Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Hans J. Røsjorde (Frp): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Vil de foreslåtte kraftlinjeføringer til Kollsnes berøre innflyvningskorridorene til Flesland flyplass og dermed ha betydning for trafikksikkerheten for de luftfartøy som trafikkerer området?

Statsråd Kjell Opseth: Saka om kraftleidningar ved Flesland har vore handsama i Luftfartsverket. Luftfartsverket har ikkje funne at leidningane vil ha innverknad på tryggleiken for lufttrafikken. Dei vil ikkje ha noko å seie korkje for elektronikken ved flyplassen eller ruteføringa for fly eller helikopter.

Hans J. Røsjorde (Frp): Jeg takker statsråden for et meget kort svar. Jeg forstår at svarene bør være korte siden spørsmålene er mange, men vil allikevel stille et tilleggsspørsmål. Jeg har registrert at statsråden svarte at Luftfartsverket ikke kan se at dette vil ha noen betydning for innflyvningskorridorene. Men selv med denne opplysningen og selv med bedret instrumentering så er det nå engang slik at vi på Flesland og på Vestlandet for øvrig har mye helikoptertrafikk. Vi har også en god del militærtrafikk. Mitt tilleggsspørsmål er: Har flygerorganisasjoner og andre hatt anledning til å gi uttrykk for synspunkter knyttet til den sikkerheten som de har ansvar for, knyttet til det enkelte luftfartsfartøy.

Statsråd Kjell Opseth: Til utsegna om at svaret var kort, vil eg seie at det kunne ha vore endå kortare. Det kunne vore så kort som eit nei, men på grunn av at saka er viktig fann eg ut at eit litt lenger svar var på sin plass.

Det som er ein realitet, er at det er Luftfartsverket som er ansvarleg for dette området, og det er dit vi har vendt oss for å få klarlagt om dette medfører nokon risiko, slik som representanten Røsjorde spør om. Vi har fått det svaret at det gjer det ikkje, og kapteinane i dei ulike luftfartøya må følgje dei innflygingsprosedyrane som blir fastlagde, og dermed burde både representanten Røsjorde og andre som brukar Flesland, vere sikre på at dette går trygt føre seg også i framtida.