Søk

Sammendrag

Nærings- og fiskeridepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag om å innskrenke virkeområdet i lov 22. desember 1999 nr. 105 om handelsverksemd med brukte og kasserte ting (brukthandellova). Loven gjelder i dag, med visse unntak, all handelsvirksomhet med brukte og kasserte gjenstander. Endringen innebærer at loven kun vil gjelde handelsvirksomhet med brukte og kasserte varer av edelt metall, edelstener og perler, kulturgjenstander, kunstverk, samleobjekter, antikviteter og motorvogner. Dette vil i praksis samtidig innebære å oppheve brukthandellova for handelsvirksomhet med alle varekategorier med unntak av disse. Departementet foreslås gitt hjemmel til å fastsette nærmere bestemmelser i forskrift om hvilke varer og gjenstander som omfattes av virkeområdet slik dette er definert i punktlisten i § 1. Departementet foreslår også å fastsette en hjemmel til å gi forskrift om lovens anvendelse på Svalbard.

Formålet med forslaget er å legge bedre til rette for en sirkulær økonomi ved å gjøre det enklere å drive handelsvirksomhet med brukte og kasserte gjenstander. Departementet foreslår å videreføre regelverket for brukthandel med de varekategoriene hvor det vurderes å foreligge størst risiko for økonomisk kriminalitet. Departementet forventer vekst i omsetning av brukte varer fremover, i takt med en mer sirkulær økonomi. Forslaget innebærer forenklinger som kan bidra til å stimulere denne utviklingen.

I kapittel 2 i proposisjonen omtaler departementet bakgrunnen for lovforslaget. Gjeldende rett er omtalt i kapittel 3, og utfordringer med dagens brukthandelsregelverk er omtalt i kapittel 4 i proposisjonen. Kapittel 5 redegjør for hvitvaskingsregelverket og UNESCO-konvensjonen av 1970. Forslagene i høringsnotatet omtales i kapittel 6 i proposisjonen, og høringsinstansenes syn fremgår av kapittel 7. Kapittel 8 handler om departementets vurderinger, og i kapittel 9 redegjør departementet for de økonomiske og administrative konsekvensene av lovforslaget. Departementets merknader til bestemmelsene i lovforslaget fremgår av kapittel 10 i proposisjonen.