Odelstinget - Møte tysdag den 19. mai 2009 kl. 11
Sak nr. 1 [11:01:02]
Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om lov om endringer i kommuneloven og svalbardloven (om tillitskapende forvaltning mv. i kommuner og fylkeskommuner)
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det sett fram fire forslag. Det er
forslag nr. 1, frå Ib Thomsen på vegner av Framstegspartiet, Høgre og Venstre
forslag nr. 2, frå Ib Thomsen på vegner av Framstegspartiet og Høgre
forslag nr. 3, frå Vera Lysklætt på vegner av Framstegspartiet og Venstre
forslag nr. 4, frå Vera Lysklætt på vegner av Venstre
Me voterer først over forslag nr. 1, frå Framstegspartiet, Høgre og Venstre. Forslaget lyder:
Ǥ 77 nr. 8 skal lyde:
Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Høgre og Venstre ble med 47 mot 24 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 11.29.18)Reglene om åpne dører i folkevalgte organer, jf. § 31 nr. 1-3, gjelder tilsvarende for kontrollutvalget.»
Presidenten: Me voterer så over forslag nr. 2, frå Framstegspartiet og Høgre. Forslaget lyder:
Ǥ 31 nr. 3 skal lyde:
Votering:Forslaget frå Framstegspartiet og Høgre blei med 50 mot 21 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 11.29.44)I saker hvor hensynet til opplysninger underlagt lovbestemt taushetsplikt gjør det nødvendig, skal behandlingen i folkevalgte organer skje for lukkede dører. Et folkevalgt organ kan, når det er nødvendig av hensyn til personvern eller andre tungtveiende private og offentlige interesser, gjøre vedtak om at saken skal behandles for lukkede dører. Som tungtveiende offentlige interesser kan regnes hensynet til rikets sikkerhet, hensynet til det offentliges økonomiske interesser i forhandlinger med private, hensynet til det offentliges partsinteresse i sivile søksmål, hensynet til gjennomføring av lovpålagte kontroll- og straffetiltak og hensynet til vern av forvaltningens kilder. Votering over forslag om å lukke dørene skjer for åpne dører. Vedtak om å lukke dørene krever minst tre firedels flertall blant de møtende representanter. Personalsaker skal alltid behandles for lukkede dører.»
Presidenten: Det blir så votert over forslag nr. 4, frå Venstre. Forslaget lyder:
Ǥ 31 nr. 3 skal lyde:
Et folkevalgt organ kan, når det er nødvendig av hensyn til personvern eller andre tungtveiende private og offentlige interesser, gjøre vedtak om at saken skal behandles for lukkede dører. Som tungtveiende offentlige interesser kan regnes hensynet til rikets sikkerhet, hensynet til det offentliges økonomiske interesser i forhandlinger med private, hensynet til det offentliges partsinteresse i sivile søksmål, hensynet til gjennomføring av lovpålagte kontroll- og straffetiltak og hensynet til vern av forvaltningens kilder. Votering over forslag om å lukke dørene skjer for åpne dører. Vedtak om å lukke dørene krever minst to tredjedels flertall blant de møtende representanter. Personalsaker skal alltid behandles for lukkede dører.»
Framstegspartiet og Høgre har varsla at dei subsidiært vil støtte forslaget.
Votering:Forslaget frå Venstre blei med 46 mot 25 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 11.30.13)Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak tillov
om endringer i kommuneloven og svalbardloven (om tillitskapende forvaltning mv. i kommuner og fylkeskommuner)
I
I lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) gjøres følgende endringer:
§ 1 første ledd annet punktum skal lyde:
Loven skal også legge til rette for en tillitskapende forvaltning som bygger på en høy etisk standard.
§ 8 nr. 2 annet punktum skal lyde:
Valget holdes som forholdsvalg når minst ett medlem krever det, og ellers som avtalevalg.
§ 14 nr. 1 bokstav a første ledd første punktum skal lyde:
Valgbar og pliktig til å ta imot valg er den som har stemmerett ved valg til kommunestyre og fylkesting, og som når valget finner sted står innført i folkeregisteret som bosatt i vedkommende kommune eller i en av kommunene i fylket.
§ 15 nr. 3 skal lyde:
3. Dersom det blir utferdiget siktelse eller reist tiltale mot en folkevalgt for et straffbart forhold som nevnt i straffeloven kapittel 10, 11, 24, 25, 26, 33 eller 40, og forholdet ifølge siktelsen eller tiltalen knytter seg til utøving av verv eller tjeneste for kommunen eller fylkeskommunen, kan kommunestyret eller fylkestinget selv vedta å suspendere vedkommende fra vervet inntil saken er rettskraftig avgjort. For forhold som nevnt i straffeloven kapittel 10 gjelder ikke vilkåret om at siktelsen eller tiltalen skal knytte seg til utøving av verv eller tjeneste for kommunen eller fylkeskommunen.
§ 16 nr. 2 tredje punktum oppheves.
§ 19 nr. 4 nytt andre punktum skal lyde:
Bestemmelsene om kjønnsmessig balanse i § 38 a nr. 3 første og andre punktum gjelder tilsvarende.
§ 19 nr. 4 nåværende andre til sjette punktum blir tredje til sjuende punktum.
Overskriften i § 30 skal lyde:
§ 30. Møteprinsippet. Møtebok
§ 30 nytt nr. 4 skal lyde:
4. Dersom det treffes avgjørelse om at et møte skal holdes for lukkede dører, skal avgjørelsen føres i møteboken og hjemmelen for avgjørelsen skal framgå. Det samme gjelder for avgjørelse om at et medlem av organet er inhabil.
§ 37 nr. 1 første punktum skal lyde:
Ved valgoppgjøret fordeles medlemsplassene på listene i forhold til det antall stemmesedler hver liste har fått, ved bruk av delingstall 1, 2, 3, 4 osv.
§ 48 nr. 5 nytt annet punktum skal lyde:
Det skal også redegjøres for tiltak som er iverksatt og tiltak som planlegges iverksatt for å sikre en høy etisk standard i virksomheten.
Nåværende andre og tredje punktum blir tredje og fjerde punktum.
§ 59 nr. 1 og 3 skal lyde:
1. Tre eller flere medlemmer av kommunestyret eller fylkestinget kan sammen bringe avgjørelser truffet av folkevalgt organ eller den kommunale eller fylkeskommunale administrasjon inn for departementet til kontroll av avgjørelsens lovlighet. Det samme gjelder avgjørelser om møter skal holdes for åpne eller lukkede dører, jf. § 31, og avgjørelser om habilitet. Avgjørelser om ansettelse, oppsigelse eller avskjed er ikke gjenstand for lovlighetskontroll.
3. Krav om lovlighetskontroll medfører ikke at iverksettelsen av den påklagede avgjørelsen utsettes med mindre det organ som har truffet avgjørelsen, kommunalt eller fylkeskommunalt organ overordnet dette eller departementet fatter slikt vedtak.
§ 65 nr. 2 skal lyde:
2. Daglig leder, medlem av kommuneråd, medlem av fylkesråd eller administrasjonssjef eller dennes stedfortreder kan ikke være medlem av styret.
II
I lov 17. juni 1925 nr. 11 om Svalbard skal § 29 første ledd nytt annet punktum lyde:
Bestemmelsene i dette kapitlet skal også legge til rette for en tillitskapende forvaltning som bygger på en høy etisk standard.
III
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.
Presidenten: Det blir først votert alternativt mellom tilrådingas I § 59 nr. 1 og forslag nr. 3, frå Framstegspartiet og Venstre. Forslaget lyder:
Ǥ 59 nr. 1 skal lyde:
Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen til I § 59 nr. 1 og forslaget frå Framstegspartiet og Venstre blei tilrådinga vedteken med 54 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 11.30.55)Tre eller flere medlemmer av kommunestyret eller fylkestinget kan sammen bringe avgjørelser truffet av folkevalgt organ eller den kommunale eller fylkeskommunale administrasjon inn for departementet til kontroll av avgjørelsens lovlighet. Det samme gjelder vedtak om habilitet. Lukking av møter, jf. § 31, kan påklages av enhver.»
Presidenten: Det blir så votert over resten av I og II og III.
Votering:Tilrådinga frå komiteen til resten av I og II og III blei samrøystes vedteken.
Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.