Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Mani Hussaini, lederen Ingvild Kjerkol, Stein Erik Lauvås, Linda Monsen Merkesdal og Sigurd Kvammen Rafaelsen, fra Høyre, Jan Tore Sanner, Michael Tetzschner, Bård Ludvig Thorheim og Ove Trellevik, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, Lisa Marie Ness Klungland og Gro-Anita Mykjåland, fra Fremskrittspartiet, Terje Halleland og Marius Arion Nilsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, fra Rødt, Sofie Marhaug, fra Venstre, Ola Elvestuen, fra Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til Dokument 8:64 S (2024–2025) om hvordan Norge skal forholde seg til fremtidige direktiv fra EU om blyforbud på skytebaner. Representantforslaget inneholder blant annet forslag om at alle skytebaner skal omdefineres til kritisk infrastruktur, Norges håndtering av det felleseuropeiske kjemikalieregelverket REACH og bruk av reservasjonsretten under EØS-avtalen.

Komiteen viser til klima- og miljøministeren sitt svarbrev av 17. februar 2025, der det påpekes at målet med arbeidet i REACH er å begrense ytterligere utslipp av bly til miljøet, og at saken for øyeblikket er til behandling i EU-kommisjonen. Det er foreløpig uklart hvilke detaljer reguleringen vil inneholde, samt hvilke overgangsordninger som eventuelt vil bli innført. Diskusjoner mellom EU-kommisjonen og EU/EØS-landene om restriksjonen under REACH er planlagt tidligst i april 2025.

Komiteen viser videre til at justis- og beredskapsministeren i det samme svarbrevet argumenterer for at det ikke er grunnlag for å klassifisere alle skytebaner i landet som kritisk infrastruktur. Begrunnelsen er at ikke alle benyttes aktivt av politi eller forsvar. Politiet er unntatt fra den foreslåtte EU-forordningen gjennom en dispensasjon og omfattes derfor ikke av forbudet mot bly i ammunisjon. Statsråden fremhever også at en slik omdefinering kan gjøre skytebaner mer sårbare i en konfliktsituasjon, noe som potensielt kan utsette både frivillige og private aktører for økt risiko.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Rødt, Venstre og Kristelig Folkeparti, viser til klima- og miljøministeren sitt svar på komiteens spørsmål av 4. april 2025, der han skriver at i REACH-komiteen 27. februar presenterte Kommisjonen sitt forslag til restriksjon mot bruken av bly og blyforbindelser i ammunisjon og til fiske. Statsråden skriver at:

«Kommisjonens forslag til lovtekst skiller seg vesentlig fra kjemikaliebyrået ECHAs vurdering og konklusjoner, særlig ved at Kommisjonen ikke foreslår krav til tiltak ved skyting med blykuler på skytebaner. Begrunnelsen for et slikt unntak er å opprettholde tilgangen til sivile skytebaner. Det foreslås at unntaket for bruken av blykuler på skytebane skal vurderes på nytt etter 10 år. Hvordan endelig restriksjon vil bli utformet gjenstår å se. Kommisjonen planlegger å diskutere forslaget med EU/EØS-landene i REACH-komiteens møter 29. april og 25-26. juni. I REACH-komiteen stemmes det over lovteksten. Deretter fatter Kommisjonen det endelige vedtaket.»

Statsråden viser også i sitt svarbrev til at skytterorganisasjonene har sendt brev til flere departementer om at de støtter Kommisjonens forslag.

Flertallet mener dette er viktige endringer, og at det er avgjørende at regjeringen støtter EU-kommisjonens forslag i den videre behandlingen.

Flertallet fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i den videre behandlingen av blyforbudet i REACH – EUs kjemikalieforordning – støtte EU-kommisjonens forslag om at det etableres et unntak fra blyforbudet på private skytebaner.»

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet viser til at jakt og skyting er en hobby som praktiseres av mange i Norge. Per 2024 var nesten 550 000 personer oppført i Jegerregisteret. Det å være jeger krever aktiv skytetrening. Mange i Norge driver aktivt med sportsskyting. Og ikke minst må også politi og forsvar regelmessig bedrive skytetrening.

Disse medlemmer viser til at det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) etter anmodning fra Europakommisjonen har utarbeidet et forslag om forbud mot bly i ammunisjon og fiskeutstyr som en del av EUs kjemikalieforordning, kjent som REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Den foreslåtte restriksjonen under REACH-forordningen vil medføre at man ikke kan benytte blyammunisjon på skytebaner. Det fremkommer derimot ulike unntak fra dette forbudet, om man oppfyller disse kravene:

  • Blyprosjektilene må samles opp/begrenses ved hjelp av kulefang eller sandfang bygd i samsvar med beste praksis for sandfang, inkludert

    • vanntett barriere mellom sandfanget og underliggende jordsmonn

    • et overhengende tak eller permanent dekke

    • begrensning av avrenning fra skytebanen, overvåkning og ev. behandling av avrenning fra skytebanen i samsvar med EUs rammedirektiv for vann

    • dokumentasjon av at tiltakene overholdes, skal oppbevares og gjøres tilgjengelig for tilsynsmyndighetene på forespørsel.

Disse medlemmer viser til at Det frivillige Skyttervesen (DFS), som har 750 utendørs skytebaner og 500 innendørs skytebaner, har en samarbeidsavtale med Heimevernet om trening av norske styrker på DFS sine skytebaner. I et høringsinnspill til ECHAs direktiver har DFS beregnet kostnader ved foreslåtte tiltak til ca. 6–9 mrd. kroner på eksisterende rifleskytebaner. Dette kostnadsestimatet inkluderer saneringskostnader som følge av at krav fra ECHA gjør at de fleste kulefangene må skiftes ut. DFS har uttalt at frivilligheten ikke kan eller har mulighet til å ta slike kostnader, og viser til enklere tiltak som kan bidra til mindre vanninntrenging og avrenning. Beredskapen for norsk politi og forsvar ved bortfall av et utall av skytebaner de aktivt benytter i dag, vil også kunne svekkes. Dette er en effekt disse medlemmer anser som meget uheldig.

Disse medlemmer fremholder at DFS også peker på feiltolkning av forskning gjort av ECHA, hvor man har beregnet i størrelsesorden 50 ganger for høyt utslipp fra jord-/sandkulefangere. Konklusjonen blir derfor at EU-godkjente kulefangere er svært kostbare, samtidig som de ikke nødvendigvis er miljømessig bedre enn jord-/sandkulefang.

Disse medlemmer fremhever også kostnaden som pålegges jegere og skyttere om man må erstatte blyammunisjon med alternative former for ammunisjon.

Disse medlemmer viser til at dagens kulefangregelverk, som norske skytebaner er underlagt, allerede legger til grunn 100 pst. oppsamling av kuler på alle innendørs baner pr. i dag. Kulefang utendørs er betydelig bedre og mer miljøriktig enn EUs forslag med stålkulefang, der grovkaliberskyting medfører knusing og pulverisering av kulene, som igjen medfører at mange titalls prosent av kuleinnholdet forstøves og dermed aldri blir fanget opp.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre viser til at forslaget fra ECHA er oversendt Europakommisjonen for videre behandling, og fremhever derfor viktigheten av å aktivt arbeide for å ivareta norske interesser i denne prosessen. Disse medlemmer viser til at de mulige reguleringene og kravene fra EU rettet mot skytebaner, jegere og skyttere er urimelige, svært kostbare og ikke gjennomførbare for frivilligheten.

Finland har adressert problemstillingen ved å omgjøre alle skytebaner til kritisk infrastruktur med bakgrunn i forsvarets, heimevernets og befolkningens behov for våpentrening i en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Disse medlemmer fremholder at også skytebanene i Norge bør anses som kritisk infrastruktur av beredskapshensyn.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen aktivt arbeide for å ivareta norske interesser i forbindelse med EUs behandling av forslaget om å forby bly i ammunisjon.»

«Stortinget ber regjeringen aktivt søke tilpasninger i og/eller unntak fra de delene av forslaget om å forby bly i ammunisjon som ikke ivaretar norske interesser, når forslaget er ferdigbehandlet i EU.»

«Stortinget ber regjeringen omdefinere alle skytebaner til kritisk infrastruktur av hensyn til nasjonal beredskap.»

«Stortinget ber regjeringen vurdere i ytterste konsekvens å benytte reservasjonsretten i § 102 i EØS-avtalen hvis Norge ikke innrømmes tilstrekkelige tilpasninger eller unntak i forbindelse med EUs behandling av forslaget om å forby bly i ammunisjon, slik at Norges interesser ivaretas.»