Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 1999 kl. 10

Dato: 13.10.1999

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentanter Petter Verner Furberg, Karl J. Brommeland og Thor Lund

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og riksrevisor Petter Verner Furberg er død, 75 år gammel.

Petter Furberg møtte som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Vestfold fra 1969 til 1981.

Petter Furberg var født i Sande i Vestfold den 15. desember 1923. Som for så mange av hans generasjon kom hans skjebne til å bli bestemt av 9. april 1940. Furberg hadde da rukket å fullføre middelskoleeksamen, men krigens utbrudd satte en midlertidig stopper for videre skolegang. Noen læreguttoppgaver på marineverftet i Horten førte han raskt bort i illegalt arbeid. Julaften 1940 ble han arrestert for sin virksomhet. Etter løslatelsen reiste han til Sverige.

Han hadde et ønske om å bli jagerflyger, men da det ikke gikk, mønstret han isteden på som sjømann på tankbåter over Atlanteren og Stillehavet, siden det var stor etterspørsel etter sjøfolk.

Etter krigen engasjerte han seg i mange slags organisasjonsvirksomhet, i sangkor, i idrettsarbeid og etter hvert også i AUF. Han tok eksamen ved skipstelegrafistskolen i 1948. Fra 1952 og fram til han ble valgt inn på Stortinget arbeidet han ved Marinens Hovedverft i Horten. I denne perioden hadde han også to opphold på Jan Mayen, hvor han først arbeidet som radiotelegrafist og senere som bestyrer.

Petter Furberg var politisk aktiv fra tidlig på 1950-tallet. Han satt i Horten bystyre fra 1953 til 1971, siste periode også som medlem av formannskapet. Han var Arbeiderpartiets gruppefører i Horten bystyre og formann i Horten Arbeiderparti. I fagbevegelsen hadde han flere verv, bl.a. som gruppetillitsmann i Jern og Metall og gruppeformann for tekniske funksjonærer i samme forbund.

På Stortinget var Furberg medlem av landbrukskomiteen fra 1969 til 1973 og medlem av justiskomiteen fra 1973 til 1981, i den siste perioden som nestformann. I februar 1981 ble han valgt til formann i Riksrevisjonen og trådte dermed ut av Stortinget. Han var riksrevisor – etter enstemmig gjenvalg – fram til 1990, da han gikk av med pensjon. Høsten 1973 var han delegat til FNs generalforsamling.

Petter Furberg var et lunt og romslig menneske med stor livserfaring. Gjennom mange år spilte han en viktig rolle i norsk samfunnsliv. Han var åpen, ærlig og utadvendt. På Stortinget redegjorde han for sine standpunkter med mild stemme og klare tanker. I justiskomiteen forfektet han sine liberale anskuelser med både mildhet og styrke. Under sin tid som riksrevisor videreførte og forsterket han Riksrevisjonens internasjonale samarbeid, og var spesielt opptatt av å gi opplæringsmuligheter til ansatte i riksrevisjoner i utviklingsland.

Både her på Stortinget og i Riksrevisjonen vil vi huske Petter Furberg som det gode mennesket han var, hans dømmekraft, klokskap og integritet.

Tidligere stortingsrepresentant Karl Johan Brommeland er død, 86 år gammel. Med ham er en engasjert og respektert politiker og en varm personlighet gått bort.

Karl J. Brommeland var født i Haugesund. Etter handelsutdannelse arbeidet han flere år i shippingkontor før han i 1935 startet Brommeland Radio A/S sammen med sin bror. I sju år var han formann i Norske Radio/TV-handleres Landsforbund.

Brommeland kom tidlig med i arbeidet for Kristelig Folkeparti. Han ble valgt inn i Haugesund bystyre i 1948 og var partiets gruppefører helt til han ble valgt som fast representant på Stortinget fra Rogaland i 1958.

På Stortinget markerte Brommeland seg straks som en ivrig og uredd talsmann for kystens næringer. I hele tre perioder var han medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen. Her tok han opp viktige spørsmål knyttet til skipsfart, fiske og sjøfolks velferd. Brommeland oppfattet seg selv som en typisk distriktsrepresentant. Han tok gjerne opp saker som rørte seg i lokalsamfunnene, og han fikk mange venner og knyttet sterke bånd langs hele kysten.

Karl J. Brommeland hadde også et bredt samfunnsengasjement og markerte seg i den dagsaktuelle debatt, med spennvidde fra utenrikspolitikk til kirkepolitikk. Han la stor vekt på at Kristelig Folkeparti skulle være seg bevisst den kristne verdiforankringen i den politiske hverdagen. Brommeland var medlem av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomite, og ble to ganger valgt som utsending til FNs generalforsamling.

Etter at han sluttet på Stortinget i 1973, engasjerte han seg igjen i lokalpolitikk, menighets- og organisasjonsarbeid. Han gjorde en stor innsats, ikke minst gjennom sin særegne evne til å komme i kontakt med folk og trekke dem aktivt med i oppgaver.

Som idrettsinteressert ung mann var Brommeland med på å stifte Haugesund svømmeklubb. Helt til det siste tok han morgenbad i byens svømmehall.

Karl J. Brommeland var æresmedlem i Haugesund svømmeklubb, Haugesund Kristelig Folkeparti og Rogaland Kristelig Folkeparti. I 1969 ble han tildelt Haugesund bys ærestegn.

Tidligere stortingsrepresentant Thor Lund er død, 78 år gammel.

Thor Lund møtte som fast stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Aust-Agder fra 1969 til 1981. Thor Lund ble født 27. mai 1921 og kom opprinnelig fra arbeiderstrøket på Lilleaker i Oslo. Allerede som ungdom engasjerte han seg politisk i AUF. I 1951 flyttet han sammen med sin kone Kaspara til Eydehavn, og ble mekaniker på Nitriden og aktiv både i fagforeningen, i partiarbeid og i kommune- og fylkespolitikken.

Thor Lund var medlem av kommunestyret og ordfører i åtte år i Moland kommune før han ble valgt inn på Stortinget i 1969. Fra 1983 til 1989 var han igjen ordfører i Moland. Lund hadde et bredt og sterkt engasjement i sitt politiske arbeid. Som kommunepolitiker spilte han en viktig rolle for utviklingen av regionsamarbeidet i Aust-Agder.

På Stortinget var Thor Lund et lojalt medlem av Arbeiderpartiets stortingsgruppe og høyt respektert for sin innsats i sosialkomiteen, hvor han satt fra 1971 til 1981, en periode som var preget av store endringer både i helsevesenet og trygdeordningene. Sosialpolitikk, arbeidstakernes rettigheter, økonomi og rettferdig fordeling engasjerte ham sterkt, ved siden av at stortingsplassen også var en base for å ivareta hjemfylkets interesser. For alle i Aust-Agder som skulle ha løst et problem eller få støtte i en sak i hovedstaden, ble han en viktig kontaktperson.

Han satt som medlem av Nordisk Råd i åtte år fra 1973 og var svært opptatt av å utvikle et tett nordisk samarbeid. Han var stolt av de resultatene som ble oppnådd på dette området, samtidig som han var en pådriver for en videre politisering av det nordiske samarbeidet.

Som så mange andre politikere fra Agder-regionen var Thor Lund opptatt av kraftutbygging, og i 1979 ble han innvalgt i hovedstyret for Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen.

Personlig var Thor Lund en beskjeden mann. Han løp ikke på talerstolen i utide. Han var mer opptatt av resultater enn av personlig ære. Han var forsiktig i sin form, men uvanlig sterk i sak.

For sin innsats i kommune- og rikspolitikken ble Thor Lund tildelt Kommunenes Sentralforbunds hederspris og Kongens fortjenstmedalje i gull.

Vi minnes Petter Verner Furberg, Karl Johan Brommeland og Thor Lund med dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra representantene Aud Blattmann, Svein Ludvigsen, Harald T. Nesvik, Jorunn Ringstad, Ola Røtvei og Åse Wisløff Nilssen foreligger søknad om permisjon i tiden fra og med 19. oktober til og med 12. november – alle for å delta i De forente nasjoners 54. ordinære generalforsamlings 2. del i New York.

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Sør-Trøndelag fylke, Tore Nordseth, foreligger søknad om å bli fritatt for å møte under representanten Ola Røtveis permisjon i tiden fra og med 19. oktober til og med 12. november av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Vest-Agder fylke: Rolf Terje Klungland

    For Hedmark fylke: Olav Teppen

    For Møre og Romsdal fylke: Gerd Fladset

    For Sogn og Fjordane fylke: Håkon Giil

    For Troms fylke: Elisabeth Aspaker

    For Sør-Trøndelag fylke: Inga Balstad

  • 3. Olav Teppen, Elisabeth Aspaker og Inga Balstad innvelges i Lagtinget for den tid de møter for representantene Åse Wisløff Nilssen, Svein Ludvigsen og Ola Røtvei.

Presidenten: Representanten Morten Lund vil fremsette et privat forslag.

Morten Lund (Sp): Jeg vil få legge fram et forslag om å be Regjeringen vurdere presiseringer i folkeregistreringsloven og skatteloven, slik at personer med sterke tilknytningspunkter til landet har skatteplikt til landet.

Presidenten: Representanten Anders Anundsen vil fremsette et privat forslag.

Anders Anundsen (Frp): På vegne av stortingsrepresentantene Thore Aksel Nistad og meg selv har jeg æren av å legge frem forslag om å be Regjeringen foreta nødvendige endringer slik at brøytebiler og utrykningskjøretøy unntas fra krav om piggdekkavgift.

Presidenten: De fremsatte forslag vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Man fortsatte behandlingen av