Stortinget - Møte torsdag den 25. april 2019

Dato: 25.04.2019
President: Tone Wilhelmsen Trøen

Søk

Innhold

Formalia

President: Tone Wilhelmsen Trøen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal gikk bort 28. januar, 84 år gammel. Godal representerte Telemark og Høyre på Stortinget fra 1985 til 2001, den første perioden som medlem av energi- og industrikomiteen, deretter i tolv år som medlem av forsvarskomiteen. Han var også medlem av den utvidede utenrikskomiteen fra 1993 til 2001.

Ingvald Godal var utdannet sivilingeniør fra Skottland, og som nyutdannet tilbrakte han nesten ti år som veiingeniør i Afrika og avsluttet den perioden som leder for hjelpearbeid under borgerkrigen i Nigeria. Tilbake i Norge startet han egen virksomhet i Rauland i Vinje, ble Senterparti-ordfører i Telemarks-kommunen i fire år, og hadde ulike tillitsverv. Under Korvald-regjeringen 1972–73 var han statssekretær i Miljøverndepartementet. Han var også rådmann i Vinje i fire år frem til han ble valgt inn på Stortinget, men da for Høyre.

Det var naturlig at energipolitikk ble Ingvald Godals første oppgave på Stortinget. Han kom rett fra åtte år som formann i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar, men han gikk inn i forsvarskomiteen det året Berlinmuren falt. Godal ble sterkt engasjert i utviklingen i Baltikum. Da sovjetiske tanks truet med å stanse Litauens nye uavhengighet vinteren 1991, tok Ingvald Godal fly fra Oslo, talte i nasjonalforsamlingen i Vilnius og sto bokstavelig talt på barrikadene. Han ble senere tildelt Litauens frihetsmedalje.

Ingvald Godal var også blant de i Høyres stortingsgruppe som var sterkest engasjert i arbeidet med opprydding i de hemmelige tjenestene da Lund-kommisjonens rapport ble behandlet. Nei-mannen fra 1972 ble også en av Distrikts-Norges varmeste forsvarere av norsk EU-medlemskap under folkeavstemningen i 1994.

Ingvald Godal var en mann med et engasjement som var sterkt der han gikk inn. Det var sakene mer enn organisasjonene som tiltrakk ham. Derfor var han ikke Høyre-mann hele sitt liv, men partiet fikk glede av hans virke i de årene han var rikspolitisk aktiv som stortingsrepresentant.

Vi lyser fred over Ingvald Godals minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Petter Eide vil fremsette et representantforslag.

Petter Eide (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Karin Andersen og meg selv legger jeg fram et forslag om å legge til rette for rettsforfølging av mistenkte krigsforbrytere med norsk statsborgerskap i Syria og Irak – men i Norge.

Denne saken haster, så vi ber om at den gjeldende komité som får dette til behandling, prioriterer denne saken.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.