Stortinget - Møte torsdag den 20. juni 2002 kl. 10

Dato: 20.06.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 251 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:137 (2001-2002))

Sak nr. 28

Innstilling fra samferdselskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, André Kvakkestad og Kenneth Svendsen om rettighet for godkjente taxiselskap til å inndra drosjeløyvet/kjøreseddel for personer som er volds- og overgrepsdømte, og personer som har opptrådt utilbørlig i sitt arbeid

Talere

Votering i sak nr. 28

Tor-Arne Strøm (A) (ordfører for saken): I Dokument nr. 8:137 fra Jan Arild Ellingsen, André Kvakkestad og Kenneth Svendsen om rettighet for godkjente taxiselskap til å inndra drosjeløyve/kjøreseddel for personer som er volds- og overgrepsdømte, og personer som har opptrådt utilbørlig i sitt arbeid, blir det tatt opp mange viktige forhold.

Det er, som forslagsstillerne også sier, mye negativt knyttet til drosjenæringen, da spesielt i Oslo. I oppslag etter oppslag i aviser og TV blir det vist et bilde av en næring som helt tydelig trenger noe mer – et lov- og regelverk som sikrer både sjåfører, eiere og ikke minst passasjerer.

Nå skal jeg umiddelbart understreke at også i denne saken er det de ytterst få som ødelegger for de mange. Men det er ikke grunn til ikke å gjøre noe. I Dokument nr. 8:137 omtales forhold som åpenbart trengs å endres på.

Intensjonene i forslagene i innstillingen er også gode, men det ville være feil om vi nærmest over bordet snudde opp ned på en hel bransje. Bedring av drosjenæringen er så viktig og saken så sammensatt at slik saksbehandling ikke kan tilrås. Dessuten er det også andre forhold som må vurderes, bl.a. muligheten for å registrere hvert enkelt drosjeløyve som aksjeselskap. Jeg viser til innstillingen til ny yrkestransportlov, som nylig ble behandlet her på Stortinget.

Regjeringen har i Ot.prp. nr. 74 varslet at de raskt vil komme tilbake til Stortinget med en sak om behovsprøving av drosjeløyve. I denne saken vil det være naturlig å behandle de forhold som er beskrevet i denne saken og i Innst. O. nr. 66. Først da vil vi få tilstrekkelig bredde i saken.

Jeg er sikker på at samferdselsministeren også er opptatt av å bedre situasjonen for passasjerer, eiere og sjåfører i drosjenæringen. Derfor føler jeg meg helt sikker på at samferdselsministeren når det legges fram sak om behovsprøving, har med seg en bred gjennomgang av drosjenæringen. Dette fortjener passasjerene og de som driver i drosjenæringen.

Derfor mener Arbeiderpartiet og flertallet at dette bør behandles i forbindelse med den varslede saken om behovsprøving, og at Dokument nr. 8:137 for 2001–2002 vedlegges protokollen.

Kenneth Svendsen (FrP): Det er ofte sånn i denne salen når Fremskrittspartiet legger fram forslag, at man er oppe på talerstolen og er veldig enig, men derfra og til å få folk til å stemme for forslag, skjer ikke fullt så ofte.

Representanten sier at man kan ikke behandle dette, for det kom over bordet. Det er ikke korrekt, det kom ikke over bordet. Dokument nr. 8-forslaget er fremlagt i denne salen på en ordentlig måte, det er sendt til en komite, det er behandlet i komiteen på en ordentlig måte, det har vel vært innom departementet, slik at det har gått hele runden. Dette er altså en seriøs behandling av en sak, der man konkluderer med det motsatte av det man sier.

Og dette er et problem, spesielt i Oslo. Man leser til stadighet i media om at taxisjåfører som er volds- og overgrepsdømte, har begått vold og overgrep mot passasjerer eller har vist ekstremt utilbørlig atferd uten at det har fått konsekvenser for arbeidssituasjonen. Taxinæringen er avhengig av tillit mellom sjåfører og kunder for å kunne drive sin virksomhet. Denne tilliten er nå merkbart redusert etter gjentatte oppslag og klagesaker mot sjåfører fra publikum som ikke har ført fram.

Jeg viser også til Innst.O nr. 66, innstillingen til Ot.prp. nr. 74, der vi har skrevet noe om dette. Jeg tar opp forslaget.

Presidenten: Representanten Kenneth Svendsen har tatt opp det forslag han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 28.

Votering i sak nr. 28

Presidenten: Under debatten har Kenneth Svendsen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag og fatte de nødvendige vedtak som medfører:

  • 1. Godkjente taxiselskaper innvilges rett til å vurdere sjåførens egnethet til å inneha drosjeløyve/kjøreseddel, og til å kunne anmode overfor politiet og fylkeskommunen om å inndra disse i forhold til vandel, utilbørlig oppførsel, lovstridige handlinger og klager fra publikum.

  • 2. Kjøreseddel utstedes kun for fem år av gangen, hvorpå en ny vurdering av sjåførens egnethet blir foretatt.

  • 3. Det søkes opprettet en ordning i samarbeid med godkjente taxiselskaper, om eksamen og fagbrev for å få innvilget drosjeløyve, for slik å skjerpe kravene til sjåførenes egnethet.

  • 4. Personer som er dømt for sedelighets- og grove voldsforbrytelser eller misbruker sin stilling som taxisjåfør for annen kriminell virksomhet, mister retten til inneha drosjeløyve/kjøreseddel.»

Det vil bli votert alternativt mellom forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:137 (2001-2002) – forslag fra stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen, André Kvakkestad og Kenneth Svendsen om rettighet for godkjente taxiselskap til å inndra drosjeløyvet/kjøreseddel for personer som er volds- og overgrepsdømte, og personer som har opptrådt utilbørlig i sitt arbeid – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 83 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 02.36.08)