2.1.1 Innledende merknader
Komiteens flertall, medlemmene
fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt
og Miljøpartiet De Grønne, deler regjeringens hovedstrategi
for økt selvforsyning ved å forbedre og øke produksjonen av planteprodukt,
både til mat og til fôr, på en måte som styrker jordbrukets konkurransekraft
mot import, slik at etterspørselen etter norske jordbruksvarer øker. Flertallet viser til at jordbruksavtalen
og andre jordbrukspolitiske virkemiddel vil være de viktigste for
å øke selvforsyningen.
Et annet flertall,
alle unntatt medlemmene fra Høyre og Venstre, viser videre til at
en vesentlig økning i selvforsyningen også er avhengig av kosthold
som tar utgangspunkt i hva som kan produseres basert på norske arealressurser.
Dette krever endringer i retning energirike plantevekster for mat
som kan produseres i Norge, samtidig som den høye selvforsyningsgraden
på husdyrprodukter opprettholdes. Dette flertallet viser
til at en forutsetning for økt selvforsyning er økt lønnsomhet for
produksjon av mat i Norge.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at i dag er
selvforsyningsgraden, korrigert for import av fôrråvarer og forbruk
av fisk og sjømat, på om lag 40 pst., og regjeringen har satt som
mål at selvforsyningsgraden skal økes til 50 pst.
Disse medlemmer viser
videre til at strategien legger opp til å forbedre og øke produksjonen
av planteprodukter, både til mat og til fôr, på en måte som styrker jordbruket
sin konkurransekraft mot import. Det er i denne forbindelse viktig
å forbedre konkurransekraften til norske jordbruksprodukter, slik
at forbrukerne velger norske produkter når de handler mat. Styrka
konkurransekraft for norske produkter er imidlertid avhengig av
blant annet pris, kvalitet, produksjonsmåte, innovasjon og evnen
til å møte endringer i forbrukertrender.
Disse medlemmer viser
videre til at regjeringen vil øke planteproduksjonen, både til mat
og til fôr. Her er ordninger over jordbruksavtalen viktig, sammen med
blant annet jordvern og sortsutvikling for å sikre bonden klimatilpassa
og sterke sorter.
Disse medlemmer merker
seg at det største potensialet for økt selvforsyningsgrad er å produsere
mer norsk matkorn av kvalitet, slik at møller og bakere kan bruke
mer norsk råvare. Disse medlemmer vil
samtidig opprettholde den høye selvforsyningsgraden Norge allerede
har på husdyrprodukter – for eksempel melk, kjøtt og egg.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk
Venstreparti og Venstre, er kjent med at det er et stort potensial
for bedre grasdyrking. Det vil kunne gi mindre behov for kraftfôr
til ku, sau og geit. Flertallet viser
også til at mye av kornet vi produserer i Norge, går til dyrefôr.
Et annet flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti,
viser til at mer og bedre kornproduksjon vil redusere importbehovet
til dette. For å få til dette må man ha et samarbeid i hele verdikjeden
for mat:
-
Bønder og næringsliv
må delta med god agronomi, forskning og produktutvikling.
-
Staten må bidra med gode og stabile rammevilkår, både
for produsenter og næringsliv, blant annet over jordbruksavtalen.
-
Man må styrke lønnsomheten for produksjon
av jordbruksprodukter i Norge, sikre importvernet for norsk jordbruk
og øke kunnskapen om innkjøpsregelverket for å sikre avsetning av
norske varer.
Komiteen er
stolte av den norske bonden og den kontinuerlige innsatsen for å
forsyne landet med sunn og næringsrik mat. Gjennom årtier med hardt
arbeid, tålmodighet og dedikasjon har bøndene vært ryggraden i norsk
matproduksjon. Landbrukets historie handler ikke om «status quo»,
men om et stadig arbeid for å tilpasse seg ny kunnskap, nye metoder
og nye utfordringer.
Den norske bonden har ikke bare et yrke, men
en livsstil tuftet på verdier som respekt for naturen, ansvar for
fellesskapet og en dyp forståelse av bærekraft. Gjennom generasjoner
har bøndene skapt unike kulturlandskap som speiler Norges rike arv
og kulturelle identitet.
Norsk landbruk har vært en bærebjelke i samfunnet,
og landbrukets rolle vil bare bli enda viktigere i årene som kommer.
Med stadig mer uforutsigbare klimaforhold og globale handelsutfordringer
er det essensielt å ha et sterkt landbruk som kan tilpasse seg og
produsere mat under skiftende ytre påvirkninger.
I tillegg til å være matprodusenter, fungerer
norske bønder også som «vaktmestre» for norsk natur, kulturlandskap
og biologisk mangfold. Men det betyr også at man må legge til rette
for at de kan beholde den rollen fremover, og sikre et robust og
bærekraftig norsk landbruk som også hensyntar mangfoldet i den norske
naturen.
Mot 2040 må Norge styrke norsk landbruk gjennom
investeringer i forskning, teknologi og infrastruktur. Dette inkluderer
å støtte bøndene i å ta i bruk ny teknologi for å øke effektiviteten
og bærekraften i produksjonen, samtidig som man opprettholder høye
standarder for dyrevelferd og naturvern.
Samtidig må det legges til rette for at unge
mennesker ser landbruket som en attraktiv karrierevei. Å sikre at
det finnes en ny generasjon av bønder som er villige til å ta over
gårdsdriften, er avgjørende for å opprettholde kontinuitet og innovasjon
i næringen.
Videre må det satses på å redusere sårbarheten
i matforsyningen gjennom å diversifisere produksjonen og styrke
produksjonen av den maten Norge trenger. Dette vil bidra til å sikre
at Norge kan klare seg selv i tilfelle av eksterne kriser eller
forstyrrelser i verdensmarkedene.
I sum er norsk landbruk, matproduksjon og bønder hjørnesteiner
i Norges beredskap og selvforsyning. Å investere i disse sektorene
er ikke bare en investering i landets fremtidige mattrygghet, men
også i Norges nasjonale sikkerhet, økonomi og bærekraft.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, støtter på denne
bakgrunn de overordnede målsettinger knyttet til økt selvforsyning av
jordbruksvarer i Norge, samtidig som klimagassutslippene fra landbruket
skal reduseres.
Komiteens medlemmer
fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, Venstre og Miljøpartiet
De Grønne vil imidlertid understreke at en helt nødvendig
konsekvens av disse målsettingene er at man må legge om fra en «smal»
landbrukspolitikk til en bredere matsystempolitikk, hvor folkehelse,
klima, natur og landbruks- og matpolitikk blir sett i sammenheng.
Disse medlemmer merker
seg at Norge i dag har 90–100 pst. selvforsyningsgrad av kjøtt og
andre husdyrprodukter, samtidig som at man vet at både av klimahensyn
og av hensyn til helse og kosthold må det totale kjøttforbruket
reduseres i framtida. Disse medlemmer mener
at både av beredskapshensyn, av hensyn til helse, klima og miljø
og av hensyn til den økonomiske bærekraften i norsk landbruk i framtida,
er det avgjørende at vi lykkes med en omlegging av norsk matproduksjon
til økt produksjon av plantebaserte, vegetabilske produkter både
til mat og fôr.
Komiteens medlemmer
fra Høyre, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne mener derfor
at en større del av tilskuddsordningen under jordbruksavtalen må
vris fra husdyrhold til grøntproduksjon, det må legges mer vekt
på å holde areal brukt til husdyrproduksjon i hevd, og man må utnytte
eksisterende jordbruksareal bedre innenfor bærekraftige rammer,
blant annet gjennom å legge større vekt på jordhelse.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, mener at Norge har
et stort potensial for dyrking av planteprotein til menneskemat og
nytt fôr som alternativ til soya. Flertallet er
også positive til økte forsøk med belgfrukter som proteinkilder,
selv om dette i det store bildet neppe vil påvirke selvforsyningsgraden
vesentlig.
Komiteens medlemmer
fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Miljøpartiet De
Grønne mener at hovedutfordringen med regjeringens strategi
for økt selvforsyning er at den skal skje basert på et håp om at
forbrukerne skal etterspørre mer plantebasert norskprodusert mat,
samtidig som etterspørsel etter norske husdyrprodukter skal opprettholdes
på minst dagens nivå, uten at noe av dette settes inn i en større
sammenheng der folkehelse, klima, natur og landbruks- og matpolitikk
blir satt i en helthetlig politikk.
Disse medlemmer vil
samtidig understreke at selvforsyning handler om matmengden, produksjonsmetodene
og ressursgrunnlaget. Økt selvforsyning fra norsk jordbruk krever
økt produksjon av planter i Norge, enten som fôr til husdyr eller
som matvarer for mennesker. Selvforsyningsstrategien må derfor omfatte
tiltak for å øke både areal og avlinger av planter i Norge. Disse medlemmer mener at det er utfordrende
at regjeringens stortingsmelding ikke presenterer en plan for hvordan
produksjon av planter til fôr og mat i Norge kan gjøres mer lønnsomt.
Komiteens medlemmer
fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne vil
berømme regjeringen for selv å gi en treffende oppsummering av stortingsmeldingen
i kapittel 6.2 Administrative konsekvenser, der det står rett ut
at «Ingen av tiltaka i meldinga fordrar vesentlege systemendringar». Disse medlemmer er enige i at det er
en dekkende beskrivelse av stortingsmeldingen, men vil påpeke at
det er nettopp her hunden ligger begravet. Etter disse
medlemmers syn er det nettopp «vesentlige systemendringar»
som må til for å sikre en økt selvforsyningsgrad som både er i tråd
med klimaforpliktelser, som tar naturhensyn, som er i tråd med helse-
og kostholdsråd, som bidrar til satsing på ny teknologi og som også
ser på hvilket eksportpotensial det kan være i norskproduserte jordbruksvarer
og hva det i så fall vil medføre av mulig endret politikk knyttet til
tollvern og internasjonale avtaler, og hva det igjen må medføre
av endringer i innretning og virkemidler i de årlige jordbruksavtalene.
Komiteens medlemmer
fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Miljøpartiet De
Grønne mener at det i kjølvannet av Meld. St. 11 (2023–2024)
er nødvendig å starte arbeidet med et helt nytt og bredere kunnskapsgrunnlag
som munner ut i en ny stortingsmelding som setter landbrukspolitikken
inn i en større sammenheng og erstatter dagens gjeldende stortingsmelding
om den «smale» landbrukspolitikken fra Meld. St. 11 (2016–2017)
Endring og utvikling – En fremtidsrettet jordbruksproduksjon.
Komiteens flertall,
alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, fremmer følgende
forslag:
«Stortinget ber regjeringen snarest
mulig starte arbeidet med en offentlig utredning som kan legge grunnlag
for en stortingsmelding om fremtidens matsystemer, der folkehelse,
klima, natur og landbruks- og matpolitikk blir satt i sammenheng.»
Komiteen viser
videre til Totalberedskapskommisjonens rapport NOU 2023:17 Nå er
det alvor – Rustet for en usikker fremtid, hvor viktigheten av økt
selvforsyning av norskprodusert mat er et sentralt punkt. Kommisjonen
peker bl.a. på at kontinuerlig innenlands matproduksjon, ivaretakelse
av produksjonsgrunnlaget og velfungerende internasjonale handelssystem
er avgjørende faktorer i en beredskapssammenheng. Videre peker kommisjonen
på at Norge må over til en «føre var-politikk» gjennom å sikre en
stor og stabil produksjon av mat i Norge basert på norske ressurser. Komiteen er enig i Totalberedskapskommisjonens
analyse og anbefalinger, og mener at det er avgjørende at regjeringen
følger opp disse, og at tilstrekkelig produksjon av mat sikres under
en krise.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet,
Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Miljøpartiet de Grønne,
ønsker også en grundigere vurdering av Norges forsyningssikkerhet
og selvforsyningsevne. Det er nødvendig å planlegge for scenarioer
der import av mat fra andre land enn våre nordiske naboland mer
eller mindre bortfaller i sin helhet, og ha en grunnleggende innsikt
i hvor sårbar Norge som nasjon vil være i en slik situasjon, og
i risikoen ved de relevante scenarioene som kan oppstå, som på
ulike måter kan svekke norsk forsyningssikkerhet. Dersom tilgang
på import skulle falle bort, må det utarbeides konkrete beredskapsplaner
for hvordan vi kan omstille dagens eller morgendagens produksjon
og kosthold til en kriseproduksjon som sikrer alle nordmenn tilgang
til nok kalorier, i en kombinasjon av produkter både fra fisk og
havbruk og fra jordbruket. En slik vurdering av selvforsyningsevnen
vil også gi en bedre innsikt i hva som faktisk er norsk selvforsyning
sammenlignet med selvforsyningsgraden.
Flertallet vil peke
på at et nordisk samarbeid om matberedskap og forsyningssikkerhet
er aktualisert ved at Sverige og Finland har blitt NATO-medlemmer.
Et nordisk samarbeid for å styrke de nordiske landenes forsyningssikkerhet
ved militære trusler vil etter flertallets syn
være den beste og billigste måten å styrke norsk matberedskap på.
Derfor bør det også utarbeides en felles nordisk risiko- og sårbarhetsanalyse.
En slik analyse bør videre gjennomføres av uavhengige fagmyndigheter
(fra matproduksjon), som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
(DSB) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), i samarbeid med tilsvarende fagmyndigheter
i de øvrige nordiske landene.
På denne bakgrunn fremmer komiteen følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen vektlegge
Norges beredskapspotensial i den videre oppfølgingen av Totalberedskapskommisjonens
rapport NOU 2023: 17.»
«Stortinget ber regjeringen å sikre
at kritiske samfunnsfunksjoner gis fortrinn ved kriser, slik at
blant annet handel og produksjon av matvarer går mest mulig normalt
under en krise.»
Et annet flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser
til at regjeringen følger opp totalberedskapskommisjonens rapport
og at matpolitikken vil få en viktig rolle i denne sammenheng.
Et tredje flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti
og Rødt, viser til at norsk næringsmiddelindustri er viktig
for arbeidsplasser, verdiskaping og som avtaker av råvarer fra norsk
jordbruk. Dette flertallet vil sikre
næringsmiddelindustrien gode rammebetingelser og sette søkelys på
hele verdikjeden for mat. Dette flertallet ser
det derfor som viktig at det skal legges fram et veikart for næringsmiddelindustrien,
for å legge til rette for en robust, innovativ og markedsretta matindustri.
På denne bakgrunn fremmer komiteens flertall, alle unntatt medlemmene
fra Fremskrittspartiet, følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen utarbeide
konkrete beredskapsplaner for en krisesituasjon som sikrer alle nordmenn
nok mat.»
«Stortinget ber regjeringen ta initiativ
til å utarbeide en felles nordisk risiko- og sårbarhetsanalyse for
forsyningssikkerhet for mat.»
Et annet flertall,
medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti,
Venstre og Miljøpartiet De Grønne, påpeker at selvforsyningsgraden
utregnes ved å se på hvor stor andel av kaloriinntaket i den norske
befolkning som kommer fra matvarer produsert i Norge. Selvforsyningsgraden
reduseres ved import av innsatsfaktorer til fôr, som i krise kan
erstattes av norskproduserte innsatsfaktorer. Dette
flertallet mener innretningen av selvforsyningsgraden er såpass
mangelfull at selvforsyningsgraden kan gi et ukorrekt bilde av norsk
matproduksjon. Dette flertallet viser blant
annet til at poteter, som Norge har en selvforsyningsgrad på om
lag 75 pst. på, er en kalorifattig matvare som står for 4 pst. av
energiforbruket. Sukker, som Norge har en lav produksjon av og som
har en høy energitetthet, står derimot for rundt 10 pst. av energiforbruket,
mens selvforsyningen er på 1 pst.
Komiteens medlemmer
fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne mener
at selv om selvforsyning og kriseberedskap må sees i sammenheng,
er det matsikkerheten som må være førende i en krigs- eller krisesituasjon.
Norge har en høy produksjon av mat som eksporteres, og det er helt
naturlig å legge til grunn vridninger i kostholdsvanene i en eventuell
krigs- eller krisesituasjon.
Komiteens medlemmer
fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne mener
at et selvforsyningsmål har liten verdi hvis det ikke er tidfestet.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti,
Rødt og Miljøpartiet De Grønne, fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen arbeide
etter et mål om at 50 pst. selvforsyning, korrigert for import av
fôr, skal nås innen 2030.»