Europautvalget - EØS-utvalet tysdag 24. april 2007 kl. 16.15

Dato: 24.04.2007

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 27. april 2007.

Leiaren: Eg vil spørja om det er nokon som har noko til dette punktet.

Per-Kristian Foss (H): Etter det jeg forstår, har man etter artikkel 19 i EØS-avtalen annethvert år mulighet til drøftelser om å øke handelen med landbruksvarer. På dette området skjer det jo en viss utvikling når det gjelder Norges offensive interesser som et mulig byttemiddel mot økt markedsadgang i EU. Det skjer jo en utvikling i norsk næringsmiddelproduksjons situasjon som gjør at det kan forandre seg fra år til år, eller i løpet av en periode på to år.

Mitt spørsmål er: Har utenriksministeren planer om å benytte artikkel 19 til å ta opp slike forhandlinger nå, på bakgrunn av de innspill man har fått fra næringsmiddelindustrien?

Leiaren: Me er no på dagsordenspunkt nr. 2.

Per-Kristian Foss (H): Sorry, jeg mente å ta det under Eventuelt. Da kan vi ta det etterpå.

Leiaren: Vi skal komma tilbake til det. Då spør eg: Er det andre som har noko til sak nr. 2?

Steinar Gullvåg (A): Det gjelder de to siste rettsaktene på sidene 12 og 13, som går på kontrollutstyr på flyplasser.

Går det an å si noe mer om budsjettmessige konsekvenser av de kravene som stilles til det utstyret det her refereres til? Vil dette eventuelt få konsekvenser for publikum, som nå selvfølgelig blir utsatt for omstendelig kontroll? Vil i det hele tatt installasjon av dette utstyret forårsake endringer i kontrollrutinene på flyplassene våre?

Utenriksminister Jonas Gahr Støre: Jeg skal gjerne ta rede på vurderingen av akkurat det siste spørsmålet. Men jeg merker jo at man på det ene feltet sier at forordningen ikke fører til behov for andre endringer i eksisterende norsk regelverk enn selve gjennomføringsforskriften. Det andre vil det kreve endringer i forskrift. Men jeg kan ikke her svare på hvilke konsekvenser det vil få for publikum. Det kan vi gjerne ta rede på og komme tilbake med.

Alf Ivar Samuelsen (Sp): Jeg har et kort spørsmål angående saken på side 7.

Det har kommet antydninger om at behandlingen av den saken blir utsatt fordi det trengs ytterligere avklaringer hos oss. Medfører det riktighet? Det gjelder selskapsrett.

Leiaren: Eg trur det er problem med kva sak du refererer til. Kan du gjenta det?

Alf Ivar Samuelsen (Sp): Det er selskapsrett, side 7. Er behandlingen av denne saken utsatt?

Utenriksminister Jonas Gahr Støre: Det medfører riktighet. Det er gitt utsettelse fordi det kreves ytterligere presiseringer rundt den saken.

Leiaren: Då seier me oss ferdige med behandlinga av sak nr. 2.