Stortinget - Møte torsdag den 20. november 2014 kl. 10

Dato: 20.11.2014

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Harald Hove

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Harald Hove døde 21. juli, 65 år gammel. Han representerte Venstre og Hordaland og møtte som fast representant i perioden 1997–2000. Han satt i utenrikskomiteen og var medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk råd. Han var også medlem av Europautvalget.

Hove var utdannet jurist fra Universitetet i Bergen. De første årene etter studiet var han førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, før han startet sin egen advokatvirksomhet i 1989. Hans spesialfelt var offentlig rett og barnevern, og han var medforfatter av flere utredninger og fagbøker på disse områdene. Han var også seniorforeleser ved Universitetet i Bergen.

Hove var aktiv i Venstre og i norsk politikk på alle nivåer. Han møtte tre perioder i fylkestinget, flere år som leder av fylkestingsgruppen, og han var i mange år en aktiv kommunepolitiker i hjembyen Bergen. Han hadde i tillegg en lang rekke organisatoriske verv, bl.a. var han leder for Hordaland Venstre i fire år. Han var også leder eller medlem i et utall ulike programkomiteer, i tillegg til å ha en rekke politiske verv i Venstre. Under og etter valgkampen i 1993 spilte han en uvurderlig rolle som sentral rådgiver og aktør. Resultatet av dette arbeidet førte til at Norges eldste parti igjen ble representert på Stortinget, etter to perioder utenfor.

Hove hadde også en rekke offentlige verv og satt bl.a. som medlem i Opplæringsutvalget og i Valglovutvalget. Han var medlem i utvalget for å utrede Stortingets kontrollfunksjon i 2001–2002. I 2001–2003 ledet han det regjeringsoppnevnte Offentlighetsutvalget. Her fikk han kombinert sitt politiske engasjement for offentlighet og åpenhet med juridisk kunnskap på høyt nivå. Utvalgets innstilling ble i all hovedsak vedtatt av Stortinget og er i det store og hele fremdeles gjeldende rett. I 2008–2009 ledet han Adopsjonsutvalget, som skulle foreta en helhetlig gjennomgang av adopsjonspolitikken.

Hove hadde et stort engasjement for demokrati, toleranse og bekjempelse av urettferdighet, både nasjonalt og internasjonalt. Han hadde en spesiell evne til å belyse en sak fra flere sider. På Stortinget kom egenskapene som tilførte enhver debatt konstruktive innspill og kloke betraktninger, til sin absolutte rett. Harald Hove var et varmt og sosialt menneske, som hele livet viste omsorg for menneskene rundt seg. Han var begavet med en sjelden evne til å få samtalepartneren til å føle seg i sentrum, og han hadde et smittende og godt humør. Hove var en person med stor arbeidsglede og arbeidskapasitet, og han hadde stor livsglede.

Vi lyser fred over Harald Hoves minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Marianne Aasen, Gunnar Gundersen, Geir S. Toskedal, Sveinung Rotevatn og Svein Roald Hansen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Representanten Rasmus Hansson vil framsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) [10:07:27]: På vegne av stortingsrepresentantene Eva Kristin Hansen, Åsmund Aukrust og meg selv har jeg gleden av å legge fram et forslag om å videreutvikle indikatorene for bærekraftig utvikling.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.