Sammendrag

Regjeringen legger årlig fram en framoverskuende melding til Stortinget om samisk språk, kultur og samfunnsliv.

Det er første gang det legges fram en melding til Stortinget om samisk språk, kultur og samfunnsliv som omhandler både kompetansebehov i barnehage, skole og høyere utdanning og forskning og rekruttering av barn, elever, studenter og ansatte til alle nivåer i utdanningssystemet.

Regjeringen viser til at det er behov for samisk kompetanse, det vil si god samisk språkbeherskelse og kulturforståelse, i tillegg til formell kompetanse innenfor svært mange fagområder og på mange områder i samfunnet som utdanning, helse, rettsvesen og offentlig forvaltning. For å oppnå en positiv utviklingsspiral for samiske språk spiller rekruttering til samisk barnehage og skole og de samiske språkutdanningene og lærerutdanningene en nøkkelrolle. Stortingsmeldingen er derfor konsentrert om disse utdanningsområdene.

Meldingen gir en situasjonsbeskrivelse og peker på hovedutfordringene for å få flere samiske språkbrukere. Dette er komplekse utfordringer som vil kreve systematisk innsats på flere områder samtidig. Videre beskriver meldingen pågående prosesser og prioriterte innsatsområder som kan bidra til å øke antallet samiskspråklige på alle nivåer i utdanningsløpet, og til å øke kunnskapen og kompetansen om samisk språk og kultur. Regjeringens prioriterte innsatsområder er:

  • forbedre informasjonen om rettigheter og muligheter

  • forbedre tilgangen til barnehagetilbud for samiske barn

  • gjøre det enklere for elever å velge opplæring i samisk

  • øke rekrutteringen av studenter

  • tilby god kvalitet og bedre rammevilkår for kompetanseutvikling for lærere og ansatte i barnehage og skole

  • styrke fag- og forskningsmiljøer i høyere utdanning

  • tilby flere og mer tilgjengelige studier i høyere utdanning

  • utvikle et bedre kunnskapsgrunnlag

Sametingets årsrapport er fast vedlegg til denne årlige meldingen, og Sametingets vurderinger kommer fram i selve meldingsteksten. Som ved tidligere meldinger har Sametinget vært involvert i arbeidet med årets melding. Sametinget har også deltatt på innspillsmøter. Sametingets innspill og merknader er delvis innarbeidet i meldingsteksten og delvis lagt inn som egne underkapitler.

Regjeringen har besluttet at temaet for stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunnsliv i 2024 skal være folkehelse og levekår i samiske områder.