Stortinget - Møte torsdag den 12. januar 2023

Dato: 12.01.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 115 S (2022–2023), jf. Dokument 12:19 (2019–2020))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [12:56:22]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Grunnlovsframlegg frå Nils T. Bjørke, Sigbjørn Gjelsvik, Per Olaf Lundteigen og Emilie Enger Mehl om endring i § 120 a (om pengeeining) (Innst. 115 S (2022–2023), jf. Dokument 12:19 (2019–2020))

Talere

Grunde Almeland (V) [] (ordfører for saken): Det grunnlovsforslaget vi nå skal behandle, er et forslag om at Grunnloven § 120 a, alternativt 120 b, skal ha en ordlyd der man anerkjenner at Norge har sin egen pengeenhet.

Det er verdt å merke seg at Stortinget flere ganger tidligere har behandlet et likelydende forslag, eller i alle fall et lignende forslag, og at det ikke har oppnådd grunnlovsmessig flertall, verken da det ble stemt over 14. mai 2020, eller enda lenger tilbake, 24. mai 2016. Det er også verdt å merke seg at dette i dag ikke er grunnlovfestet, men det er likevel lovfestet i sentralbankloven § 1-9.

Det er et mindretall i denne saken som jeg regner med kommer til å redegjøre for sitt syn. For flertallets del er det flere argumenter for at vi ikke har ønsket å gå inn for dette forslaget i dag, Venstre er også en del av flertallet i denne saken, og det handler om at vi er av den oppfatning at staten i dag har full selvråderett over penge- og myntsystemet, og at en grunnlovfesting ikke vil bidra nevneverdig til å styrke nettopp denne selvråderetten.

Det er også sånn at vi kan havne i en økonomisk situasjon som tilsier at både storting og regjering og Norges Bank må ha nødvendig fleksibilitet og mulighet til å gjøre nødvendige, raske handlinger i nasjonens interesse. En grunnlovfesting, slik som det er foreslått her, kan være med på å innskrenke det nødvendige handlingsrommet. Det er hovedgrunnen til at flertallet ikke stiller seg bak nettopp dette i dag.

Jeg regner som sagt med at mindretallet vil redegjøre for sitt syn, og jeg vil avslutningsvis takke komiteen for samarbeidet også i denne saken.

Lubna Boby Jaffery (A) []: Mine kollegaer i Senterpartiet har fremmet forslag om å grunnlovfeste at vi skal ha en egen pengeenhet. Tilsvarende forslag har blitt fremmet tidligere og ble sist behandlet for et par år siden. Da, som nå, gikk Arbeiderpartiet imot forslaget.

For oss er det et spørsmål om hva som egentlig behøver å tas inn i Grunnloven, og hva som er situasjonen i dag. Situasjonen i dag er at vi har en egen pengeenhet. Den er lovfestet i sentralbankloven, og vi har så full selvråderett over penge- og myntsystemet som vi som et lite land med en åpen økonomi kan ha. Det er heller ingen debatt om kronen som pengeenhet. Arbeiderpartiet ser derfor ingen nytte i å grunnlovfeste pengeenheten. Når forslaget ikke tjener noen praktisk nytte, mener vi det heller ikke behøver å tas inn i Grunnloven.

Vi har tidligere diskutert viktigheten av det representative demokratiet og at det skal kunne handle raskt på vegne av landet og der det er nødvendig. Det er viktig at institusjonene har handlingsrom til å håndtere ulike økonomiske forhold på en god måte. Arbeiderpartiet mener det kan forekomme økonomiske forhold som tilsier at storting, regjering og Norges Bank bør ha mulighet til å handle raskt for å sikre nasjonens interesser. En grunnlovfesting, slik det her er foreslått, kan gjøre handlingsrommet mindre og forsinke nødvendige grep. Derfor mener Arbeiderpartiet at dette forslaget ikke bør bifalles.

Masud Gharahkhani hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Nils T. Bjørke (Sp) []: Grunnlova § 1 slår fast at

«Kongeriket Noreg er eit fritt, sjølvstendig, udeleleg og uavhendeleg rike.»

Å ha ei eiga pengeeining er eitt av kjenneteikna ved ein sjølvstendig nasjon. Difor har Senterpartiet føreslått at Grunnlova bør innehalda ei føresegn om at Noreg skal ha si eiga pengeeining.

Noregs grunnlov er den nest eldste i verda som har vore gjeldande utan avbrot. I novembergrunnlova av 1814 vart penge- og myntstellet grunnlovfesta i § 110. Med denne føresegna skulle Noreg sikrast eit sjølvstendig pengestell under personalunionen med Sverige. Noregs Bank vart skipa ved lovsanksjon i Stortinget 14. juni 1816. Stortinget vedtok ved Noregs Banks 200-årsjubileum å grunnlovfesta sentralbanken på nytt. Grunnlova § 120 a slår no fast at Noregs Bank er sentralbanken i landet. Difor har ei føresegn om at Noreg skal ha eiga pengeeining, ein naturleg plass saman med grunnlovsføresegna om sentralbank.

Noreg har hatt god nytte av å ha si eiga pengeeining, og me vil vera tente med å halda på det i framtida for å ha full sjølvråderett over penge- og myntsystemet. Råderetten over penge- og myntsystemet er viktig som nasjonalt styringsverkemiddel i økonomiske kriser av di norsk økonomi er særs råvaredriven samanlikna med andre europeiske økonomiar.

Eg merkar meg at partia som ikkje støttar framlegget, meiner at grunnlovfestinga ikkje vil styrkja sjølvråderetten. Dette er dei same partia som ynskjer Noreg inn i EU. Eg spør meg om desse partia heller er redde for å binda krona opp i Grunnlova fordi dei har eit mål om eingong å knyta den norske pengeeininga tettare opp mot ein felles europeisk valuta. Og ja, det er nettopp for å sikra eiga pengeeining mot ei kortvarig endring i stortingsfleirtalet at ein vil ha det inn i Grunnlova, som me gjorde då me diskuterte odelslova for ei lita stund sidan.

Når me no står i krevjande økonomiske tider, er det verdt å merka seg at den norske prisveksten ligg lågare enn i landa i eurosona. Der me kan nytta kronekursen som ein stabilisator, må landa utan eigen valuta ty til andre økonomiske verktøy for å handtera auka prisvekst. Den norske krona er både ein grunnleggjande del av kven me er som land og folk, og samstundes eit nasjonaløkonomisk styringsverktøy som me skal verna om. Difor meiner Senterpartiet pengeeininga vår treng grunnlovsvern utover lovfestinga i sentralbanklova. Det er ei styrking av sjølvråderetten.

Med det vil eg ta opp forslaget.

Presidenten []: Dermed har representanten Nils T. Bjørke tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel