Innstilling fra næringskomiteen om Lov om endringer i viltloven mv. (endret betegnelse på organ i viltforvaltningen og oppheving av lovvedtak om nydyrking og nedbygging av myr)

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Hovedinnholdet i proposisjonen

Landbruks- og matdepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag til endringer i lov 29. mai 1981 nr. 38 om jakt og fangst av vilt (viltloven) § 4 første ledd om hvilke organer som inngår i viltforvaltningen. Forslaget går ut på å fastsette at det ene organet på området er «direktoratet», ikke et bestemt direktorat. Det har bakgrunn i at regjeringen våren 2023 besluttet å flytte direktoratsansvaret for forvaltning av høstbare viltressurser fra Miljødirektoratet til Landbruksdirektoratet.

Departementet legger også frem et forslag om å oppheve lov 11. juni 2021 nr. 82 om endring av jordlova (oppheve forbudet mot nydyrking av myr). Endringsloven gjelder lov 12. mai 1995 nr. 23 om jord (jordlova) § 11 annet ledd, som ikke er satt i kraft. Opphevingen av endringsloven fører dermed ikke til endringer i gjeldende regler. Forslaget om å oppheve lov 11. juni 2021 nr. 82 fremmes som oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak 16. juni 2023 nr. 928.

Anmodningsvedtaket lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om å oppheve lov om endring av jordlova (oppheve forbudet mot nydyrking av myr).»

Departementet omtaler bakgrunnen for lovforslaget i kapittel 2 i proposisjonen. Høringene er omtalt i kapittel 3, og høringsinstansenes syn er omtalt i henholdsvis kapittel 4 Organer i viltforvaltningen og kapittel 5 Nydyrking og nedbygging av myr. Økonomiske og administrative konsekvenser omtales i kapittel 6 i proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tobias Hangaard Linge, Runar Sjåstad, Rune Støstad og Solveig Vitanza, fra Høyre, Olve Grotle, Linda Hofstad Helleland og Lene Westgaard-Halle, fra Senterpartiet, Hans Gunnar Holand, Jenny Klinge og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bengt Rune Strifeldt, fra Sosialistisk Venstreparti, fungerende leder Torgeir Knag Fylkesnes, fra Rødt, Geir Jørgensen, fra Venstre, Alfred Jens Bjørlo, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til Prop. 79 L (2023–2024) Lov om endringer i viltloven mv. (endret betegnelse på organ i viltforvaltningen og oppheving av lovvedtak om nydyrking og nedbygging av myr). Komiteen merker seg at forslaget omhandler en fastsetting av at det ene organet på området er «direktoratet», ikke et bestemt direktorat, og videre at bakgrunnen for dette er at regjeringen våren 2023 besluttet å flytte direktoratsansvaret for forvaltning av høstbare viltressurser fra Miljødirektoratet til Landbruksdirektoratet.

Komiteen registrer videre at det legges frem et forslag om å oppheve lov 11. juni 2021 nr. 82 om endring av jordlova (oppheve forbudet mot nydyrking av myr). Endringsloven gjelder lov 12. mai 1995 nr. 23 om jord (jordlova) § 11 annet ledd, som ikke er satt i kraft. Komiteen merker seg videre at forslaget om å oppheve lov 11. juni 2021 nr. 82 fremmes som oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak 16. juni 2023 nr. 928.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endringer i viltloven mv. (endret betegnelse på organ i viltforvaltningen og oppheving av lovvedtak om nydyrking og nedbygging av myr)

I

I lov 29. mai 1981 nr. 38 om jakt og fangst av vilt skal § 4 første ledd nr. 2 lyde:

  • 2. direktoratet

II

Lov 11. juni 2021 nr. 82 om endring av jordlova oppheves.

III

Loven gjelder fra den tiden Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de ulike delene til forskjellig tid.

Oslo, i næringskomiteen, den 21. mai 2024

Torgeir Knag Fylkesnes

Per Olav Tyldum

fung. leder

ordfører