Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag om å styrke habilitetsreglene og gjenreise tillit til demokratiet

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag for Stortinget om lovregulering av kjøp og salg av aksjer og andre finansielle instrumenter, som forbyr statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere, samt medlemmer av deres husstand, å kjøpe og selge aksjer eller andre finansielle instrumenter etter tiltredelse.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sikre en større grad av felles rutiner for og kontroll av etterlevelse av habilitetsreglene for politisk ledelse i departementene, herunder felles opplysningsskjema og habilitetserklæringer ved tiltredelse og i forbindelse med oppnevninger og bevilgninger.

  • 3. Stortinget ber regjeringen utrede og vurdere sine muligheter til å sanksjonere mot brudd på habilitetsreglene og overprøve statsråders habilitetsvurderinger.

  • 4. Stortinget ber regjeringen skriftliggjøre og journalføre alle habilitetsvurderinger utarbeidet av embetsverket.

  • 5. Stortinget ber regjeringen sikre vidtgående merinnsyn i regjeringens skriftlige habilitetsrutiner og om nødvendig fremme forslag for Stortinget om endringer i offentlighetsloven for å sikre dette.

  • 6. Stortinget ber regjeringen snarest og senest innen våren 2024 komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer i habilitetsbestemmelser i forvaltningsloven, basert på NOU 2019:5, herunder at samboerskap sidestilles med ekteskap, og at vesentlig økonomisk interesse i en sak uten videre skal lede til inhabilitet.

  • 7. Stortinget ber presidentskapet legge fram forslag for Stortinget om endringer i Reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser som sikrer:

    • a. At antall aksjer og verdi på transaksjonstidspunktet registreres.

    • b. At opplysningsplikten skal omfatte alle medlemmer av husholdningen, herunder ektefelle/samboer.

    • c. At registeret legges om fra periodisk til løpende registrering og publisering.

    • d. Et søkbart arkiv over historiske transaksjoner.

    • e. At det vurderes en registreringsplikt som også omfatter ansatte, enten generelt eller i særlige tilfeller.

    • f. At det vurderes en sanksjoneringshjemmel for manglende opplysninger.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Odd Harald Hovland, Hadia Tajik og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss og Irene Heng Lauvsnes, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, lederen Per-Willy Amundsen og Tor André Johnsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marie Sneve Martinussen og Seher Aydar om å styrke habilitetsreglene og gjenreise tillit til demokratiet. Komiteen viser også til brev av 2. november 2023 med departementets vurdering av forslaget. Brevet følger vedlagt denne innstillingen.

Komiteen viser videre til at ett av forslagspunktene i Dokument 8:1 S (2023–2024) (punkt 7) ble fordelt til behandling i Stortingets presidentskap, jf. Innst. 140 S (2023–2024). Denne innstillingen ble avgitt 15. desember 2023.

Komiteen merker seg at forslagsstillerne viser til den store mengden avsløringer av sviktende håndtering av habilitet i forbindelse med aksjehandel og oppnevnelser i regjeringsapparatet, og at sakene omfatter både sittende og forrige regjering, utgått fra ulike partier. Komiteen viser til at forslagsstillerne mener forholdene som så langt er avdekket, utgjør en alvorlig trussel mot tilliten til demokratiet.

Komiteen viser til at forslagsstillerne mener det er viktig å komme til bunns i spørsmålene om habilitet og aksjehandel, og forslagsstillerne har på den bakgrunn fremmet flere forslag som de mener vil bidra til å rydde opp og gjenreise tilliten til demokratiet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, understreker at tillit til utøvende myndigheter er grunnleggende for vårt demokrati. Flertallet mener derfor at forslagsstillerne løfter et viktig tema som den siste tiden også er blitt hyppig debattert, blant annet i mediene.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til statsrådens svarbrev til komiteen, der hvert enkelt vedtak blir svart ut. Enkelte av forslagene er besvart i samråd med Statsministerens kontor og Kommunal- og distriktsdepartementet. Svarene understreker slik disse medlemmer forstår det at regjeringen har gjennomført, eller er i gang med å gjennomføre, tiltak og vurderinger med mål om å sikre gode rutiner og retningslinjer.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til behandlingen av regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverk i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Disse medlemmer mener det er naturlig å behandle endringer i habilitetsregelverket sett i lys av kontroll- og konstitusjonskomiteens konklusjoner.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Venstre er enige med forslagsstillerne i at antallet saker knyttet til sviktende håndtering av habilitet i forbindelse med aksjehandel og oppnevnelser i regjeringsapparatet, utgjør en trussel mot tilliten til demokratiet.

Disse medlemmer viser til at kontroll- og konstitusjonskomiteen i sin behandling av saken om regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverk berører flere av problemstillingene forslagsstillerne adresserer i sitt representantforslag.

Disse medlemmer mener at disse forslagene bør behandles i konteksten av kontroll- og konstitusjonskomiteens arbeid. Disse medlemmer imøteser derfor denne komiteens behandling av saken, som er ventet avsluttet i løpet av kort tid.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:1 S (2023–2024) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marie Sneve Martinussen og Seher Aydar om å styrke habilitetsreglene og gjenreise tillit til demokratiet – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i justiskomiteen, den 13. februar 2024

Per-Willy Amundsen

Andreas Sjalg Unneland

leder

ordfører