Søk

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, May Britt Lagesen, Stein Erik Lauvås, Tobias Hangaard Linge, Linda Monsen Merkesdal og lederen Marianne Sivertsen Næss, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bård Ludvig Thorheim, Ove Trellevik og Mathilde Tybring-Gjedde, fra Senterpartiet, Aleksander Øren Heen, Gro-Anita Mykjåland og Hans Inge Myrvold, fra Fremskrittspartiet, Terje Halleland og Marius Arion Nilsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, fra Rødt, Sofie Marhaug, fra Venstre, Ola Elvestuen, fra Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til proposisjonen og viser til at det foreslås mindre justeringer på enkelte poster. Komiteen har merket seg at det foreslås utgiftsendringer på kap. 1400 post 21, hvor det foreslås å omdisponere 2 mill. kroner fra kap. 1400 post 76 til rassikring av gruvegangene på Øvre Storwartz på Røros.

Videre har komiteen merket seg at det norske bidraget til Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi (Havpanelet) har blitt lavere enn tidligere forutsatt som følge av flere givere, derfor foreslås det å redusere posten med 1,4 mill. kroner som inndekning for vedlikehold av fjernvarmeanlegget på Troll forskningsstasjon i Antarktis, jf. omtale under kap. 1471 post 21. Samlet foreslås bevilgningen på posten økt med 0,9 mill. kroner.

Komiteen merket seg at det foreslås på å øke bevilgningen kap. 1420 Miljødirektoratet, post 23 Oppdrags- og gebyrrelatert virksomhet med 25,1 mill. kroner. Endringen skyldes merinntekter knyttet til Miljødirektoratets arbeid innenfor forurensingsområdet og merinntekter knyttet til statsforvalterembetenes arbeid med konsesjonsbehandling og tilsyn. Under post 61 Tilskudd til klimatiltak og klimatilpasning foreslås det å redusere bevilgningen med 253,7 mill. kroner med en tilsvarende økning i tilsagnsfullmakten. Store deler av nedsettelsen kommer som følge av ekstrabevilgning i revidert nasjonalbudsjett, som ikke kommer til utbetaling i år. Samlet ramme for nye forpliktelser og gammelt ansvar skal ikke overstige 573,4 mill. kroner, jf. forslag til romertallsvedtak II.

Komiteen viser til kap. 1481 Klimakvoter, post 1 driftsutgifter, som omfatter utgifter til kjøp av eksterne tjenester som kommersiell og juridisk rådgiving og andre driftsutgifter i forbindelse med arbeidet med kjøp og eventuelt salg av utslippsreduksjoner/salg av kvoter. Det foreslås å redusere bevilgningen på posten med 1 mill. kroner. Videre foreslås det på kap. 4481 Salg av klimakvoter, post 1 Salgsinntekter, å redusere bevilgningen med 46,5 mill. Reduksjonen i anslåtte inntekter skyldes oppdaterte anslag for kvotepris og valutakurs.

Komiteen slutter seg til de foreslåtte endringer.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til enighet mellom disse partiene om nysalderingen, og viser videre til at partene i enigheten er enige om å øke bevilgningen til skogvern. Flertallet foreslår derfor å øke kap. 1420 post 32 med 200 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti forutsetter at den økte bevilgningen til skogvern på 200 mill. kroner i 2023, som regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti nå foreslår, skal benyttes og utbetales før 31. desember 2023. Hvis bevilgningen reelt sett skal utbetales i 2024, så skulle den ha vært bevilget på statsbudsjettet for 2024, og ikke i nysalderingen for 2023. Disse medlemmer vil påpeke at en bevilgning for 2023 som først skal benyttes i 2024 er i strid med Stortingets bevilgningsreglement.