Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Male Hartviksen, Odd Harald Hovland og Hadia Tajik, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen og lederen Helge André Njåstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, merker seg at det foreslås endringer i bestemmelsene i grenseloven, SIS-loven og utlendingsloven som gjennomfører de ovenfor nevnte forordningene i norsk rett.

Komiteen viser til at det i grenseloven også foreslås en ny forskriftshjemmel som innebærer at den valgfrie adgangen i interoperabilitetsforordningene til å gi politiet mulighet til å søke i det felles identitetsregisteret for identifikasjonsformål, kan gjennomføres i forskrift.

Komiteen merker seg at det foreslås en ny hjemmel i politiloven for opptak av biometriske opplysninger i forbindelse med naturkatastrofer, ulykker og terrorhandlinger, for bruk til søk mot det felles identitetsregisteret og politiets foto- og fingeravtrykkregister. Komiteen merker seg videre at det også foreslås enkelte endringer i reglene i utlendingsloven om opptak og bruk av biometriske opplysninger.

Komiteen registrerer at det også foreslås å endre utlendingsloven § 102 om visuminformasjonssystemet VIS og å oppheve §§ 102 a til f, slik at VIS-forordningen (EF) nr. 767/2008 med endringer gjøres til norsk lov, og at nærmere regulering foretas i forskrift. Komiteen merker seg at det videre foreslås å inkorporere endringsforordningene (EU) 2021/1133 og (EU) 2021/1134, som blant annet innebærer at VIS utvides til også å omfatte opplysninger om søknader om visum for langvarig opphold og oppholdstillatelser, og at VIS knyttes til andre EU-informasjonssystemer for grensekontroll, sikkerhet og migrasjon gjennom interoperabilitetsløsningene.

Komiteen tar til etterretning at i tillegg til endringene i utlendingsloven § 102, innebærer de nevnte endringsforordningene fra 2021 at det er behov for endringer i flere bestemmelser i utlendingsloven, grenseloven og SIS-loven som gjennomfører ulike forordninger i norsk rett.

Komiteen merker seg også at det foreslås endringer i utlendingsloven § 100 b som følger opp en høring fra 2019, hvor det etter gjeldende regelverk kan opptas ansiktsfoto og fingeravtrykk i utlendingskontrollen, og foretas sammenligningssøk med biometriske opplysninger registrert i oppholdskort eller grenseboerbevis mv. Komiteen merker seg at forslaget innebærer at det også skal kunne foretas søk med biometriske opplysninger mot oppføringer i utlendingsregisteret i slike situasjoner.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet mener dette er en naturlig utvikling av Schengen-regelverket, som vil gi bedre samarbeid og interaksjon mellom forskjellige lands systemer. Disse medlemmer støtter regjeringens forslag om å implementere forslagene i grenseloven.