sette butikk over bærekraft.

Heidi Greni hadde her overtatt presidentplassen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Eg vil takke for debatten, alle innlegga og statsråden sine svar. Det har vore mange gode innlegg her.

Eg må innrømme at eg er veldig usikker sjølv på kva som er den beste måten å gå framover på no. Eg meiner å høyre at det statsråden eigentleg seier, bekreftar det vi har visst i mange år, at det ikkje blir gjort eiga kunnskapsinnhenting frå departementet, men at ein held dette i form av dialog direkte med selskapa. Altså: Der det kan vere ein forskjell i informasjonen som selskapa sit på, og informasjonen frå andre aktørar på bakken, andre stader i verda, er eigentleg den einaste moglegheita til departementet og regjeringa å stille eit nytt spørsmål til selskapa.

Selskap utan klar eigarstyring og kontroll er farleg, og statleg heileigde selskap som ikkje har ei klar eigarstyring og kontroll med moglegheita til oppfølging, er endå farlegare. Eg synest Bjørnstad peika på det opplagde her: Stortinget har klare føringar for korleis selskapa skal operere, og når ein ikkje har moglegheita til å finne ut av korleis det som er fellesskapet sine eigedelar, blir gitt ut i bonus, da har vi eit stort problem som Stortinget ikkje kan oversjå. Stortinget må – uansett kva politisk farge vi har på logoen – utstyre seg med kontrollverkemiddel som gjer at vi kan følge opp dei vedtaka som blir gjorde, uansett kva vedtaka eigentleg er.

Så vil eg seie at eit innlegg eg reagerte på, var Thorheim sitt, for der blir menneskerettar og urfolksrettane framstilte som kva som helst av interesser, som skal avvegast – og at ein i nokre tilfelle kan la urfolksrettar og menneskerettar vike. Heile poenget med desse rettane, som vi også har forplikta oss til internasjonalt, er at det er ein botnplanke, det er ramma for all næringsutvikling, all verksemd i samfunnet. Det er ikkje sånn at ein kan la det vike fordi det berre er ei eller anna interesse. Da er vi jo tilbake til før Folkeforbundet og FN – og til ein heilt ny tilstand der dette berre er eit innspel i diskusjonen.

Vegen vidare her kan vel vere ein av mange, men vi ønsker frå SV si side å kome til botn i det som har skjedd med mapuche-folket, vi ønsker å kome til botn i det som har skjedd rundt bonusar, og vi vil nytte anledninga til å gjere det. Det kan skje på mange vis. Vi har eigne kontrollorgan knytte til Stortinget, men vi har også dialogen med statsråden, så til slutt ønsker eg å vite korleis statsråden praktisk vil jobbe med dette, for å opplyse Stortinget.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Til det siste først: Jeg har selvfølgelig stor respekt for Stortinget, og jeg svarer på alle de spørsmålene jeg får fra Stortinget – det er bare å stille spørsmål, så skal jeg svare på de spørsmålene jeg får.

Noen kommentarer: Begrepet eierstyring ble brukt. Vel, Stortinget har, med bredt flertall, sluttet seg til eierskapsmeldingen, som klart slår fast at vi opererer med en helt grunnleggende ansvars- og rollefordeling. Det betyr altså at staten som eier har mål med eierskapet, vi har forventninger til hvordan selskapet skal utøves, men det er selskapets styre og den daglige ledelsen som er ansvarlig for drift, operasjoner, investeringer, beslutninger og risikostyring. Hvis vi mener at selskapene ikke gjør den jobben de skal, må vi finne noen andre til å sitte i de styrene. Jeg har hundre prosent tillit til styret i Statkraft.

Punkt nr. 2: Det blir sagt at det ikke gjøres egen kunnskapsinnhenting. Det er altså feil. Vi leser selvfølgelig alle innspill vi får. Når det gjelder saken i Chile, har vi selvfølgelig fått en redegjørelse fra Statkraft, og alle fakta er ikke på bordet ennå, heller ikke for dem. Dette er nå en politietterforskning som pågår i Chile. Staten er ikke noen påtalemyndighet eller noen etterforskningsenhet i Chile, det er det chilenske demokratiske institusjoner som er satt til å gjøre. Jeg leser alle innspillene vi får og alle brev vi får – fra menneskerettighetsorganisasjoner, sivilsamfunn, engasjementet i Stortinget – og bruker selvfølgelig det til å stille kritiske oppfølgingsspørsmål til selskapet. Det skulle bare mangle. Det er det som er jobben vår.

Så blir det sagt at vi sitter stille og folder hendene i lederlønnspolitikken. Vel, det faller på sin egen urimelighet. Det er ingen regjering som har gjort mer for å stramme til – halvert bonusordningene, innført «følg eller forklar»-prinsippet, der ledende ansatte ikke skal ha høyere lønnsøkning enn gjennomsnittet blant de ansatte uten at det begrunnes særskilt og legges fram på generalforsamling, og vi har gitt klart uttrykk på en rekke generalforsamlinger for hva vi mener om dette.

Til representanten Bjørnstad: Den tradingvirksomheten det henvises til, er altså ikke en virksomhet som tapper fellesskapet for midler. Det er en virksomhet som drar inn 10 mrd. kr til fellesskapet, som denne forsamlingen kan bruke til å investere i ulike velferdsprosjekter.

Det er helt riktig at staten har store forventninger om at selskapene skal være åpne, men vi detaljstyrer ikke hva de skal være åpne om, og på hvilken måte. Når styret i Statkraft sier at dette av forretningshensyn ikke kan deles, bl.a. fordi det er stor rift om disse krafttraderne, og vi da risikerer at den gevinsten som nå kommer det norske folk til gode, heller går til utenlandskeide selskaper i skatteparadiser og alle mulige andre steder, da vil jeg ikke pålegge selskapet å gjøre det. Det ville også vært helt i strid med det som er prinsippene i eierpolitikken.

Kritikk fra LO: Vel, jeg registrerer at LO er veldig takknemlige og sier at de endelig har fått en handlekraftig regjering som gjør noe med disse lønningene. Vi kommer til å følge opp dette videre, og jeg kan garantere at vi har en aktiv eierdialog med selskapet, både om disse spørsmålene og de andre spørsmålene. Det betyr noe at vi har en aktiv eierpolitikk, men den aktive eierpolitikken må utøves innenfor de rammene som denne salen har vedtatt.

Presidenten []: Da er debatten i sak nr. 3 ferdig.