Stortinget - Møte torsdag den 13. november 2014 kl. 10

Dato: 13.11.2014

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og visepresident i Stortinget Reiulf Steen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den tidligere industriarbeideren fra Hurum, AUF-lederen, partilederen, stortingsrepresentanten og Stortingets visepresident, Reiulf Steen, er død nærmere 81 år gammel. Han sovnet stille inn 5. juni i år etter en lang kamp mot sykdom.

Journalisten, Nordisk råd-politikeren, samferdselsministeren og handelsministeren, visepresidenten i Sosialistiske Internasjonale, NATO-politikeren, den tidligere lederen av Europabevegelsen, ambassadøren til Chile, Peru og Ecuador, var født inn i arbeiderklassen, som han levde og åndet for. Bare 14 år gammel ble han valgt til nestleder i Hurum Arbeiderparti. Det var også som 14-åring han holdt sin første 1. mai-tale. Det var da han la grunnlaget for den folketaleren han senere skulle bli.

Han var et usedvanlig politisk talent og steg raskt i gradene i AUF og på Youngstorget. I 1961 ble han leder av AUF, han ble nestformann i Det norske Arbeiderparti i 1965 og formann i 1975.

Han var stortingsrepresentant i 15 år og 194 dager, henholdsvis fra Oslo og Akershus. Her var han formann i Den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité, formann i utenriks- og konstitusjonskomiteen og formann i kirke- og undervisningskomiteen.

Reiulf Steen var visjonær og en ekte internasjonalist. Han ledet en rekke programprosesser i Arbeiderpartiet, og engasjerte seg i de store internasjonale spørsmålene. Og han satte spor etter seg.

Steen-komiteen blir stående som en bauta i utviklingen av norsk skole. Her ble grunnlaget for den moderne videregående skolen lagt.

Ved Reiulf Steens bortgang ser vi nå i ettertid hans storhet som tenker og taler, men først og fremst ser vi ham som en glødende forsvarer for demokrati og mot urettferdighet og ikke minst hans fagligpolitiske engasjement.

Han skrev mye i aviser og tidsskrifter. Han skrev bøker med talende titler som «Der hjertet banker – bilder fra et liv», «Maktkamp – nye bilder fra et liv», «Jordskjelv» og «Ørnen har landet».

Gjennom hele sitt liv kjempet han mot diktaturer av alle slag, fascisme, kommunisme og militærjuntaer i Chile og Hellas.

Hans solidaritet med de svakeste var uten grenser, og han talte høyt og nådeløst mot dem som lot profitt gå foran, og som lukket øynene for diskriminering og undertrykking.

Etter Chile-oppholdet fortsatte han sitt internasjonale engasjement og samfunnsgagnlige arbeid, bl.a. gjennom organisasjoner som Norsk Folkehjelp og Attac Norge.

Han var et mangfoldig, sammensatt menneske som levde et mangfoldig liv, også preget av dramatikk.

Vi skal også huske at Reiulf Steen var ektefelle. Han var far, svigerfar og bestefar – alle i den store familien var knyttet sammen med sterke bånd.

En lang arbeidsdag er over. Vi takker Reiulf Steen for livslang innsats for land og folk og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Per Rune Henriksen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra Venstres stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Iselin Nybø i tiden fra og med 13. november og inntil videre

  • fra representantene Marianne Aasen, Gunnar Gundersen, Svein Roald Hansen, Sveinung Rotevatn og Geir S. Toskedal om permisjon i tiden fra og med 17. november til og med 19. november – alle for å delta i møter i EFTA-parlamentarikerkomiteene i Genève og Brussel

  • fra representantene Gunvor Eldegard, Bjørn Lødemel og Kenneth Svendsen om permisjon i tiden fra og med 18. november til og med 20. november – alle for å delta i FNs parlamentariske høring i samarbeid med Den Interparlamentariske Union i New York.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Akershus fylke: Are Helseth 18.–20. november og Anne Odenmarck 18.–19. november

    For Hedmark fylke: Rangdi Krogstad 18.–19. november

    For Nordland fylke: Dagfinn Henrik Olsen 18.–20. november

    For Rogaland fylke: Marie Brekke 18.–19.november og Svein Abrahamsen 13. november og inntil videre

    For Sogn og Fjordane fylke: Bjørn Erik Hollevik 18.–20. november og Gunhild Berge Stang 18.–19. november

    For Østfold fylke: Wenche Olsen 18.–19. november

Presidenten: Svein Abrahamsen er til stede og vil ta sete.

Representanten Rasmus Hansson vil fremsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) [10:07:40]: På vegne av representantene Rigmor Andersen Eide, Marit Arnstad og meg selv vil jeg framsette et forslag om en klimalov.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.