Stortinget - Møte fredag den 28. september 2012 kl. 12

Dato: 28.09.2012

Formalia

Presidenten: Fra Statsministerens kontor foreligger følgende to brev til Stortinget:

Det første brevet, datert 7. september 2012, lyder:

«I statsråd for H.M. Kongen holdt på Oslo slott 7. september 2012 kl. 1100 er bestemt:

Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug gis etter søknad avskjed i nåde fra embetet som statssekretær for statsråd Grete Faremo.

Statssekretær Ragnhild Mathisen gis etter søknad avskjed i nåde fra embetet som statssekretær for statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Avdelingsdirektør Ragnhild Vassvik Kalstad utnevnes til statssekretær for statsråd Rigmor Aasrud.»

Det andre brevet, datert 21. september 2012, lyder:

«I statsråd for H.M. Kongen holdt på Oslo slott 21. september 2012 kl. 11.00 er bestemt:

Statsministerens kontor

Statsråd Hanne Bjurstrøm gis etter søknad avskjed i nåde.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre overtar fra 21. september 2012 kl. 15.00 styret av Helse- og omsorgsdepartementet.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen overtar fra 21. september 2012 kl. 15.00 styret av Forsvarsdepartementet.

Statsråd Anniken Huitfeldt overtar fra 21. september 2012 kl. 15.00 styret av Arbeidsdepartementet.

Statsråd Espen Barth Eide overtar fra 21. september 2012 kl. 15.00 styret av Utenriksdepartementet.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik utnevnes til statsråd og overtar fra 21. september 2012 kl. 15.00 styret av Kulturdepartementet.

Følgende statssekretærer gis avskjed i nåde fra 21. september 2012 kl. 15.00:

Statssekretær Jan-Erik Støstad for statsråd Hanne Bjurstrøm

Statssekretær Gina Lund for statsråd Hanne Bjurstrøm

Statssekretær Gry Larsen for utenriksminister Jonas Gahr Støre

Statssekretær Torgeir Larsen for utenriksminister Jonas Gahr Støre

Statssekretær Robin Kåss for statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen

Statssekretær Kjell Erik Øie for statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen

Statssekretær Mina Gerhardsen for statsråd Anniken Huitfeldt

Statssekretær Kjersti Stenseng for statsråd Anniken Huitfeldt

Statssekretær Roger Ingebrigtsen for statsråd Espen Barth Eide

Følgende statssekretærer utnevnes fra 21. september 2012 kl. 15.00:

Statssekretær Gry Larsen for utenriksminister Espen Barth Eide

Statssekretær Torgeir Larsen for utenriksminister Espen Barth Eide

Konstituert statssekretær Kristin Bergesen for statsråd Grete Faremo

Statssekretær Roger Ingebrigtsen for statsråd Trond Giske

Politisk rådgiver Eirik Øwre Thorshaug for statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen

Statssekretær Robin Kåss for statsråd Jonas Gahr Støre

Statssekretær Kjell Erik Øie for statsråd Jonas Gahr Støre

Statssekretær Jan-Erik Støstad for statsråd Anniken Huitfeldt

Statssekretær Gina Lund for statsråd Anniken Huitfeldt

Statssekretær Mina Gerhardsen for statsråd Hadia Tajik

Statssekretær Kjersti Stenseng for statsråd Hadia Tajik.»

Presidenten foreslår at de refererte brevene vedlegges protokollen – og anser det som vedtatt.

Første vararepresentant for Oslo, Karin Yrvin, har tatt sete som representant for den tid representanten Hadia Tajik er medlem av regjeringen.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum overbrakte 21 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Trond Helleland vil framsette et grunnlovsforslag.

Trond Helleland (H) [12:12:35]: På vegne av representantene Per-Willy Amundsen, Bent Høie, Geir Jørgen Bekkevold, Trine Skei Grande og meg selv har jeg gleden av å framsette et forslag om tillegg i Grunnloven § 49 om grunnlovfesting av lokaldemokratiet.

Presidenten: Representanten Gunnar Gundersen vil framsette et grunnlovsforslag.

Gunnar Gundersen (H) [12:13:07]: På vegne av representantene Svein Flåtten, Anders B. Werp, Olemic Thommessen og meg selv vil jeg framsette et forslag om endringer i Grunnloven § 107.

Presidenten: Representanten Svein Roald Hansen vil framsette et grunnlovsforslag.

Svein Roald Hansen (A) [12:13:37]: På vegne av representantene Else-May Botten, Marianne Aasen og meg selv vil jeg framsette et forslag om endringer i Grunnloven § 93.

Presidenten: Representanten Trine Skei Grande vil framsette fire grunnlovsforslag.

Trine Skei Grande (V) [12:14:10]: På vegne av representantene Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og meg sjøl vil jeg fremme et forslag om endringer i Grunnloven § 100 om ytringsfrihet og religion.

På vegne av representanten Borghild Tenden og meg sjøl vil jeg framsette forslag om endringer i Grunnloven §§ 4 og 16 om forholdet mellom stat og kirke.

På vegne av representanten Borghild Tenden og meg sjøl vil jeg framsette forslag om endringer i Grunnloven § 7 om odels- og åsetesretten.

På vegne av representanten Hallgeir H. Langeland og meg sjøl vil jeg framsette forslag om å legge inn en egen passus i Grunnloven om retten til asyl.

Presidenten: Representanten Hallgeir H. Langeland vil framsette sju grunnlovsforslag.

Hallgeir H. Langeland (SV) [12:15:06]: Det har vore ein del kritikk mot forslaget frå SV om republikk, så no har vi forbetra det. No er det håp om republikk i Noreg.

På vegner av representantane Truls Wickholm, Eirin Sund, Marianne Marthinsen, Jette F. Christensen, Snorre Serigstad Valen og meg sjølv vil eg setja fram eit forslag om endringar i Grunnlova § 1 om innføring av republikk som styreform i Noreg.

På vegner av representantane Akhtar Chaudhry, Marit Nybakk, Jette F. Christensen og meg sjølv vil eg setja fram eit grunnlovsforslag om forbod mot produksjon, introduksjon, utplassering og bruk av atomvåpen i Noreg.

På vegner av representanten Rannveig Kvifte Andresen og meg sjølv vil eg setja fram eit forslag om endringar i Grunnlova §§ 2, 4 og 16 om endeleg avskaffing av statskyrkja.

På vegner av representantane Jette F. Christensen, Marit Nybakk og meg sjølv vil eg setja fram eit grunnlovsforslag om at Stortinget skal ha kortere ferie – altså skal tre saman tidlegare.

På vegner av meg sjølv vil eg setja fram eit grunnlovsforslag om utviding av tidsfristen for å foreslå endringar av Grunnlova.

Så er det to grunnlovsforslag, og no er vi så heldige at vi får Grunnlova på bokmål og nynorsk. Eg vil setja fram eit grunnlovsforslag om 16-års stemmerett og eit grunnlovsforslag om meir openheit om norsk deltaking i krig i utlandet.

På vegner av representantane Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Per Olaf Lundteigen og meg sjølv vil eg setja fram eit forslag om endringar i Grunnlova § 97 om unntak frå tilbakeverkingsforbodet for handlingar som var straffbare etter folkeretten.

Presidenten: Representanten Sverre Myrli vil framsette et grunnlovsforslag.

Sverre Myrli (A) [12:17:22]: Det vil være meg en glede på vegne av representantene Gerd Janne Kristoffersen, Steinar Gullvåg og meg sjøl å framsette forslag om endring i Grunnloven § 106 om forvaltning av geistlighetens benefiserte gods – Opplysningsvesenets fond.

Presidenten: Representanten Geir Jørgen Bekkevold vil framsette et grunnlovsforslag.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) [12:18:01]: På vegne av representantene Line Henriette Hjemdal, Øyvind Håbrekke og meg selv har jeg gleden av å fremme et grunnlovsforslag om ny § 93 eller ny § 95 a om vern av liv fra unnfangelse til naturlig død.

Presidenten: Representanten Anders Anundsen vil framsette seks grunnlovsforslag.

Anders Anundsen (FrP) [12:18:37]: Det er en ære og glede å kunne fremsette et grunnlovsforslag fra Finn-Erik Vinje, Carl I. Hagen, representantene Per-Kristian Foss, Michael Tetzschner og meg selv, vedtatt til fremsettelse av Per-Kristian Foss, Michael Tetzschner og meg selv, om språklig fornyelse av Grunnloven.

På vegne av representanten Per-Kristian Foss og meg selv vil jeg fremsette et grunnlovsforslag om en nynorsk versjon av Grunnloven.

På vegne av representantene Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal og meg selv vil jeg fremsette et grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven § 57 om valgordningen.

På vegne av representantene Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal, Ib Thomsen og meg selv vil jeg fremsette et grunnlovsforslag om endring i Grunnloven § 49 om lokalt selvstyre og lokaldemokrati.

På vegne av representantene Ulf Erik Knudsen, Øyvind Vaksdal, Torgeir Trældal og meg selv vil jeg fremsette et grunnlovsforslag om opphevelse av Grunnloven § 107.

Til sist vil jeg fremsette et grunnlovsforslag fra Aanund Hylland og Finn-Erik Vinje, vedtatt til fremsettelse av meg selv, om endring i Grunnloven § 80 om retting av en språklig feil.

Presidenten: Representanten Per Olaf Lundteigen vil framsette fire grunnlovsforslag.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [12:20:13]: På vegne av representantene Lars Peder Brekk, Dag Ole Teigen, Hallgeir H. Langeland, Per-Kristian Foss, Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Geir Jørgen Bekkevold, Trine Skei Grande, Jenny Klinge og meg sjøl vil jeg fremme forslag om ny § 33 i Grunnloven, grunnlovsfesting av Norges Bank.

Så vil jeg på vegne av Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland, Aksel Hagen og meg sjøl fremme forslag om endring av § 49 og § 75 i Grunnloven, grunnlovsfesting av det kommunale sjølstyret.

Videre vil jeg på vegne av representantene Lars Peder Brekk, Jenny Klinge og meg sjøl fremme forslag om endring av § 57 i Grunnloven, at bare norske borgere skal regnes med ved mandatfordelinga.

Til slutt vil jeg på vegne av Lars Peder Brekk, Jenny Klinge, Hallgeir H. Langeland, Jette F. Christensen og meg sjøl fremme forslag om ny § 38 i Grunnloven, grunnlovsfesting av kroner og øre som norsk pengeenhet.

Presidenten: Representanten Dagfinn Høybråten vil framsette et grunnlovsforslag.

Dagfinn Høybråten (KrF) [12:21:32]: Under henvisning til grunnlovsforslag nr. 2 for 2011–2012, fra Anne Tingelstad Wøien, Erling Sande, Hallgeir H. Langeland og meg selv, om endring av Grunnloven § 110 b, vern om matjordressursene, fremmes herved det samme forslaget på tidsmessig bokmål og nynorsk, dvs. i moderne språkdrakt.

Presidenten: Representanten Ulf Erik Knudsen vil framsette et grunnlovsforslag.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [12:22:12]: Jeg har gleden av å legge frem grunnlovsforslag fra stortingsrepresentantene Øyvind Vaksdal, Torgeir Trældal og meg selv om endring av Grunnloven § 75, stabile rammebetingelser for næringslivet.

Presidenten: Representanten Marit Nybakk vil framsette to grunnlovsforslag.

Marit Nybakk (A) [12:22:42]: Jeg har den store glede å fremme et grunnlovsforslag på vegne av representantene Martin Kolberg, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen og meg selv om vedtak av Grunnloven på tidsmessig bokmål og nynorsk. Det er da det forslaget som er basert på Graver-utvalget.

Videre vil jeg fremme forslag på vegne av representantene Martin Kolberg, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Trine Skei Grande og meg selv om ny § 103, altså rett til å stifte familie mv.

Presidenten: Representanten Per-Kristian Foss vil framsette seks grunnlovsforslag.

Per-Kristian Foss (H) [12:23:43]: På vegne av representantene Dag Terje Andersen, Øyvind Korsberg, Marit Nybakk, Dagfinn Høybråten, Lars Peder Brekk, Trine Skei Grande og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om endring i Grunnloven § 14 med sikte på å utelukke at stortingsrepresentanter kan beskikkes som statssekretærer.

Dette forslaget er fremsatt tidligere, men fremmes nå igjen for å få inn forslaget i nye språkversjoner.

Så har jeg gleden av å fremsette grunnlovsforslag på vegne av representantene Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Anders Anundsen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold, Trine Skei Grande og meg selv, grunnlovsforslag nr. 30, om grunnlovsfesting av sivile og politiske menneskerettigheter.

Jeg sier forslag nr. 30 fordi neste forslag er nr. 31. Bak det står de samme forslagsstillerne, men innholdet er litt ulikt. Altså: På vegne av representantene Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold, Trine Skei Grande og meg selv fremmes forslag om grunnlovsfesting av økonomiske, sosiale og kulturelle menneskerettigheter.

Så fremmer jeg grunnlovsforslag nr. 32, fra representantene Anders Anundsen, Per Olaf Lundteigen og meg selv om endring av Grunnloven § 93, om rett til liv og forbud mot dødsstraff, tortur og slaveri.

Dernest vil jeg fremme grunnlovsforslag på vegne av representantene Anders Anundsen, Per Olaf Lundteigen, Geir Jørgen Bekkevold og meg selv om ny § 103 i Grunnloven, om rett til å stifte familie mv.

Til slutt vil jeg fremme forslag på vegne av representantene Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland, Per Olaf Lundteigen og meg selv om endring i Grunnloven § 97, unntak fra tilbakevirkningsforbudet for handlinger som er straffbare etter folkeretten.

Presidenten: Representanten Jette F. Christensen vil fremme et grunnlovsforslag.

Jette F. Christensen (A) [12:26:08]: Eg har gleda av å setje fram grunnlovsforslag frå representantane Martin Kolberg, Marit Nybakk, Hallgeir H. Langeland, Trine Skei Grande og meg sjølv om ny § 93 i Grunnlova, om rett til liv og forbod mot dødsstraff, tortur og slaveri.

Presidenten: Representanten Christian Tybring-Gjedde vil framsette et grunnlovsforslag.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) [12:26:44]: På vegne av Carl I. Hagen ønsker jeg å fremsette et grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven §§ 70 og 71, om å muliggjøre fritak for å møte på Stortinget.

Presidenten: Grunnlovsforslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Representanten Trond Helleland vil framsette et representantforslag.

Trond Helleland (H) [12:27:21]: På vegne av representantene André Oktay Dahl, Michael Tetzschner, Siri A. Meling og meg selv vil jeg framsette forslag om tiltak for bedre brannvern i boliger.

Presidenten: Representanten Hallgeir H. Langeland vil framsette et representantforslag.

Hallgeir H. Langeland (SV) [12:27:45]: På vegner av representantane Snorre Serigstad Valen, Eirin Sund, Truls Wickholm, Marianne Marthinsen, Jette F. Christensen og meg sjølv vil eg setja fram forslag om å greia ut republikk som styreform i Noreg.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.