Odelstinget - Møte torsdag den 2. februar 2006 kl. 13.36
Sak nr. 1
Innstilling fra forsvarskomiteen om lov om endring i lov 17. juli 1953 nr. 29 om verneplikt (innhenting av nødvendige opplysninger om kvinner)
Talere
Signe Øye (A) [13:38:26] (ordfører for saken): Med denne enstemmige innstillingen til Ot.prp. nr. 26 vil Forsvaret nå få mulighet til å kontakte kvinner på samme måte som de kontakter den mannlige befolkningen, når det skal innkalles til frivillig sesjon for kvinner. At Stortinget i dag går inn for å endre vernepliktsloven slik at dette nå blir mulig, er et skritt i riktig retning for et likestilt samfunn. Stortinget har tidligere gått inn for at kvinner kan innkalles til frivillig sesjon, men måten å nå dem på har ikke vært klarlagt før nå. Dette har ført til at Forsvaret ikke har nådd ut til de enkelte kvinneårskull. Arbeiderpartiet har som målsetting å oppnå 15 pst. kvinneandel i Forsvaret innen 2008, noe vi med denne lovendringen legger opp til å nå.
Som saksordfører er jeg godt fornøyd med at alle partier er enige om å innføre frivillig sesjon for kvinner. Endringene som nå vil bli gjort, medfører at Vernepliktsverket kan bruke de samme kilder for å nå aktuelle kvinner som for å nå menn, og vil dessuten være et egnet virkemiddel for å rekruttere en større andel kvinner til tjenestegjøring i Forsvaret enn hittil. Flere kvinner i Forsvaret vil bidra til å opprettholde den legitimiteten som verneplikten har i folket, og styrke båndene mellom kvinnene og Forsvaret. I tillegg vil Forsvaret i større grad være en avspeiling av det norske samfunnet.
Samtidig vil en økt kvinneandel blant verneplikts- og befalsmassen berike organisasjonen ved at kvinner påvirker Forsvarets strukturer, metoder, opplæring og holdninger. Arbeiderpartiet forutsetter videre at Forsvaret vil praktisere en likestillingspolitisk linje der man normalt innkaller alle kvinner i samme årskull som alle menn som innkalles til sesjon. Førstegangstjenesten varer vanligvis i tolv måneder og starter med opplæring i grunnleggende soldatferdigheter. I denne opplæringen legges det vekt på å øke overlevelsesevnen samt å bruke personlig våpen i en stridssituasjon. Som soldat er det mange fagområder innen Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret eller Heimevernet hvor man kan tjenestegjøre.
Det er viktig også å minne om at kvinner i dag har de samme tjeneste- og avansementsvilkår som menn dersom de ønsker å velge en befalsutdanning. I teorien er det ingen stillinger kvinner ikke har tilgang til. Forsvaret har flere kvinnelige piloter og mange kvinnelige offiserer, i alle aldre og på ulike gradsnivå. Norge er et av de få land i den vestlige verden som tillater kvinner i alle former for stridende tjeneste. Internasjonale operasjoner er ett eksempel. Dette har vi oppnådd bl.a. fordi Arbeiderpartiet har arbeidet for full likestilling i samfunnet og i Forsvaret, og det kommer vi til å fortsette med når det nå etter dagens vedtak sannsynligvis vil være enda flere kvinner å finne i Forsvaret.
Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.
(Votering, se nedenfor)Votering i sak nr. 1
lov
om endring i lov 17. juli 1953 nr. 29 om verneplikt (innhenting av nødvendige opplysninger om kvinner)
I
I lov 17. juli 1953 nr. 29 om verneplikt gjøres følgende endring:
§ 46 første ledd annet punktum skal lyde:
Til bruk for innkalling av kvinner til frivillig sesjon plikter folkeregisteret og Rikstrygdeverket uten betaling å gi nødvendige opplysninger om kvinner mellom 17 og 28 år.
II
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.