Odelstinget - Møte mandag den 25.april kl. 12.32
Sak nr. 2
Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lov om endringer i likestillingsloven mv. (Gjennomføring av Europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/73/EF og innarbeiding av FN-konvensjonen om avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner med tilleggsprotokoll i norsk lov)
Votering i sak. nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Trond Giske på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslagene nr. 2 og 3, fra Ola T. Lånke på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti
forslag nr. 4, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen inkorporere FNs kvinnekonvensjon i menneskerettsloven.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake på egnet måte etter behandlingen av den varslede stortingsmelding om Makt- og demokratiutredningen med vurdering av en eventuell inkorporering av FNs kvinnekonvensjon i menneskerettsloven.»
Forslagene blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Det voteres først over Fremskrittspartiets forslag, nr. 4, første del. Forslaget lyder:
«A I
Lov 9. juni 1978 nr. 45 om likestilling mellom kjønnene oppheves.
II
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 61 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.01.16)Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak tilLoven trer i kraft 1. juni 2005.»
lov
om endringer i likestillingsloven mv. (Gjennomføring av Europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/73/EF og innarbeiding av FN-konvensjonen om avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner med tilleggs- protokoll i norsk lov)
I
I lov 9. juni 1978 nr. 45 om likestilling mellom kjønnene gjøres følgende endringer:
Lovens tittel skal lyde:
Lov 9. juni 1978 nr. 45 om likestilling mellom kjønnene (likestillingsloven)
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 3, fra Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:
«I lov om likestilling mellom kjønnene (likestillingsloven) gjøres følgende endring:
Ny § 1 b skal lyde:
§ 1 b (Inkorporering av FNs kvinnekonvensjon)
De forente nasjoners internasjonale konvensjon 18. desember 1979 om avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner med tilleggsprotokoll 6. oktober 1999 skal gjelde som norsk lov. Konvensjonen kunngjøres i Norsk Lovtidend på ett originalspråk og i norsk oversettelse.»
Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har under debatten signalisert at de vil støtte dette forslaget.
Votering:Forslaget fra Høyre og Kristelig Folkeparti bifaltes med 60 mot 12 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.02.01)Videre var innstillet:§ 3 skal lyde:
§ 3 (Generalklausul)
Direkte eller indirekte forskjellsbehandling av kvinner og menn er ikke tillatt.
Med direkte forskjellsbehandling menes handlinger som
1. stiller kvinner og menn ulikt fordi de er av forskjellig kjønn,
2. setter en kvinne i en dårligere stilling enn hun ellers ville ha vært på grunn av graviditet eller fødsel, eller setter en kvinne eller en mann i en dårligere stilling enn vedkommende ellers ville ha vært på grunn av utnyttelse av permisjonsrettigheter som er forbeholdt det ene kjønn.
Med indirekte forskjellsbehandling menes enhver tilsynelatende kjønnsnøytral handling som faktisk virker slik at det ene kjønn stilles dårligere enn det annet.
I særlige tilfeller er indirekte forskjellsbehandling likevel tillatt dersom handlingen har et saklig formål uavhengig av kjønn, og det middel som er valgt er egnet, nødvendig og ikke uforholdsmessig inngripende i forhold til formålet.
Det er ikke tillatt å gjøre bruk av gjengjeldelse overfor noen som har fremmet klage over brudd på bestemmelser i denne loven, eller som har gitt uttrykk for at klage kan bli fremmet. Dette gjelder ikke dersom klageren har opptrådt grovt uaktsomt. Første og annet punktum gjelder tilsvarende for vitner.
Det er ikke tillatt å gi instruks om handlinger i strid med bestemmelser i denne loven. Slik instruks anses som forskjellsbehandling.
Det er ikke tillatt å medvirke til brudd på bestemmelser i denne loven.
§ 8 a skal lyde:
§ 8 a (Trakassering på grunn av kjønn og seksuell trakassering)
Trakassering på grunn av kjønn og seksuell trakassering er ikke tillatt. Slik trakassering anses som forskjellsbehandling i strid med § 3.
Med trakassering på grunn av kjønn menes uønsket adferd som er knyttet til en persons kjønn og som virker eller har til formål å krenke en annens verdighet. Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer.
Arbeidsgiver og ledelsen i organisasjoner eller utdanningsinstitusjoner har ansvar for å forebygge og å søke å hindre at trakassering i strid med bestemmelser i denne loven skjer innenfor sitt ansvarsområde.
Ved håndhevingen av forbudet mot trakassering på grunn av kjønn i første ledd og bestemmelsen i tredje ledd gjelder reglene i §§ 12 og 13 i denne loven.
Forbudet mot seksuell trakassering håndheves av domstolene.
Nåværende femte ledd oppheves.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:§ 16 skal lyde:
§ 16 (Bevisbyrde)
Hvis det foreligger omstendigheter som gir grunn til å tro at det har funnet sted direkte eller indirekte forskjellsbehandling i strid med bestemmelser i denne loven, skal det legges til grunn at slik forskjellsbehandling har funnet sted, hvis ikke den ansvarlige sannsynliggjør at slik forskjellsbehandling likevel ikke har funnet sted.
Første ledd gjelder tilsvarende når noen hevder å være utsatt for gjengjeldelse i strid med § 3 femte ledd.
§ 17 skal lyde:
§ 17 (Erstatningsansvar)
Arbeidssøker eller arbeidstaker som er blitt behandlet i strid med bestemmelser i denne loven av arbeidsgiveren eller noen som handler på vegne av denne, kan kreve erstatning og oppreisning uten hensyn til arbeidsgivers skyld. Erstatningen fastsettes til det beløp som under hensyn til det økonomiske tap, arbeidsgiverens og arbeidstakerens eller arbeidssøkerens forhold og omstendigheter for øvrig er rimelig. Oppreisningen fastsettes til det beløp som retten finner rimelig under hensyn til partenes forhold og omstendighetene for øvrig.
For øvrig gjelder de alminnelige regler om skadeserstatning ved forsettlig eller uaktsom overtredelse av denne lovs bestemmelser.
§ 21 sjette ledd oppheves.
Presidenten: Til §§ 16 og 17 foreligger et avvikende forslag fra Fremskrittspartiet under forslag nr. 4. Forslaget lyder:
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 61 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.03.07)Videre var innstillet:«B
I lov 9. juni 1978 nr. 45 om likestilling mellom kjønnene gjøres følgende endringer:
§ 16 skal lyde:
§ 16 (Bevisbyrde)
Den som hevder seg urettmessig behandlet vil ha bevisbyrden.
§ 17 skal lyde:
§ 17 (Erstatningsansvar)
Arbeidssøker eller arbeidstaker som er blitt behandlet i strid med bestemmelsene i denne loven av arbeidsgiveren eller noen som handler på vegne av denne, kan kreve erstatning og oppreisning etter de alminnelige regler om skadeserstatning ved forsettlig overtredelse av denne lovs bestemmelser.»
II
I lov 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap gjøres følgende endring:
Ny § 1 a skal lyde:
§ 1 a Frivillighet
Kvinner og menn har samme rett til fritt å velge ektefelle. Ekteskap skal inngås av egen fri vilje og med eget samtykke.
III
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.
Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelser til forskjellig tid.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.