Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2013 kl. 10

Dato: 06.11.2013

Formalia

1. Muntlig spørretime

2. Ordinær spørretime

3. Referat

Presidenten: Den innkalte vararepresentant for Akershus fylke, Are Helseth, har tatt sete.

Representanten Torgeir Knag Fylkesnes vil fremsette et representantforslag.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) [10:01:01]: På vegner av representanten Audun Lysbakken og meg sjølv ønskjer eg å fremje eit forslag om karakterfri barneskule.

Presidenten: Representanten Heikki Eidsvoll Holmås vil fremsette et representantforslag.

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) [10:01:20]: På vegne av stortingsrepresentantene Snorre Serigstad Valen, Karin Andersen, Bård Vegar Solhjell og meg selv har jeg æren av å fremme et forslag om å fase ut investeringene i fossil energi i Statens pensjonsfond utland.

Presidenten: Representantforslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før vi setter i gang den første muntlige spørretimen i denne stortingsperioden, vil presidenten kort nevne de grunnleggende reglene for denne spørsmålsformen. Disse er inntatt i § 72 i Stortingets forretningsorden. Der står det at en representant kan stille ett hovedspørsmål, som skal være begrenset til 2 minutter. Svaret fra det aktuelle regjeringsmedlemmet, i dag statsministeren, er også begrenset til to minutter. Deretter kan spørreren følge opp med et oppfølgingsspørsmål på inntil ett minutt, og svaret skal også være på inntil 1 minutt.

Presidenten kan åpne for oppfølgingsspørsmål om samme tema fra andre enn den som stilte hovedspørsmålet, og det vil han selvfølgelig gjøre. Tidsbegrensningen er også her på inntil 1 minutt, for både spørsmål og svar.

Det presidenten imidlertid ikke kan love, er at samtlige partier som måtte ønske det, slipper til med oppfølgingsspørsmål til alle hovedspørsmål.

En ny parlamentarisk situasjon med merkbart flere interessenter blant opposisjonspartiene tilsier at antallet oppfølgingsspørsmål må begrenses dersom vi skal få til en rimelig fordeling av både hovedspørsmål og oppfølgingsspørsmål og likevel holde oss innenfor en forsvarlig tidsramme for avvikling av den muntlige spørretimen.

Presidenten kan likevel berolige med – siden partiene nok har hatt en viss planlegging av det vi også kaller spontanspørretimen – at han vil tillate ett ekstra oppfølgingsspørsmål fra det partiet som har hovedspørsmål.

Dette er i tråd med den praksisen vi har hatt tidligere.

Det vil bli løpende vurdert hvor mange flere oppfølgingsspørsmål som kan slippes til.

Stortinget mottok mandag meddelelse fra Statsministerens kontor om at statsminister Erna Solberg vil møte til muntlig spørretime.

Statsministeren er til stede, og vi er klare til å begynne den muntlige spørretimen.