Stortinget - Møte onsdag den 8. juni 2022

Dato: 08.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 402 L (2021–2022), jf. Prop. 80 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 15 [14:05:08]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i utlendingsloven (tilsyn med omsorgen for enslige mindreårige som bor i asylmottak (Innst. 402 L (2021–2022), jf. Prop. 80 L (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Terje Sørvik (A) [] (ordfører for saken): Først vil saksordføreren takke komiteen for et godt arbeid.

Justis- og beredskapsdepartementet fremmer i lovproposisjon forslag til endringer i utlendingsloven om å lovfeste at Statsforvalteren er tilsynsmyndighet og skal føre tilsyn med omsorgen for enslige mindreårige som bor i asylmottak.

Det foreslås videre å lovfeste at Statsforvalteren kan gi pålegg til Utlendingsdirektoratet eller driftsoperatøren om å rette et forhold eller om å nedlegge driften dersom tilsynet avdekker forhold i strid med utlendingsloven og tilhørende forskrifter.

Det foreslås også å lovfeste at Statens helsetilsyn skal ha det overordnede ansvaret for tilsynet, og følgelig at Statens helsetilsyn er klageinstans for pålegg som gis av Statsforvalteren.

Videre foreslås det å lovfeste at Statsforvalteren og Statens helsetilsyn kan kreve at Utlendingsdirektoratet og driftsoperatøren, uten hinder av taushetsplikt, gir dem de opplysninger og den tilgangen som er nødvendig for å utøve sine tilsynsoppgaver.

I tillegg foreslås det å lovfeste at Kongen ved forskrift kan gi nærmere bestemmelser om tilsynsordningen.

Det var bred støtte fra høringsinstansene om at det etableres en statlig tilsynsordning for omsorgen for enslige mindreårige i asylmottak.

Departementet vurderer at enslige mindreårige som bor i asylmottak, er en særskilt sårbar gruppe, og at ressursinnsatsen til en statlig tilsynsordning for asylmottaksdriften derfor bør rettes inn mot oppfølgingen av denne gruppen. Oppfølgingen av andre deler av asylmottaksdriften anses ivaretatt gjennom eksisterende tilsynsordninger for asylmottaksdriften og UDIs kontraktsoppfølging.

Komiteens flertall støtter etableringen av en statlig tilsynsordning og mener dette vil bidra til å styrke rettssikkerheten til de enslige mindreårige som bor i asylmottak, og dermed sikre at deres behov blir ivaretatt.

Mari Holm Lønseth (H) []: I proposisjonen fremmer regjeringen forslag om bedre tilsyn med enslige mindreårige asylsøkere som bor i asylmottak. Saken er en oppfølging av et anmodningsvedtak som en enstemmig kommunal- og forvaltningskomité sto bak i 2016.

Asylmottak er et midlertidig botilbud for personer som søker beskyttelse, eller for personer som har søkt beskyttelse, fått opphold og venter på bosetting. Det er viktig å understreke at det botilbudet er midlertidig.

Allerede i dag, før vi eventuelt vedtar denne lovendringen, er asylmottak underlagt en rekke tilsyn, f.eks. er Arbeidstilsynet og Mattilsynet inne, og videre er det også kommunale tilsyn. Disse tilsynene virker. Det ser vi bl.a. ved at man har avdekket mangler også i den situasjonen vi nå er i, med mange flyktninger fra Ukraina, hvor det er avdekket svikt, og hvor driftsoperatørene har fått pålegg om å utbedre manglene. I tillegg har UDI tett kontraktsoppfølging med de enkelte driftsoperatørene. Derfor er Høyre enig med regjeringen i at det som et utgangspunkt ikke er behov for noe eget, uavhengig tilsyn for asylmottak generelt.

Til tross for at det generelt er gode tilsynsordninger, støtter Høyre at det i dag etableres et eget, uavhengig tilsyn for mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Det er en gruppe som kan være særlig sårbar, hvor det også kan være grunn til at det er nødvendig med et ytterligere tilsyn.

Det er imidlertid bare dagens gjeldende regler som skal ligge til grunn for tilsynet, slik at formålet med tilsynet er å undersøke om den enslige mindreåriges rettigheter er ivaretatt. Videre er tilsynet begrenset til områder hvor andre sektorer ikke er tilsynsansvarlig. Det betyr at Mattilsynet, Arbeidstilsynet og andre tilsyn vil fortsette som tidligere. Høyre støtter også at det er én statsforvalter som får ansvaret for dette tilsynet.

Høyre registrerer at regjeringen nå ikke finner grunnlag for at det er nødvendig eller ønskelig å gjøre flere skjerpinger i underholdskravet for familiegjenforening, utover at introduksjonsstønad ikke regnes som inntekt. Det er grunn til å sikre at de som også får familiegjenforening, kan forsørge dem de tar imot til landet. Det er en problemstilling vi også vil følge videre framover.

Erlend Wiborg (FrP) []: Slik saken nå foreligger, mener Fremskrittspartiet at dagens ordning når det gjelder tilsyn, er tilfredsstillende, for allerede i dag føres det omfattende tilsyn og kontroll med ivaretakelsen av barns rettigheter i asylmottak. Og det er viktig, for her snakker vi om sårbare barn, og da er det viktig at vi har et godt kontrollsystem som sørger for at de blir godt ivaretatt. Barnevernet som sektormyndighet har ansvar for å sikre ivaretakelsen av barns oppvekstvilkår og at det ytes nødvendig hjelp og omsorg til alle barn, uavhengig av om barn bor i asylmottak eller ikke.

Som et uavhengig tilsynsorgan har statsforvalterne en rett og en plikt til å føre tilsyn med aktører som forvalter lovpålagte plikter etter barnevernloven, både ved alvorlige hendelser og ved mistanke om ulovlig praksis. Dette må også ses i sammenheng med UDIs vanlige kontraktsoppfølging, med formål om å sikre at driften av asylmottak er i samsvar med kontrakt og øvrig regelverk for drift, og da ser ikke Fremskrittspartiet behovet for ytterligere tilsynsorganer.

Det Fremskrittspartiet også er bekymret for, er at vi nå vil kunne se en ansvarspulverisering ved at man får flere aktører som i praksis vil ha det samme ansvarsområdet, noe vi er redd for at kan gå ut over hensynet til barna, som er jeg sikker på er det som er målet til alle.

Så vil jeg også nevne punktet om underholdskravet, og jeg vil også ta opp Fremskrittspartiets forslag der. Jeg er glad for at Høyre vil følge det videre, men jeg vil da også oppfordre Høyre til å kunne støtte forslaget Fremskrittspartiet tar opp i dag. Det er jo et forslag som er helt identisk med det Fremskrittspartiet, sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, fremmet – og vedtok – i denne sal før valget. Det er eventuelt underlig hvis Arbeiderpartiet og Senterpartiet før valget mener at det er viktig å skjerpe underholdskravet, mens man etter valget mener det ikke er viktig. Det ener er at det er åpenbart at reell inntekt selvfølgelig må ligge til grunn. Det handler også om at personer som ønsker familiegjenforening, ikke kan skyve finansieringsansvaret over på alle andre, men at man må sørge for at de faktisk har en reell inntekt til å kunne forsørge den de henter.

Så jeg håper at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet fra denne talerstol kan forklare hvorfor de nå har snudd etter valget.

Presidenten: Da har representanten Erlend Wiborg tatt opp det forslaget han refererte til.

André N. Skjelstad (V) []: Venstre er en del av flertallet bak denne innstillingen. Vi ser veldig positivt på at det nå tydeliggjøres og lovfestes at Statsforvalteren er tilsynsmyndighet for asylmottakene og skal føre tilsyn med enslige mindreårige asylsøkere som bor på mottak. Det innebærer at Statsforvalteren kan gi pålegg til Utlendingsdirektoratet eller driftsoperatøren om å rette et forhold eller nedlegge driften dersom tilsynet avdekker forhold i strid med utlendingsloven og tilhørende forskrifter. Statens helsetilsyn skal ha det overordnete ansvaret for tilsynene, og følgelig er Statens helsetilsyn også klageinstans.

Når det gjelder enslige mindreårige asylsøkere, er det hovedsakelig slik i dag at de som er under 15 år, får tilbud om plass på et omsorgssenter for mindreårige i barnevernet. De som er mellom 15 år og 18 år når de ankommer Norge og søker beskyttelse, får tilbud om å bo på asylmottak for enslige mindreårige. At noen enslige mindreårige mellom 15 år og 18 år bor på mottak, betyr ikke at barnevernet ikke er involvert. De skal følges opp av kommunen der mottaket ligger, og av barnevernet dersom de har behov for det. Det avgjørende punktet er ikke om mange enslige mindreårige er her eller der, men at de får et godt og tilpasset tilbud. Det innfører vi nå tilsyn for i denne saken.

Venstre støtter ikke en utvidelse av tilsynet til å gjelde alle asylmottak, i alle fall ikke på det nåværende tidspunkt. Som det framkommer av proposisjonen, er det i dag omfattende tilsyn med asylmottakene i Norge fra en rekke hold. Kommunene fører tilsyn med bygningsmassen, helsetilbud og brannsikkerhet. Mattilsynet fører tilsyn med kvaliteten på maten. Arbeidstilsynet fører tilsyn med at arbeidsmiljøloven følges opp. Utlendingsdirektoratet følger også opp kontraktene for å sikre at vilkårene overholdes. Det er ikke mangel på tilsyn med asylmottakene, men det kan være at det burde bli gjort hyppigere. Det er i så fall noe som må følges opp, også av de ulike tilsynsmyndighetene. En kan selvfølgelig mene at kontraktene UDI har med driftere av asylmottakene, burde inneholdt flere konkrete bestemmelser om innhold og tilbud fra asylmottakene. For Venstres del er det viktig at vi sikrer høy kvalitet på mottakene. Det må i så fall følges opp ved kontraktsinngåelse og ved at revidering legges inn i anbudene.

Statsråd Emilie Mehl []: Enslige mindreårige er en spesielt sårbar gruppe, og det er særlig viktig å sikre deres rettigheter og omsorg i mottakene. Derfor foreslår regjeringen at Statsforvalteren og Statens helsetilsyn skal gjennomføre uavhengig tilsyn rettet mot denne gruppen. Jeg er glad for at det framlagte lovforslaget har støtte av flertallet i Stortinget.

Statsforvalteren og Statens helsetilsyn har høy kompetanse på tilsynsområdet, og jeg er sikker på at denne tilsynsoppgaven vil bli godt ivaretatt av dem. Som det framgår av proposisjonen, innebærer forslaget en oppfølging av anmodningsvedtak nr. 921 fra 2016. Anmodningsvedtaket ba om en uavhengig tilsynsordning for all mottaksdrift. Jeg merker meg at et mindretall i komiteen fortsatt ønsker dette. Jeg mener imidlertid at det ikke vil være hensiktsmessig fordi Utlendingsdirektoratet har kontraktsoppfølging med all mottaksdrift. Jeg mener det vil være en bedre løsning å rette det eksterne tilsynet inn mot enslige mindreårige, som er en særskilt sårbar gruppe.

Jeg er enig i at det også er andre sårbare grupper som bor i asylmottak, og at det er viktig at alle beboere i asylmottak får en forsvarlig og tilpasset oppfølging under mottaksoppholdet, men jeg har tiltro til at Utlendingsdirektoratet følger opp beboere i asylmottak på en forsvarlig måte, og at direktoratet gir en tilpasset oppfølging til beboere med særskilte behov. Jeg anser derfor at oppfølgingen av andre deler av asylmottaksdriften er ivaretatt gjennom Utlendingsdirektoratets kontraktsoppfølging, i tillegg til de allerede eksisterende tilsynsordningene med asylmottaksdriften. Utlendingsdirektoratet har de senere årene iverksatt tiltak for å styrke og forbedre arbeidet med kontraktsoppfølging. Dette skal bidra til at innkvarteringstilbudet holder avtalt kvalitet, bl.a. når det gjelder oppfølgingen av sårbare grupper.

I lovforslaget fastsettes hovedbestemmelsene om tilsynsordningen. De nærmere detaljene om hvordan tilsynet skal gjennomføres, vil bli regulert i forskrift. Forskriften vil bl.a. inneholde regler om tilsynets formål, virkeområde og gjennomføring. I forskriftsarbeidet sees det også hen til hvordan andre relevante tilsynsordninger er regulert, som f.eks. tilsynet med barnevernsinstitusjoner.

Regjeringen tar sikte på at loven og forskriften skal tre i kraft 1. juli i år. Fra denne datoen vil vi altså ha lovgrunnlaget for en tilsynsordning på plass. Det betyr at arbeidet med å sette i gang et tilsynsapparat kan ta til allerede da. Det er gledelig at rettssikkerheten til enslige mindreårige i mottak nå blir styrket framover.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Erlend Wiborg (FrP) []: Jeg skal spørre om noe som omhandler saken, men som statsråden ikke var innom. Det gjelder underholdskravet. Jeg tror statsråden er helt enig med Fremskrittspartiet i at vi i Norge har behov for å styrke integreringen av innvandrere generelt, og at en av de beste måtene å styrke integreringen på, er å sørge for å få enda flere ut i arbeid, sånn at man kan forsørge seg selv og sin familie, lære seg språket og lære å kjenne hele det norske samfunnet. Det var også begrunnelsen statsrådens parti, Senterpartiet, sammen med Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, brukte da man vedtok å be regjeringen om å skjerpe underholdskravet, sånn at man nådde disse målene. Nå har tidligere stortingsrepresentant Enger Mehl blitt statsråd, og da er spørsmålet:

Hvorfor har statsråden, og da Senterpartiet, snudd i dette spørsmålet?

Statsråd Emilie Mehl []: Som går fram av proposisjonen, ble forskriften endret i fjor høst, sånn at introduksjonsstønad ikke lenger skal regnes med som inntekt ved en vurdering av om underholdskravet er oppfylt. Regjeringen mener at den endringen sikrer at referansepersonen i større grad har faktisk selvforsørgelse når det er en person som har fått beskyttelse i Norge. Vi har allerede et høyt underholdskrav i Norge, sammenliknet med andre land, og min vurdering nå er derfor at det ikke er behov for ytterligere skjerping av underholdskravet.

Erlend Wiborg (FrP) []: Her tror jeg at statsråden i utgangspunktet blander to saker. At den forrige regjeringen gjorde forskriftsendringen som sa at introduksjonsstønad ikke skulle telle, det er rett og rimelig, og det tror jeg de fleste er enig i. Når man snakker om et underholdskrav, et visst inntektsnivå man må ha for å kunne forsørge seg selv, sier det seg selv at introduksjonsstønad ikke skal regnes med. Men når det gjelder anmodningsvedtaket som Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet gikk sammen om, var ordlyden krystallklar på at man skulle skjerpe underholdskravet, altså øke inntektsgrensen. Det er det statsråden nå har snudd på hodet. Så jeg må igjen spørre:

Hva annet er det som har endret seg, enn at det har vært et stortingsvalg?

Statsråd Emilie Mehl []: Det å fjerne en del av det som regnes med i inntekten, vil jeg si innebærer en skjerping. Det gjør jo at man må ha høyere inntekt for å nå opp til underholdskravet. Så jeg følger ikke helt representantens beskrivelse av det anmodningsvedtaket. Dette er noe regjeringen har vurdert nå, og vi ser ikke at det er behov for å skjerpe underholdskravet ytterligere nå, etter den forskriftsendringen.

Erlend Wiborg (FrP) []: Vi får heller være uenige om akkurat tolkningen av det vedtaket, men jeg tror at de fleste som leser vedtaket, ser at her er det noen som har snudd opp ned – man mente noe før valget, men mener det motsatte etter valget. Om det er av taktiske hensyn overfor sine samarbeidspartnere eller hva, skal jeg ikke spekulere i. Spørsmålet mitt er:

Mener statsråden at en inntekt på 280 000 kr kan forsørge to personer i Norge?

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg kan ikke gå inn på den typen konkrete vurderinger som representanten legger opp til. Jeg har tillit til at utlendingsmyndighetene forvalter det lovverket og de reglene vi har. Jeg mener at underholdskravet må ligge på et nivå som gjør at man kan forsørge dem man skal ta med seg til Norge, og så er det en vurdering som må gjøres av utlendingsmyndighetene.

Grete Wold (SV) []: Vi er alle enige om at barn er sårbare. Vi er i innstillingen enige om at man ønsker et uavhengig tilsyn, nettopp fordi man definerer barn i denne situasjonen til å være spesielt sårbare. Så går vel litt av uenighet på om man trenger et uavhengig tilsyn også for andre grupper, som vi fra SVs ståsted mener er andre sårbare flyktninger. Jeg klarer ikke helt å forstå resonnementet om at man tenker at man trenger et uavhengig tilsyn overfor barn, samtidig som man sier at der har barnevernet allerede et ansvar. Men man trenger altså ikke et uavhengig tilsyn for andre grupper, der barnevernet ikke har et ansvar. Burde man ikke, hvis man skal følge resonnementet i innstillingen, innføre et tilsyn overfor andre grupper, utover de sårbare barna, hvis man mener at de allerede og på mange måter er ivaretatt?

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg mener at en helt sentral del av det å gi flyktninger og asylsøkere et godt tilbud så lenge de bor i mottak, er at Utlendingsdirektoratet har gode rutiner på generelt grunnlag for drift og oppfølging av mottak og sine kontrakter. Der har det vært gjort et betydelig arbeid for å forbedre de systemene og å klare å fange opp situasjoner som ikke er heldige i mottakene, på et generelt grunnlag de siste årene. Enslige mindreårige kommer til Norge, de har ikke med seg og omsorgspersoner. Man må kunne si at de er ekstra sårbare. Jeg mener at det er bra at vi får på plass en tilsynsordning for dem. Men vi må prioritere ressursene der behovet er størst, og i første omgang mener jeg at vi skal etablere det og bruke ressursene der. Så skal vi være tydelige på – noe som jeg tror vi alle er enige om – at vi har tillit til de vanlige rutinene som er for tilsyn i mottak, både de som er fra Utlendingsdirektoratet, og de som er fra andre tilsynsmyndigheter som uansett skal inn.

Grete Wold (SV) []: Det er for så vidt forståelse for svaret, men likevel er det noe med forståelsen for at dette er barn. Vi ønsker i utgangspunktet at barnevernet ikke bare skal ha tilsyn og et ansvar, men at de skal være under barnevernets omsorg. For, som statsråden sier, dette er barn som er uten omsorgspersoner, i et fremmed land, og da spesielt sårbare i kraft av det også.

Deler statsråden noen av vurderingene om at disse barna hadde hatt behov for et mer utvidet omsorgsansvar fra barnevernets side? Er det noe som man på sikt kan tenke seg å jobbe med, slik at de ivaretas på lik linje med våre barn, for å bruke det uttrykket?

Nils T. Bjørke hadde her overteke presidentplassen.

Statsråd Emilie Mehl []: Norge har et alderstilpasset omsorgstilbud for enslige mindreårige asylsøkere. Det innebærer at i de fire mottakene vi har for enslige mindreårige akkurat nå, bor det gjerne litt eldre barn enn de som kan være under barnevernets omsorg. Det er et krav om at alle barn har rett til likeverdig omsorg. Det mener jeg at Norge tilbyr. Det er ikke nødvendigvis uriktig å forskjellsbehandle hvis det er grunner for det. Det viktige er at alle barna skal ha en god oppfølging, og ofte trenger yngre barn mer oppfølging enn de eldre barna. Det kan være naturlig at de har en annen type omsorgstilbud enn de eldre.

Jeg har tillit til at utlendingsmyndighetene, barnevernet og barne- og familiesektoren har gode rutiner og tar hånd om disse barna på en god måte.

Presidenten: Replikkordskiftet er avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 15.