Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kamzy Gunaratnam, Odd Harald Hovland og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Ivar B. Prestbakmo og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, lederen Per-Willy Amundsen og Tor André Johnsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til Prop. 66 L (2022–2023) om endringer i vaktvirksomhetsloven (særregler for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever med faget yrkesfaglig fordypning mv.).

Komiteen viser til at det foreslås å innføre krav om politiattest for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever mellom 16 og 18 år med faget yrkesfaglig fordypning. Det vises også til at det foreslås å tydeliggjøre at lærlinger kan tilsettes og utføre vakttjeneste eller ha oppgaver direkte knyttet til vakttjeneste før de er fylt 18 år. Komiteen viser til at formålet med endringene er å gjøre det enklere for denne gruppen å få henholdsvis lærlingplass og praksisplass.

Komiteen merker seg at forslaget ble sendt på høring i februar 2021 med høringsfrist 18. mai 2021. Forslaget har fått støtte av samtlige høringsinstanser med unntak av Parat.

Komiteen mener forslaget i proposisjonen fremstår som en fornuftig tilpasning av regelverket for å sikre rekrutteringen til bransjen. Komiteen støtter derfor forslaget.