Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Male Hartviksen, Odd Harald Hovland og Hadia Tajik, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen og lederen Helge André Njåstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Andreas Sjalg Unneland, Kathy Lie og Torgeir Knag Fylkesnes, hvor det foreslås at besittelse og deling av overgrepsmateriale mot dyr gjøres straffbart.

Komiteen viser til at forslagsstillerne slår fast at det i dag ikke er ulovlig å besitte videoer eller bilder av overgrep mot dyr.

Komiteen merker seg at forslagsstillerne viser til en sak hvor flere hundre nordmenn er medlemmer av et nettforum hvor det deles bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot dyr. Forslagsstillerne mener at slike forum tilrettelegger for at enda flere skal kunne misbruke dyr seksuelt, og de bidrar til økt interesse og sosial aksept for disse lovbruddene.

Komiteen merker seg også at forslagsstillerne viser til at en undersøkelse som Dyrevernalliansen har tatt initiativ til, viser at over en femtedel av alle norske veterinærer har sett tilfeller hvor de har mistenkt eller visst at dyr har blitt seksuelt misbrukt.

Komiteen merker seg landbruks- og matministerens svarbrev av 19. mars 2024, hvor det vises til at regjeringen arbeider med å ferdigstille en stortingsmelding om dyrevelferd hvor problemstillingen forslagsstillerne løfter, vil bli vurdert. Brevet følger vedlagt denne innstillingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet, mener at forslagsstillerne tar opp en alvorlig problemstilling. Flertallet viser til at regjeringen arbeider med å ferdigstille en stortingsmelding hvor denne problemstillingen vil bli grundig gjennomgått. Flertallet mener at det er naturlig å ta opp dette forslaget i en bredere faglig kontekst.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre viser til at avisen Nidaros tidligere i år avslørte at over 200 nordmenn er medlemmer av en norsk gruppe på Zooville. Zooville er verdens største nettforum for mennesker med seksuell interesse for dyr. De norske medlemmene deler bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot dyr i gruppen, mens de skjuler seg bak anonyme brukernavn. Den norske gruppen på dette forumet er blant de ti største nasjonalitetene. Disse medlemmer mener forumet tilrettelegger for at enda flere skal kunne misbruke dyr seksuelt, og at det bidrar til økt interesse og sosial aksept for disse lovbruddene.

Disse medlemmer mener det er et hull i lovverket at det i dag ikke er ulovlig å besitte videoer eller bilder av overgrep mot dyr, i motsetning til overgrepsmateriale med barn.

Disse medlemmer viser til at Dyrevernalliansen har samlet inn flere tusen underskrifter til sitt krav om at loven må gjennomgås og endres slik at den harmonerer bedre med straffelovens bestemmelser om tilsvarende overgrepsmateriale med barn. Disse medlemmer er enig i at det må bli forbudt å besitte videoer som viser overgrep mot dyr.

Disse medlemmer viser til at landbruksministeren i sitt svarbrev til justiskomiteen avviser forslaget med den begrunnelse at regjeringen har fått innspill fra både Mattilsynet og Økokrim om temaet i forbindelse med en stortingsmelding om dyrevelferd. Disse medlemmer synes det er beklagelig at regjeringen på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å tette dette hullet i lovverket. Disse medlemmer synes det er oppsiktsvekkende at statsråden i sitt svarbrev ikke heller vil ta stilling til om man er positiv til å regulere dette spørsmålet, men velger å svare justiskomiteen med knappe tre setninger.

Disse medlemmer viser til at forslaget har fått sterk støtte fra NOAH, som i sitt høringssvar viser til at:

«en omfattende studie gjennomført i USA, hadde 31,6% av personer som begikk seksuelle overgrep mot dyrogså begått seksuelle overgrep mot barn og voksne; 52,9% hadde tidligere eller etterfølgende kriminelt rulleblad med seksuelle overgrep mot mennesker, dyremishandling, vold, rusmisbruk eller eiendomsforbrytelser på listen. Data samlet inn under studien viser at personer som er tiltrukket av skildringer av seksuelle overgrep mot barn, ofte besitter eller ser på bilder som viser seksuelle overgrep mot dyr. En endring av dyrevelferdsloven og / eller straffeloven som vil gjøre det straffbart å inneha, dele og laste ned materiale som viser seksuell mishandling av dyr, vil dermed få bredere samfunnsmessige konsekvenser ved å hindre seksuelle overgrep mot barn og unge.»

Disse medlemmer viser videre til at NOAH sitt høringssvar problematiserer dagens rettstilstand som uklar, og disse medlemmer mener det derfor er behov for å vedta representantforslaget.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om lovendringer som gjør det straffbart med besittelse av og straffbart med deling av overgrepsmateriale mot dyr.»