Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 10. juni 2013 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen

Dokumenter: 

Sak nr. 11 [17:22:28]

Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Morten Ørsal Johansen, Hans Frode Kielland Asmyhr, Åse Michaelsen, Ulf Leirstein og Per Sandberg om en økning i antall og reform av norske fengselsplasser

Talere

Votering i sak nr. 11

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt åtte forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–3, fra Åse Michaelsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslagene nr. 4–8, fra Åse Michaelsen på vegne av Fremskrittspartiet

Det voteres over forslagene nr. 4–8, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide og fremme forslag om en plan for å redusere fengselskøene og bygge ut langt flere lukkede plasser innenfor eksisterende murer. Det forutsettes at det ikke gis noen form for strafferabatt for å redusere soningskøene eller at domfelte soner med elektronisk kontroll der dette ellers ikke er normalt.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at alle økonomiske utbetalinger til utenlandske innsatte stoppes med umiddelbar virkning.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å opprette egne varetektsfengsler for utlendinger med redusert standard og i tilknytning til grenseoverganger.»

Forslag nr. 7 lyder

«Stortinget ber regjeringen umiddelbart utarbeide og fremme forslag om en plan med sikte på å overføre alle utenlandske kriminelle til egne fengsler etter modell av prosjektet i Kongsvinger. Da resosialiseringsargumentet ikke er gyldig, og prevensjonsargumentet får økt betydning for kriminelle utlendinger, forutsettes det at disse fengslene får en redusert standard.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen se alle forslag i sammenheng med målet om at kriminelle utlendinger skal sone i eget hjemland.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.00.50)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem oversikt over hvilke økonomiske og sosiale ytelser utenlandske statsborgere har i norske fengsler, og at det gjøres en vurdering av hvilke skjæringspunkter for opptjening som bør legges til grunn.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 58 mot 43 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 01.01.08)Komiteen hadde innstilt:

Dokument 8:95 S (2012–2013) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Morten Ørsal Johansen, Hans Frode Kielland Asmyhr, Åse Michaelsen, Ulf Leirstein og Per Sandberg om en økning i antall og reform av norske fengselsplasser – bifalles ikke.

Presidenten: Det voteres alternativt mellom komiteens innstilling og forslagene nr. 1 og 3, fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen om å legge fram en kapasitetsplan for kriminalomsorgen, som særlig vektlegger reduksjon av soningskøene, økning av varetektsplasser og egne fengsler/avdelinger for utenlandske statsborgere med utvisningsvedtak.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen umiddelbart starte arbeidet med å intensivere antallet soningsoverføringer, og at det i noen tilfeller også åpnes for å kjøpe soningsplasser til utenlandske straffedømte i deres hjemland.»

Venstre har varslet at de støtter forslagene.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) (fra salen): Og Kristelig Folkeparti!

Presidenten: Kristelig Folkeparti støtter også forslagene.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble innstillingen bifalt med 52 mot 48 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.01.59)