Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede justisminister:

Halden politikammers utlendingsseksjon kontrollerer passeringer langs riksgrensen ved hjelp av stikkprøver. Første halvår har 25 % flere utlendinger blitt avvist med samme antall stikkprøvekontroller som året før. En del antas å passere grensen ulovlig med hensikt å drive kriminell virksomhet i Norge.

Vil statsråden bidra med økte ressurser til hyppigere stikkprøvekontroller for å oppnå en bedre avskrekkingseffekt?

Statsråd Aud-Inger Aure: På bakgrunn av at flere utlendinger er bortvist langs riksgrensen i 1997, har Halden politidistrikt inneværende år fått tildelt ytterligere midler til ekstraordinære grensekontroller. Denne tildelingen innebærer at politidistriktet kan øke aktivitetsnivået, dvs. foreta flere stikkprøvekontroller langs grensen.

Basert på kvartalsvise rapporteringer over gjennomførte kontroller foretar Utlendingsdirektoratet en løpende vurdering av behovet for ressurser til politidistriktene til ekstraordinære grensekontroller. En årlig gjennomgang av ressurssituasjonen, målt opp mot behovet, vil danne grunnlag for fordeling av midler for 1998. Dersom situasjonen ved Halden politidistrikt ved slutten av året tilsier et større behov for ressurser, vil dette bli gjenspeilt i tildelingen av slike midler for 1998.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for det positive svaret. Det vil kunne være et dokumentert behov for økte bevilgninger, så da regner jeg med at det vil gå igjennom. Utlendingskontrollen på grenseovergangene i Halden politidistrikt har avdekket en sterk økning i forsøk på ulovlig grensepassering. Smugling av mennesker og narkotiske stoffer, spesielt heroin, som stort sett er i hendene på utlendinger, vokser kraftig. Noen kommer inn via utenlandstogene fra København og går av på stasjonene i Østfold for å unngå tollkontrollen på Oslo S. Også Oslo politikammer melder at illegale innreiser og menneskesmugling vokser kraftig.

Vi har forståelse for at den nordiske passkontrolloverenskomsten må overholdes, men denne avtalen hindrer ikke muligheten for en økning av stikkprøvekontroller og kontrollaksjoner. Mener ikke statsråden at grensekontrollen i dag er for sporadisk, slik at kriminelle får for lett spill?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg antar at det var nettopp den beskrivelsen som representanten Hedstrøm gav her, som var bakgrunnen for at det var tildelt større ressurser til Halden politidistrikt allerede i år. Og som jeg sa i mitt første svar, er dette noe som følges opp løpende, slik at ved et dokumentert behov, sånn som representanten nevner, vil det også måtte følge penger til det man ser som nødvendig kontroll.

Det er klart at de problemene som her er påpekt med smugling både av mennesker og narkotika, er ting som Regjeringen tar på alvor. Vi ønsker å følge nøye opp og så komme tilbake med de tildelingene som anses nødvendig.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, og jeg tolker svaret dit hen at Regjeringen er opptatt av denne problematikken og ønsker å gjøre noe når det er et dokumentert behov.

Ved utgangen av september hadde dobbelt så mange søkt om asyl ved Oslo politikammer som til samme tid i fjor, men bare 15 % hadde gyldige papirer. Man har avdekket at noen ruter for menneskesmugling og illegale innreiser er de samme som ved narkotikasmugling. Narkotikahandelen er ofte i hendene på kartellene som står bak det hele.

Mener ikke statsråden at økt kontrollinnsats er spesielt viktig når en har muligheten til å komme både menneskesmugling og narkotikatrafikk til livs samtidig?

Statsråd Aud-Inger Aure: Dette var jo et usedvanlig klart spørsmål, og det kunne være enkelt å si ja, og så gå ned igjen. Svaret er ja. Men jeg må jo også understreke at Regjeringen ser på både menneskesmugling og narkotikasmugling som selvstendige, alvorlige forbrytelser. Og like klart er det at om det, som det blir påpekt av representanten her, er slik at det er felles ruter, så er det en sterk grunn til å intensivere kontrollen i forhold til behovet - og ved et dokumentert behov vil dette bli fulgt opp.