Bakgrunn

Innledning

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vedtok i møte 13. april 2023 å åpne sak om oppfølgingen av statens lederlønnssystem, jf. Stortingets forretningsorden § 15 første ledd annet punktum.

Bakgrunnen var opplysninger innhentet gjennom korrespondanse med kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og næringsminister Jan Christian Vestre.

Komiteen sendte 20. desember 2022 brev til næringsminister Jan Christian Vestre med spørsmål vedrørende unntakskriterier for å gå ut over rammen i lederlønnssystemet i staten og spørsmål om ansettelsen av administrerende direktør i Eksportfinansiering Norge. Næringsministeren svarte på spørsmålene i brev av 6. januar 2023.

Den 31. januar 2023 sendte komiteen brev til kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik med spørsmål vedrørende retningslinjene for statens lederlønnssystem og fikk svar 6. februar 2023. Komiteen sendte nye brev med oppfølgingsspørsmål til kommunal- og distriktsministeren 14. februar 2023 og 14. mars 2023 og fikk svar hhv. 21. februar 2023 og 21. mars 2023.

Korrespondansen følger som vedlegg 1–9 til denne innstillingen.

Statens lederlønnssystem

Statens lederlønnssystem ble etablert i 1990 ved at utvalgte lederstillinger ble tatt ut av Hovedtariffavtalen i staten. Lønns- og arbeidsvilkår for lederne innenfor statens lederlønnssystem fastsettes administrativt og reguleres gjennom individuelle kontrakter. Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har det overordnede ansvaret for statens lederlønnssystem og utformingen av systemet.

Regjeringen Solberg reviderte statens lederlønnssystem med virkning fra 2015. Gjeldende retningslinjer for statens lederlønnssystem av august 2017 er tilgjengelig på regjeringen.no. Det er det enkelte departement som fastsetter den enkelte leders lønnsinnplassering.

Ansettelsen av administrerende direktør i Eksportfinansiering Norge

Eksportfinansiering Norge (Eksfin) ble etablert 1. juli 2021. Stillingen som administrerende direktør i Eksfin var en nyopprettet stilling.

Direktøren skulle få ansvaret for sammenslåingen av det statlige selskapet Eksportkreditt Norge AS og etaten Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK), begge underlagt Nærings- og fiskeridepartementet, og ivareta ansvaret for begge porteføljer. Ekportkreditt Norge AS hadde ansvar for å yte lån til utenlandske kjøpere av norske varer og tjenester, mens GIEK var ansvarlig for å utstede eksportgarantier til norske bedrifter, deres kunder og banker på vegne av staten.

Det ble opprettet et interimstyre som skulle gjennomføre prosessen med å slå sammen de to virkemiddelaktørene og etablere det nye Eksfin, herunder komme med forslag til innstilling til departementet om ansettelse av administrerende direktør for den nye etaten. Det var behov for kompetanse innenfor bank, finans og eksportrettet industri for å lede den nye virksomheten. Interimstyret gjennomførte en bred rekrutteringsprosess, men fant ingen egnede og aktuelle kandidater innenfor lønnsrammen i statens lederlønnssystem på 2 mill. kroner. Nærings- og fiskeridepartementet anså situasjonen for denne konkrete saken som ekstraordinær og besluttet å gjøre et unntak fra statens lederlønnssystem.

Komiteens behandling av saken

Komiteen avholdt 15. mai 2023 en åpen kontrollhøring som ledd i behandlingen av saken.

Komiteen besluttet at høringen skulle omhandle – men ikke begrense seg til – følgende problemstillinger:

  • 1. Ble retningslinjene i statens lederlønnssystem med kontrakter fulgt ved ansettelsen av ny administrerende direktør i Eksportfinansiering Norge?

  • 2. Hvordan har statens lederlønnssystem med kontrakter blitt håndhevet, og hvordan følges det opp av regjeringen videre?

Følgende ble invitert og møtte til høringen:

  • Næringsminister Jan Christian Vestre

  • Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik

  • Tidligere næringsminister Iselin Nybø

  • Tidligere kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Det ble tatt stenografisk referat fra høringen. Referatet følger som vedlegg 9 til denne innstillingen.