Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 27. februar 2003 kl. 10

Dato:
President: Eirin Faldet

Dokumenter: 

Sak nr. 1

Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Olav Akselsen, Grethe Fossli, Bendiks H. Arnesen og Ranveig Frøiland om tiltak for å sikre norske sjømenn stabile konkurransevilkår

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram fem forslag. Det er:

  • forslag nr. 1, fra Ivar Kristiansen på vegne av Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 2 og 3, fra Øystein Hedstrøm på vegne av Fremskrittspartiet og Senterpartiet

  • forslagene nr. 4 og 6, fra Åsa Elvik på vegne av Sosialistisk Venstreparti

Presidenten gjør oppmerksom på at forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti, ikke er tatt opp, men er erstattet av et forslag i endret utgave, forslag nr. 6, som foreligger på representantenes plasser.

Ivar Kristiansen – til stemmeforklaring.

Ivar Kristiansen (H): Jeg anbefaler regjeringspartiene å stemme for mindretallsforslag nr. 1 og for III i komiteens tilråding.

For ordens skyld ber jeg også regjeringspartiene om å stemme mot forslag nr. 6, fra Sosialistisk Venstreparti, med den begrunnelse som ble gitt under debatten av Høyres parlamentariske leder, Oddvard Nilsen.

Presidenten: Forslag nr. 1 er et forslag fremmet av Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, så det er naturlig.

Bendiks H. Arnesen – til stemmeforklaring.

Bendiks H. Arnesen (A): Det er slik at Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet har flertall i næringskomiteen, men kommer i mindretall i salen. Dersom det skjer at komiteens innstilling under I og II ikke blir vedtatt, vil jeg anbefale Arbeiderpartiets representanter å stemme subsidiært for Sosialistisk Venstrepartis endrede forslag.

Når det gjelder III i komiteens innstilling, stemmer vi selvfølgelig for det.

Presidenten: Åsa Elvik – til stemmeforklaring.

Åsa Elvik (SV): Berre for å rydde all eventuell tvil av vegen: SV skal stemme primært for forslag nr. 4, sekundært for forslag nr. 6. Vi skal stemme mot romertallene I og II i innstillinga, for romertall III i innstillinga, mot forslagene nr. 2 og 3 og for forslag nr. 1.

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringa om å leggje fram eit provenynøytralt forslag i samband med statsbudsjettet for 2004 der heile eller delar av ordinær selskapsskatt for norske reieri blir gjeninnført, samtidig som det blir lagt fram forslag til tiltak som kan stimulere til innovasjon og bruk av norsk kunnskap og kompetanse i dei maritime næringane.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 78 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.45.50)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 2 og 3, fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag i Revidert nasjonalbudsjett for 2003 om å heve nivået for støtte i refusjonsordningen til 20 pst. av brutto lønnsutgifter for all skipsfart som er utsatt for internasjonal konkurranse i ordningen, samt inkludere slepebåter og bøyelastere og andre fartøykategorier som er utelatt etter transportvilkåret på samme nivå for refusjon.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede en nettomodell som kan gjøres gjeldende for alle norske sjøfolk som er utsatt for internasjonal konkurranse. Det forutsettes at Regjeringen presenterer konkrete forslag i Revidert nasjonalbudsjett for 2003 med gjennomføring fra 1. januar 2004.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet ble med 71 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.46.10)

Presidenten: Det blir så votert alternativt mellom innstillingens I og II og forslag nr. 1, fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti.

Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett for 2003 fremme forslag om en utvidelse av nettolønnsordningen til også å gjelde offshorefartøy i NOR- registeret med virkning fra 1. juli 2003.

II

Stortinget ber Regjeringen utarbeide regler hvor det stilles krav om et visst antall lærlingeplasser for norske sjøfolk på skip som kommer inn under nettolønnsordningen, og at det stilles krav om at deler av nettolønna skal gå til opplæringstiltak for sjøfolk, jf. svensk ordning.

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, lyder:

«Dokument nr. 8:21 (2002-2003) – om forslag fra stortingsrepresentantene Olav Akselsen, Grethe Fossli, Bendiks H. Arnesen og Ranveig Frøiland om tiltak for å sikre norske sjømenn stabile konkurransevilkår – vedlegges protokollen.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti bifaltes forslaget med 49 mot 43 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.46.48)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 6, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringa i Revidert nasjonalbudsjett 2003 komme tilbake med en utvidelse av nettolønnsordninga til også å gjelde offshorefartøy i NOR-registeret med virkning fra 1. juli 2003.

Stortinget ber Regjeringa utarbeide regler hvor det stilles krav om et visst antall lærlingeplasser for norske sjøfolk på skip som kommer inn under nettolønnsordninga. Dette skal sikre i snitt 2 lærlinger per skip som er omfatta av nettolønnsordninga.

Stortinget ber Regjeringa opprette et fond, for eksempel etter svensk modell, som skal gå til kompetansehevings- og rekrutteringstiltak i de maritime næringene, spesielt retta mot opplæring til sjøs. Fondet disponeres i samråd med de berørte rederiene og de ansattes organisasjoner. Fondet finansieres ved innbetaling av kr 470 per måned per sysselsatt på alle norske skip som er omfatta av nettolønnsordninga.

Stortinget ber Regjeringa knytte krav om positiv næringsutvikling (f.eks. dokumenterbare investeringer utover normalnivå i HMS-arbeid, innovasjon og industriell utvikling i forskningsinstitusjoner, leverandører og andre bedrifter i den maritime klyngen) til alle skip under nettolønnsordninga.

Stortinget ber Regjeringa komme tilbake med forslag til konkretiserte vilkår i samsvar med ovennevnte i Revidert nasjonalbudsjett 2003.»

Presidenten: Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet har varslet subsidiær støtte til forslaget.

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes med 57 mot 35 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.47.23)Videre var innstillet:

III

Stortinget ber Regjeringa ta dei internasjonale initiativa som er nødvendige, til dømes gjennom organisasjonar som WTO og OECD, for å få slutt på skattesubsidiering.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: I sak nr. 2 foreligger det ikke noe voteringstema.