3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen legge til rette for økt arealuavhengig produksjon slik som urban landbruksproduksjon og vertikalt landbruk.

Forslag fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 2

Stortinget ber regjeringen fremover styrke satsingen på produksjon av plantevekster til mat, for å øke selvforsyningen.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen følge opp jordbrukets klimaavtale om å bidra til å endre matforbruket i den norske befolkningen slik at matforbruket i størst mulig grad blir i tråd med kostholdsrådene.

Forslag 4

Stortinget ber regjeringen innrette produksjonsstøtten slik at det i større grad lønner seg å produsere mat med lavt utslipp og bruk av lokale ressurser.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen utarbeide en nasjonal jordhelsestrategi.

Forslag 6

Stortinget ber regjeringen legge til rette for at det kan dyrkes mer belgvekster som for eksempel erter og åkerbønner.

Forslag 7

Stortinget ber regjeringen arbeide for at norske produkter, for eksempel frukt og grønnsaker, kan ha større avvik i fasong ut til forbruker.

Forslag 8

Stortinget ber regjeringen øke informasjon til forbrukere om mat, sunt kosthold og riktig ernæring.

Forslag 9

Stortinget ber regjeringen legge bedre til rette for bruk av klimavennlig og bærekraftig fôring.

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 10

Stortinget ber regjeringen bruke dekningsgrad som mål på hvor godt rustet Norge er til å sikre befolkningen mat i en krisesituasjon.

Forslag fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre:
Forslag 11

Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang med sikte på å redusere antall tilskuddsordninger og forenkle dem, slik at det blir mer attraktivt for bonden å tilpasse seg det forbrukerne etterspør fremfor tilskuddsordningene.

Forslag 12

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forenkle jordlovas bestemmelser for deling av jordbrukseiendom.

Forslag 13

Stortinget ber regjeringen redusere de offentlige utgiftene til administrasjon, regulering og styring av landbrukssektoren, og omdisponere slike midler til inntektsskapende tiltak for næringen.

Forslag 14

Stortinget ber regjeringen gjennomgå kvotebegrensninger og konsesjonsgrenser for produksjon fra enkeltbruk og samdrifter, og gjøre det enklere å dele eiendommer når hensikten er å styrke og rasjonalisere nabobruk.

Forslag 15

Stortinget ber regjeringen legge disse prinsippene til grunn for videre arbeid med implementeringen av ny prismodell og for eksempel se til telekom-bransjen, hvor NKOM har lykkes med kontrollsystemet.

Forslag 16

Stortinget ber regjeringen sikre oppfølging av Matnasjonen Norge, og vurdere nødvendige tiltak for å styrke satsingen på lokalmat.

Forslag 17

Stortinget ber regjeringen flytte ansvaret av markedsregulering av melk og kjøtt til en uavhengig aktør for å sikre en mer uavhengig markedsregulering.

Forslag 18

Stortinget ber regjeringen evaluere eksisterende reguleringer knyttet til markedsregulatorene, for å sikre at ikke konkurransen begrenses unødvendig, eller at det hindrer nye aktører i å komme inn på markedet.

Forslag 19

Stortinget ber regjeringen sørge for at Konkurransetilsynet i større grad enn i dag kan følge opp landbrukssektoren.

Forslag 20

Stortinget ber regjeringen gå gjennom norsk importvern for å identifisere hvilke tollbarrierer som kan justeres på en måte hvor det gir størst mulig fordel for forbrukerne, med minst mulig ulempe for landbruket.

Forslag 21

Stortinget ber regjeringen gjennomføre og offentliggjøre en marginstudie av hele verdikjeden for dagligvarer.

Forslag fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 22

Stortinget ber regjeringen, i neste års jordbruksoppgjør, om å styrke satsingen på klimatiltak i jordbruket til et nivå som sikrer at jordbrukssektoren når målene i klimaavtalen mellom staten og jordbruket.

Forslag fra Høyre, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 23

Stortinget ber regjeringen innføre CO2-merking av dagligvarer.

Forslag fra Høyre og Venstre:
Forslag 24

Stortinget ber regjeringen knytte norsk landbrukspolitikk tettere mot landbrukspolitikken til EU, gjennom først å utrede de viktigste muligheter i et felles europeisk marked, sammenlignet med dagens situasjon.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 25

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2030 legge fram en plan for å øke andelen økologisk jordbruksareal i Norge til 15 pst. innen 2030, og følge opp planen med konkrete tiltak og vridning av støtteordninger i de kommende jordbruksoppgjørene.

Forslag 26

Stortinget ber regjeringen senest i forbindelse med jordbruksoppgjøret for 2025 etablere ordninger som stimulerer til økt bruk av markedshager og andelsbruk av frukt og grønt, og som ikke er basert på mengde areal i bruk, men heller produksjon, mangfold og kvalitet.

Forslag fra Høyre:
Forslag 27

Stortinget ber regjeringen videreføre lønn til industriarbeidere som sammenligningsgrunnlag for fremtidige beregninger av inntektsmuligheter i landbruket.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 28

Stortinget ber regjeringen fastsette en normeringsfaktor for beregning av bondens inntekt tilsvarende 5 pst.

Forslag 29

Stortinget ber regjeringen styrke tollvernet ved å gå fra krone- til prosenttoll på tollinjer hvor prosenttoll gir best beskyttelse, med virkning fra 1. januar 2025.

Forslag 30

Stortinget ber regjeringen fjerne den prosentvise normeringen brukt for beregning av inntekt i jordbruket innen 2027.

Forslag 31

Stortinget ber regjeringen, i jordbruksoppgjøret for 2025, om ikke å legge til grunn en normeringsfaktor ved sammenligning av inntekt i jordbruket og andre yrkesgrupper.

Forslag 32

Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med jordbruksforhandlingene i 2025, om å utrede fjerning av samordning av avløsertilskuddet med annen inntekt.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 33

Stortinget ber regjeringen styrke Opplysningskontoret for frukt og grønt, og utrede en modell med et uavhengig opplysningskontor for bærekraftig og helsefremmende mat.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 34

Stortinget ber regjeringen sørge for at Norge tar på seg en lederrolle i å fjerne landbruk som en del av WTO-avtalen, for å sikre Norge og andre nasjoners suverenitet over egen matproduksjon.