Stortinget - Møte torsdag den 12. april 2012 kl. 10

Dato: 12.04.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Per J. Husabø

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Per J. Husabø er død, nær 84 år gammel. Han representerte Sogn og Fjordane Kristelig Folkeparti på Stortinget – først som vararepresentant i perioden 1973–1977 og deretter som fast representant fra 1977 til 1985. Før han ble valgt inn på Stortinget, representerte han Kristelig Folkeparti i to perioder i Leikanger kommunestyre og var også vararepresentant til fylkestinget.

Per J. Husabø vokste opp i Leikanger i Sogn. Han var utdannet sivilagronom fra Landbrukshøgskolen med hagebruk som fagfelt. Han hadde studieopphold i både England, Holland, Sverige og Danmark i fruktdyrking og hagebruk. Hans sivile karriere var innen landbruk og landbruksforskning. Mesteparten av yrkeskarrieren, både før og etter stortingsvervet, hadde han ved Statens forskningsstasjon for fruktavl på Njøs i Hermansverk. Her arbeidet han både som vitenskapelig assistent, forsøksleder, forsker og førsteamanuensis. I tillegg har han gitt ut en rekke vitenskapelige produksjoner knyttet til fruktdyrking. Husabø har også hatt flere verv innen landbruksforskningens organer, bl.a. som formann i Rådet for hagebruksforsøk.

Med sin bakgrunn ble det naturlig at det var primærnæringene som ble hans viktigste arbeidsområde også som stortingsrepresentant. Den første perioden satt han i den daværende landbrukskomiteen. I sin andre periode satt han i det som da het sjøfarts- og fiskerikomiteen, der han også var nestleder.

I Stortinget viste han generelt stort engasjement i saker som hadde med distriktspolitikk å gjøre, når det gjaldt både oljevirksomhet, veiutbygging og arbeidsplasser, og han fremmet hjemfylkets sak i mange sammenhenger. Han var også nynorskmann og var opptatt av språket og å fremme nynorskens sak, bl.a. gjennom parallellutgaver av lærebøker i skolen.

Ved valget i 1985 valgte han selv å trekke seg fra rikspolitikken. Han ville tilbake til arbeidet som fruktforsker. Etter at han ga seg i rikspolitikken, engasjerte han seg også i det lokale organisasjonsarbeidet i Kristelig Folkeparti og var en periode lokallagsleder i Leikanger. Fra 1989 til 1993 var han også leder for kontrollkomiteen for Norges Postsparebank.

Vi minnes Per J. Husabø for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra representanten Dagfinn Høybråten foreligger søknad om permisjon torsdag 12. april for, som styreleder i GAVI vaksinefond, å delta i møte i Madrid.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentanten Kjell Arvid Svendsen innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Kjell Arvid Svendsen er til stede og vil ta sete.