Stortinget - Møte torsdag den 23. mars 2023

Dato: 23.03.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 215 S (2022–2023), jf. Dokument 8:67 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 10 [14:59:25]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Lan Marie Nguyen Berg og Kathy Lie om å endre regelverket for parkeringstillatelse for forflytningshemmede (Innst. 215 S (2022–2023), jf. Dokument 8:67 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Mona Fagerås (SV) [] (ordfører for saken): Jeg har lyst til å starte med å si at det er en sann glede å være saksordfører for saker i transportkomiteen, en strukturert og ryddig gjeng. Saken omhandler et representantforslag fra Lan Marie Nguyen Berg og Kathy Lie om å endre regelverket for parkeringstillatelse for forflytningshemmede.

I sitt svar til komiteen erkjenner statsråden at det er et tiår siden forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede sist ble gjennomgått, og at det kan være hensiktsmessig med en ny gjennomgang. Han sier han vil sørge for at den påbegynte veilederen etter gjeldende forskrift skal ferdigstilles i løpet av 2023, inneværende år, slik at kommunene og de som har behov for HC-parkering, lettere kan orientere seg etter gjeldende regelverk. Det er komiteen glad for.

Personlig mener jeg det er unødvendig byråkrati at personer med varig nedsatt funksjonsevne skal måtte søke på nytt når HC-kort først er innvilget. Er man lam, er man lam også neste år, vil jeg tro. Det kan ikke være antall tilgjengelige HC-parkeringsplasser som avgjør hvem som får HC-parkeringstillatelse i en kommune. Det må alltid være den funksjonsnedsatte innbyggerens behov for tilrettelagt parkering som ligger til grunn. Regelverket for tildeling av HC-parkeringstillatelse gjelder i hele landet, og det må vektlegges at det praktiseres likt i alle kommuner. Det kan ikke være hvor du bor, som avgjør om du får benytte HC-parkering.

Det er vesentlig at man ved utarbeiding av en ny forskrift legger vekt på at HC-parkering er et likestillingsverktøy som skal bidra til at alle kan leve et mest mulig fritt og likestilt liv for å kunne delta i samfunnet, få gjort nødvendige ærender og ha tilgang til de samme sosiale arenaene som alle andre.

Vi i SV ønsker at forslagene i denne saken tas med i arbeidet med totalgjennomgangen av forskriften. Vi får antakelig ikke flertall for dem i dag, men legger fram forslagene nå. Jeg tar dermed opp de forslagene SV står bak alene og sammen med andre.

Presidenten []: Representanten Mona Fagerås har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Erlend Larsen (H) []: Parkeringstillatelsen skal gjøre hverdagen enklere for forflytningshemmede. Økt tilgjengelighet for parkering er et av flere likestillingsverktøy som skal gjøre det mulig for mennesker med behov for parkeringsbistand å leve et fullverdig og likestilt liv, på lik linje med alle oss andre. Det er viktig for oss at funksjonshemmede kan delta i arbeids- og foreningsliv. Noen funksjonshemmede trenger romslige og dedikerte parkeringsplasser som gir enkel tilgang til stedet de skal besøke.

Dagens regelverk kan ha noen svakheter som det kan være greit å ta en gjennomgang av. Det virker urimelig at ulike kommuner skal ha ulik praksis for hvordan de vurderer behov for parkeringstillatelser, og det virker urimelig at mennesker med kroniske fysiske skader må søke på nytt for å beholde HC-kortet. Det må heller ikke være slik at antall parkeringsplasser er begrensende for antall parkeringstillatelser. Samtidig er det viktig at parkeringstillatelser for forflytningshemmede avgrenses til dem som faktisk har behov for en slik rettighet.

Det må nevnes at det var regjeringen Solberg som tok initiativ sist det var en helhetlig gjennomgang av parkeringsregelverket for forflytningshemmede. Det er uholdbart at veiledningsmateriell til forskriften fortsatt ikke er ferdigstilt etter så lang tid, og det er grunn til å bemerke at det har vært et utkast klart i lang tid. Retningslinjene bør fastsettes så snart som mulig, og senest innen utgangen av 2023.

Vi i Høyre er glade for at statsråden vil sørge for at den påbegynte veilederen etter gjeldende forskrift ferdigstilles i løpet av 2023, slik at kommunene og de som har behov for HC-parkering, lettere kan orientere seg etter gjeldende regelverk.

Erling Sande (Sp) [] (leiar i komiteen): Sjølv om tittelen, reglement for parkering for forflyttingshemma, kan høyrest litt teknisk og byråkratisk ut, er temaet viktig nok, for vi ønskjer å vere eit inkluderande samfunn, og vi ønskjer at kvart menneske i landet vårt skal kunne delta i størst mogleg grad, ut frå sine føresetnader. For menneske med forflyttingshemmingar kan tilgjengeleg parkeringsplass og moglegheita til å bruke han vere forskjellen mellom å delta og ikkje delta. Det kan handle om daglege gjeremål og moglegheita til å gjere dei, eller bruk av viktige offentlege tenester som eksempelvis helse og utdanning. Tilgjengeleggjering og løyve til bruk av slike plassar for dei som treng det, og enkle og tilgjengelege søknadsprosessar mellom den enkelte og dei som skal syte for løyve, er difor viktig.

Senterpartiet er difor glad for at statsråden til komiteen peikar på at det er ei stund sidan forskrifta om parkeringsløyve for forflyttingshemma blei gjennomgått sist, at det er føremålstenleg med ein ny gjennomgang, og at regjeringa difor vil be Statens vegvesen om å utføre ein slik gjennomgang. Senterpartiet ser fram til denne prosessen, og vi er opptekne av at dei som ein slik prosess vedkjem, blir tekne med og involverte i dette arbeidet, det vere seg organisasjonar til forflyttingshemma, kommunar eller andre viktige aktørar.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Eg vil starte med å seie at dette er ei kjempeviktig sak. Det er ikkje haldbart at rettleiingsmaterialet til forskrifta som tidlegare regjering hadde ein stor gjennomgang av, enno ikkje er klart. Det som er viktig for oss, er at statsråden har vore veldig tydeleg i svaret til komiteen om at det skal vere ferdig innan utgangen av 2023. Komiteen – i alle fall fleirtalet – er, slik eg oppfattar det, tilfreds med at ein tek fatt i det, og at det kjem. Sjølv om det har teke veldig lang tid, får vi det iallfall no. Vi forventar at det faktisk vert gjennomført innan den tida som vert sagt.

Når det gjeld saka og forslaga som vert fremja, er det, som statsråden seier i svaret til komiteen, føreslått veldig mange endringar i forskrift. Vi må seie oss tilfredse med at statsråden har sagt han vil ha ein totalgjennomgang av forskrifta, og at ein vil setje i gang prosessen med å gjere det. Det er eit omfattande arbeid, men det er eit viktig arbeid, og det er svært viktig at vi er inkluderande overfor forflyttingshemma i vårt samfunn.

Vi ser fram til at vi får den saka så fort som mogleg. Eg er fornøgd med det ministeren har gjeve av svar til transportkomiteen.

André N. Skjelstad (V) []: Jeg slutter meg fullt og helt til det saksordføreren sa i sin innledning. Derfor støtter også Venstre seks av de punktene som ligger i framlegget. Det blir likevel litt forunderlig at vi blir holdt med gode ord – vi som står her og peker på dette. Ja, statsråden har uttrykt en viss grad av positivitet – det skal være sikkert. Jeg synes likevel det er merkelig når representanten Sande vektlegger i sitt innlegg hvor viktig dette er, hvor viktig det er når det gjelder inkludering i samfunnet, og ikke minst for tilgjengelighet for alle, men har som konklusjon at det ikke er viktigere enn at vi må huske på det.

Det er klart at vi må ha tempo i dette, og vi kjenner alle til seigheten i et visst byråkrati. Derfor er det for meg litt forunderlig at det bare blir Venstre og Sosialistisk Venstreparti som står bak disse punktene. Det er litt merkelig.

Det er gode ord og gode intensjoner, men det holder ikke helt inn. Vi må også legge noe «trøkk» på at vi mener dette. Det er for meg litt uforståelig at en kommer med honnørbegrep om at vi må ha deltakelse for alle, når det ikke er helt likt for alle i dag. Dette er viktig, og derfor er det litt skuffende for meg at komiteen ikke støtter de utmerkede forslagene som ligger her.

Rasmus Hansson (MDG) []: I 2020 var andelen av befolkningen med funksjonsnedsettelser i alderen mellom 15 og 66 år 18 pst. Det tilsvarer 638 000 personer. Dette er 638 000 mennesker som ikke krever egne særrettigheter, men universelle menneskerettigheter og mulighet til å være likestilte borgere som kan delta og gi tilbake til samfunnet.

For at flest mulig skal kunne leve et fritt og likestilt liv, må vi også prioritere tilgang og tilrettelegging i hele samfunnet, spesielt når det gjelder transport og deltakelse. Det er utgangspunktet for at Miljøpartiet De Grønne og SV har foreslått å oppdatere forskrift og veileder for parkering for funksjonshemmede, slik at det bidrar bedre til at folk med funksjonsnedsettelser kan sikres et likestilt og fullverdig liv. Disse forslagene er utarbeidet basert på innspill fra bl.a. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Handikapforbund. Dagens forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede bidrar ikke godt nok til det. Ofte bidrar det tvert imot til å hindre likestilling for mennesker som har vanskelig for å bevege seg.

Såkalte HC-kort vurderes opp mot to vilkår. Det ene er nedsatt gangevne, og det andre er særlig behov for parkeringslettelser. Det er ulik praksis i kommunene knyttet til vilkår om særlig behov for parkeringslettelser, og en del kommuner opererer også med en regelmessighet og hyppighet av bruk.

Gyldighetstiden for HC-kort varierer fra sak til sak, men likevel er det i dag krav i flere kommuner om at den som er innvilget HC-kort, må søke om nytt kort etter en viss tid, inklusiv mennesker som har kroniske skader.

Formålet med forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede må være å gi mennesker med behov for parkeringsbistand mulighet til å leve det fullverdige og likestilte livet de har krav på. Derfor er vi i Miljøpartiet de Grønne som medforslagsstiller glad for at transport- og kommunikasjonskomiteen langt på vei er enig i at det er uholdbar praksis i kommunene knyttet til vilkår for HC-kort.

Det er også bra at statsråden vil be Statens vegvesen om en gjennomgang av forskriften. Vi vil imidlertid minne statsråden og komiteen om at dette er en lovnad som samtlige samferdselsministre har kommet med siden veilederen for praktisering av forskriften ble revidert i 2017. Dette kan vi ikke vente på lenger, og vi kan ikke være så fornøyd at vi fortsetter å sitte stille. Vi ber statsråden ta med seg forslagene som er fremmet i denne saken, i gjennomgangen av forskriften og få fortgang på revideringen.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det fremmes i representantforslaget en rekke forslag, både knyttet til gjeldende forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede og til veilederen til kommunene. De fleste av forslagene er i realiteten ønsker om endringer i forskriften, også mange av dem som retter seg mot veilederen.

Jeg mener det er viktig at vi på dette området har et hensiktsmessig og oppdatert regelverk, som ivaretar de forflytningshemmedes behov for mobilitet, men som også balanserer eventuelle kryssende hensyn.

Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede ble sist endret i 2016, med virkning fra 2017, etter en helhetlig gjennomgang av forskriften fra en arbeidsgruppe noen år tidligere. Også representanter for de forflytningshemmedes organisasjoner deltok i dette arbeidet. Det ble den gang konkludert med at regelverket stort sett var hensiktsmessig. Det ble derfor bare gjort enkelte mindre endringer. Behovet for nytt og oppdatert veiledningsmateriell ble også understreket. Det er da mange år siden regelverket sist ble gjennomgått, og jeg mener derfor det er hensiktsmessig med en ny totalgjennomgang av forskrift og veileder.

Det er viktig at de som er mest berørt av regelverket, de forflytningshemmede og kommunene, involveres tett i dette arbeidet. Det er grunnlaget for at jeg mener vi må ha en prosess på det, ikke fordi byråkratiet nødvendigvis må male langsomt, men vi skal ha framdrift, og vi skal ha involvering. Jeg vil derfor be Statens vegvesen om en slik gjennomgang, hvor etaten aktivt involverer berørte aktører, som tidligere nevnt, og en rekke av de forholdene som er nevnt i representantforslaget, vil naturlig være en del av dette arbeidet. Jeg oppfatter at dette er i tråd med komiteens merknader i innstillingen, der de imøteser denne gjennomgangen og er positiv til at de berørte involveres i det som skal pågå.

En gjennomgang av regelverket vil naturlig nok ta noe tid. Samtidig har de berørte behov for en veileder til den forskriften som gjelder per i dag. Det ble, som en oppfølging av den tidligere gjennomgangen, utarbeidet utkast til retningslinjer av en arbeidsgruppe bestående av representanter fra bl.a. berørte kommuner samt de forflytningshemmedes organisasjoner. Ferdigstillelsen av utkastet i departementet har dessverre tatt tid, og det skyldes særlig at det over tid har vært reist flere spørsmål rundt ulike forhold som det har vært vurdert nødvendig å avklare før endelig ferdigstillelse.

Jeg vil ta sikte på en raskere ferdigstillelse av retningslinjene enn gjeldende forskrift. Jeg vil vurdere nærmere hvordan prosessen for ferdigstillelse skal være, men vil legge opp til at arbeidet med veilederen ferdigstilles så snart som mulig og senest i løpet av 2023. Jeg oppfatter at dette er i tråd med komiteens merknader i innstillingen, der de understreker behovet for at retningslinjene ferdigstilles raskt.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Mona Fagerås (SV) []: Det er kommet meg for øre at det er en viss interesse knyttet til disse parkeringstillatelsene, at de har omsetningsverdi. En som ringte meg, kunne fortelle en historie om et bilvindu som var knust flere ganger på en og samme bil, og at HC-tillatelsen var blitt stjålet. Min første tanke var at dette kunne ha vært forhindret om disse parkeringstillatelsene var digitale og knyttet til bilskilt. Er ministeren klar over denne problemstillingen, og er det planer om å gjøre disse tillatelsene digitale?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er ikke en problemstilling som undertegnede har vært kjent med, men jeg tar det gjerne med meg tilbake til departementet og stiller spørsmål om det, og så får vi eventuelt komme tilbake til det på egnet vis.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

Votering, se tirsdag 28. mars