Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eigil Knutsen, lederen Tuva Moflag, Tellef Inge Mørland, Nils Kristen Sandtrøen, Maria Aasen-Svensrud og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Tina Bru, Mahmoud Farahmand, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud, Ole André Myhrvold og Per Martin Sandtrøen, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, tar rapporten fra Norges Banks representantskap til orientering.

Komiteen viser til hovedstyrets vurdering av risikostyringen og interkontroll for 2023, og at disse oppfyller kravene for sentralbankloven og instruksen om risikostyring og internkontroll. Videre viser rapporten at det jobbes systematisk og målrettet med sikkerhet og beredskap.

Komiteen er tilfreds med at Norges Bank har høy grad av risikobevissthet, og at banken har tilgang til ferdighetene som er nødvendige for å håndtere beredskapsmessige situasjoner.

Komiteen merker seg at Norges Bank har gjennomgått krisehåndteringen og at det gjennomføres regelmessig krisehåndteringsøvelser. Norges Bank kan rammes av en rekke forskjellige hendelser, og risikoflaten for organisasjonen er betydelig. Norges Banks evne til å håndtere uforutsette hendelser er dermed helt avgjørende for å opprettholde kontinuitet i driften. I denne sammenheng er beredskapsøvelser et viktig verktøy.

Komiteen vil påpeke viktigheten av ansvarlig forvaltning. I en mer turbulent og mer krevende sikkerhetspolitisk verden er viktigheten av klare og gjennomførbare kriterier avgjørende. Dette vil skape større forutsigbarhet og tillit.

Komiteen merker seg tilsynsplanen for 2024 og ser frem til rapportering om de utvalgte områdene.