Odelstinget - Møte tirsdag den 23. mars 2004 kl. 12
Voteringer
Etter at det var ringt til votering i 5 minutter, uttalte
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Asmund Kristoffersen på vegne av Arbeiderpartiet
forslag nr. 2, fra John I. Alvheim på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 3, fra Ola D. Gløtvold på vegne av Senterpartiet
lov
om endringar i genteknologiloven (kloning av dyr)
I
Lov 2. april 1993 nr. 38 om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer (genteknologiloven) vert endra slik:
Lova sitt namn skal vere:
Lov om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer m.m. (genteknologiloven).
§ 1 første ledd skal lyde:
Denne loven har til formål å sikre at framstilling og bruk av genmodifiserte organismer og framstilling av klonede dyr skjer på en etisk og samfunnsmessig forsvarlig måte, i samsvar med prinsippet om bærekraftig utvikling og uten helse- og miljømessige skadevirkninger.
§ 2 første ledd andre punktum skal lyde:
Loven gjelder også framstilling av klonede virveldyr og krepsdyr.
§ 2 første ledd noverande andre punktum blir nytt tredje punktum.
§ 2 nytt tredje ledd skal lyde:
Med mindre hensikten er å fremstille et klonet individ, gjelder loven ikke for kloning av gener, celler og vev.
§ 2 nytt fjerde ledd skal lyde:
Loven gjelder ikke for framstilling av ikke-genmodifiserte klonede dyr som også kan forekomme som resultat av naturlige biologiske prosesser.
§ 4 skal lyde:
Definisjoner
I denne lov menes med:
a) mikroorganismer: enhver cellulær eller ikke-cellulær mikrobiologisk enhet som er i stand til å formere seg eller til å overføre genetisk materiale
b) genmodifiserte organismer: mikroorganismer, planter og dyr hvor den genetiske sammensetning er endret ved bruk av gen- eller celleteknologi
c) genteknologi: teknikker som innebærer at arvestoff isoleres, karakteriseres, modifiseres og innsettes i levende celler eller virus
d) celleteknologi: teknikker for framstilling av levende celler med nye kombinasjoner av genetisk materiale ved fusjon av to eller flere celler
e) klonet dyr: et dyr som har likt eller tilnærmet likt arvemateriale som et annet dyr
f) kloning av dyr: enhver teknikk for framstilling av dyr med likt eller tilnærmet likt arvemateriale.
Overskrifta til kapittel 2 skal lyde:
Innesluttet bruk av genmodifiserte organismer
Overskrifta til kapittel 3 skal lyde:
Utsetting av genmodifiserte organismer
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:Nytt kapittel 3 a med §§ 11 a til 11 c skal lyde:
Kap. 3 a. Kloning
11 a. Forbud mot kloning av dyr
Det er forbudt å klone virveldyr og krepsdyr.
11 b. Dispensasjon
Departementet eller den departementet utpeker, kan etter søknad gi dispensasjon fra forbudet i 11 a for kloning i biologisk og medisinsk grunnforskning eller medisinsk virksomhet. For dispensasjon for kloning i medisinsk virksomhet er det et vilkår at formålet er å oppnå nye behandlingsmåter og forebyggende tiltak for mennesker og dyr, og at det er en balanse mellom dyreetiske hensyn og forventet nytte.
Dispensasjonsadgangen omfatter ikke kloning av primater.
Søknad om dispensasjon skal inneholde en avveining mellom nytteverdi og de belastninger dyret utsettes for, herunder hensynet til dyrets integritet, instinkter og trivsel. Den som søker om å framstille klonede dyr, skal utrede de alternative metoder som eksisterer og redegjøre for disse i søknaden.
Kongen kan gi forskrift om det nærmere innhold i søknad om dispensasjon.
11 c. Krav til virksomheten
Det skal føres protokoll over virksomhet som drives i medhold av tillatelse etter 11 b første ledd. Myndighetene kan kreve utlevert opplysninger om kloning i medhold av tillatelse etter 11 b første ledd til bruk i offentlige registre om kloningsvirksomhet.
Lokalitetene som benyttes til kloning i medhold av tillatelse etter 11 b første ledd skal være egnet til formålet og utstyrt og innredet for de funksjoner som skal utføres.
Kongen kan i forskrift fastsette nærmere krav til virksomheten, krav til innholdet i plikten til å føre protokoll og krav til opplysninger til bruk i myndighetenes registrering av kloning av dyr.
Presidenten: Presidenten vil her først la votere over forslagene nr. 1, 2 og 3.
Vi starter med forslag nr. 3, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble mot 4 stemmer ikke bifalt.«I lov om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer skal nytt kap. 3a lyde:
Kap. 3a Kloning
§ 11a Forbud mot kloning av dyr
Det er forbudt å klone virveldyr og krepsdyr.
§ 11b Forbud mot import av klonede dyr
Det er forbudt å importere klonede virveldyr og krepsdyr.»
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 61 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.35.05)«I lov om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer skal nytt kap. 3a lyde:
Kap. 3a Kloning
§ 11a Tillatelse til kloning av dyr
Kloning av virveldyr og krepsdyr skal bare skje etter at det er innhentet tillatelse fra departementet eller den departementalt utpekte. Tillatelse kan bare gis til biologisk og medisinsk grunnforskning eller til medisinsk virksomhet der formålet er å oppnå nye behandlingsmåter, diagnostiske prosedyrer og sykdomsforebyggende tiltak for mennesker og dyr. Tillatelse til kloning av primater skal bare unntaksvis gis og da bare til særlig viktig medisinsk forskning.»
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 47 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.35.25)«I lov om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer skal nytt kap. 3a lyde:
Kap. 3a Kloning
§ 11a Tillatelse til kloning av dyr
Kloning av virveldyr og krepsdyr kan bare skje etter søknad til departementet eller den departementet utpeker. For å få tillatelse for kloning i biologisk og medisinsk grunnforskning eller medisinsk virksomhet er det et vilkår at formålet er å oppnå nye behandlingsmåter og forebyggende tiltak for mennesker og dyr, og at det er en balanse mellom dyreetiske hensyn og forventet nytte.
Innvilgelse av søknaden skal basere seg på en avveiing mellom nytteverdi og de belastninger dyret utsettes for, herunder hensynet til dyrets integritet, instinkter og trivsel. Den som søker å framstille klonede dyr, skal utrede de alternative metoder som eksisterer, og redegjøre for disse i søknaden.
Kloning av primater er ikke tillatt.»
Presidenten: Når forslagene nå er falt, har Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet varslet at de støtter §§ 11 b og 11 c i komiteens innstilling subsidiært, mens Senterpartiet støtter § 11 a.
Det voteres derfor først over komiteens innstilling til § 11 a. Her skal altså Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet gå imot.
Voteringstavlene viste at det var avgitt 42 stemmer for og 26 stemmer mot komiteens innstilling.(Voteringsutskrift kl. 13.36.09)Presidenten: Det ser ut som det her er behov for en ørliten stemmeforklaring.
Asmund Kristoffersen (A) [13:36:21]: Her er det slik at når vårt forslag har falt, stemmer vi subsidiært for hele loven slik den foreligger fra flertallet, med det samme innholdet som det vi har gått inn for. Det er en lovteknisk sak for oss.
Presidenten: Det voteres da på nytt over § 11 a.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres så over komiteens innstilling til §§ 11 b og 11 c. Her har Senterpartiet varslet at de ønsker å gå imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes mot 4 stemmer.Videre var innstillet:§ 14 skal lyde:
Merkeplikt
Kongen kan gi forskrift om merking av produkter som består av eller inneholder genmodifiserte organismer eller produkter fra klonede dyr.
§ 15 første punktum skal lyde:
I en godkjenning etter §§ 6 annet ledd, 7 eller 10, eller i en dispensasjon etter 11 b, kan det fastsettes vilkår.
Presidenten: Også her har Senterpartiet varslet at de ønsker å gå imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes mot 4 stemmer.Videre var innstillet:§ 18 første punktum skal lyde:
Tilsynsmyndigheten har adgang til inspeksjon av ethvert sted der det foregår virksomhet som er omfattet av denne lov.
§ 19 første ledd første punktum skal lyde:
Enhver som driver virksomhet som omfattes av denne lov, plikter etter pålegg fra tilsynsmyndigheten og uten hinder av taushetsplikt, å gi de opplysninger som er nødvendig for at tilsynsmyndigheten kan gjennomføre sine oppgaver etter loven.
II
Lova gjeld frå den tid Kongen fastset.
Verksemd som fell under lova her, og som alt er i gang når lova tek til å gjelde, skal seinast 6 månader etter at lova tek til å gjelde sende søknad om dispensasjon etter § 11 b. Dersom slik søknad er komen inn innan fristen, kan verksemda halde fram til styresmaktene har handsama søknaden etter reglane i eller i medhald av lova.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten har Harald T. Nesvik satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet.
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak:A. Lov
om endring i lov 15. desember 1995 nr. 74 om forbud mot kjønnslemlestelse
I
I lov 15. desember 1995 nr. 74 om forbud mot kjønnslemlestelse gjer ein denne endringa:
Ny § 2 skal lyde:
Med bøter eller fengsel inntil ett år straffes yrkesutøvere og ansatte i barnehager, barnevernet, helse- og sosialtjenesten, skoler, skolefritidsordninger og trossamfunn, som forsettlig unnlater, ved anmeldelse eller på annen måte, å søke avverget en kjønnslemlestelse, jf. 1. Tilsvarende gjelder for forstandere og religiøse ledere i trossamfunn. Avvergelsesplikten gjelder uten hensyn til taushetsplikt. Unnlatelsen er ikke straffbar hvis kjønnslemlestelsen ikke kommer til fullbyrdelse eller til straffbart forsøk.
Noverande § 2 blir ny § 3.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Forslaget fra Fremskrittspartiet tas opp til votering. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 61 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.39.04)Videre var innstillet:«I lov 15. desember 1995 nr. 74 om forbud mot kjønnslemlestelse skal ny § 3 lyde:
Yrkesutøvere og ansatte i barnehager, barnevernet, helse- og sosialtjenesten, skoler, skolefritidsordninger og trossamfunn, som avdekker at kjønnslemlestelse har funnet sted, skal uten hensyn til taushetsplikt anmelde kjønnslemlestelse til politiet. Tilsvarende gjelder for forstandere og religiøse ledere i trossamfunn.
Den som forsettlig overtrer bestemmelsen i første ledd, straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.
Nåværende § 2 blir ny § 4.»
II Ikraftsetjing
Lova trer i kraft frå den tid Kongen bestemmer.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Videre var innstillet:B.
Stortinget ber Regjeringen om å gjennomgå behandlingstilbudet for kvinner som har vært utsatt for kjønnslemlesting, ut fra målsetningen om et helhetlig behandlingstilbud som sikrer en helhetlig oppfølging så vel sosialmedisinsk som kirurgisk, og som bidrar til at kvinnene selv frivillig ønsker å kontakte helsevesenet for oppfølgende diagnostikk og behandling.
Presidenten: B blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Voteringen i en sak finnes i slutten av referatet for hver enkelt sak.