Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kari Henriksen, Lubna Boby Jaffery og Bente Irene Aaland, fra Høyre, lederen Peter Frølich og Svein Harberg, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Rødt, Seher Aydar, og fra Venstre, Sofie Høgestøl, viser til Dokument 3:8 (2022–2023), Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes arbeid med trygt drikkevann.

Trygt drikkevann er avgjørende for liv og helse, og drikkevannsforsyning er samfunnskritisk infrastruktur. Tilgangen til trygt drikkevann er en grunnleggende fysiologisk forutsetning for alt liv og viktig av hygieniske grunner. Dersom vannforsyningen svikter, vil dette få svært alvorlige konsekvenser for samfunnets evne til å ivareta en rekke andre kritiske funksjoner, som for eksempel matproduksjon og helsevesen.

Målet med undersøkelsen har vært å vurdere om myndighetenes arbeid med å sikre innbyggerne trygt drikkevann er i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger. Undersøkelsen omfatter perioden 2017–2021, men på enkelte områder vises også utviklingstrekk som går ut over denne perioden. Datainnhentingen til undersøkelsen ble avsluttet i august 2022.

Komiteen viser til Riksrevisjonens konklusjoner:

  • «Drikkevannet til de fleste innbyggerne er trygt ut fra de myndighetsbestemte kontrollene, men det er begrensninger i statlige myndigheters kunnskapsgrunnlag.

  • Nasjonale mål fra 2014 om å redusere lekkasjer og å fornye ledningsnettet for drikkevann er ikke nådd.

  • Samlet sett har ikke virkemidlene ført til bedring i måloppnåelsen.

  • Det har vært for lite samordning mellom involverte departementer i oppfølgingen av de nasjonale målene om å redusere lekkasjer og å fornye ledningsnettet for drikkevann.

  • Styringsinformasjon er ikke tilstrekkelig og innhentes ikke på en effektiv måte.»

Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens konklusjoner.

Komiteen viser til Riksrevisjonens kritikk:

«Det er kritikkverdig at det ikke er iverksatt tilstrekkelige virkemidler for å oppnå målene om å redusere lekkasjer og å fornye vannledningsnettet.»

Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens kritikk.

Komiteen viser til Riksrevisjonens anbefalinger:

«Riksrevisjonen anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet:

  • styrker virkemiddelbruken i form av informasjon, regelverk og tilsyn med videre for i større grad bidra til å redusere lekkasjer og å øke fornyelsen av ledningsnettet

  • skaffer informasjon om hvordan kommuner bruker eksisterende finansieringsmodell for drikkevannstjenestene

  • innretter regelverket for drikkevann slik at det i større grad bidrar til å redusere lekkasjer i ledningsnettet

  • sørger for bedre samordning mellom involverte departementer på drikkevannsområdet

  • sørger for at styringsinformasjon på drikkevannsområdet er tilstrekkelig og innhentes på en effektiv måte.»

Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens anbefalinger.

Komiteen viser til statsrådens svar til Riksrevisjonen av 3. februar 2023. Statsråden er enig med Riksrevisjonen i at det er nødvendig å iverksette ytterligere tiltak for å hindre fremtidige problemer. Statsråden beskriver i sitt brev hvordan hun følger opp Riksrevisjonens rapport. Komiteen tar statsrådens svar til etterretning.

Komiteen viser til at i gjennomføringen av Riksrevisjonens anbefalinger bør den beste løsningen for helhetlig virkemiddelbruk i både stat og kommune legges til grunn for å finne praktiske løsninger tilpasset lokale forhold.