Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om representantforslag om å samle, og ikke splitte, familier på flukt

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen trekke tilbake instrukser gitt etter 2015 som pålegger utlendingsmyndighetene å gjennomgå oppholdstillatelsen til grupper med mål om tilbakekall av statsborgerskap (herunder instruks GI-04/2019).

  2. Stortinget ber regjeringen prioritere familiegjenforening høyere i tildelingsbrevet til Utlendingsdirektoratet fra 2024.

  3. Stortinget ber regjeringen påse at det er tilstrekkelig med personell i Utlendingsdirektoratet så vel som politidistriktene til å redusere behandlingstid for familiegjenforeningssaker.

  4. Stortinget ber regjeringen komme tilbake med et forslag om foreldelsesfrist for tilbakekalling av statsborgerskap.

  5. Stortinget ber regjeringen imøtekomme Utlendingsdirektoratet sitt forslag om å henlegge tilbakekallingssaker som ble opprettet for mer enn 3 år siden.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.

Komiteens behandling

Komiteen har i brev av 15. mars 2023 til Justis- og beredskapsdepartementet ved statsråd Emilie Mehl bedt om en vurdering av forslaget. Statsrådens uttalelse følger av vedlagte brev av 14. april 2023. Komiteen har invitert til og mottatt skriftlige høringsinnspill i saken.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Rune Støstad, Siri Gåsemyr Staalesen, Terje Sørvik og lederen Lene Vågslid, fra Høyre, Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Heidi Greni, Kathrine Kleveland og Kari Mette Prestrud, fra Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad og Erlend Wiborg, fra Sosialistisk Venstreparti, Birgit Oline Kjerstad, og fra Rødt, Tobias Drevland Lund, viser til at i denne innstillingen behandles Dokument 8:154 S (2022–2023), Representantforslag fra stortingsrepresentantene Grete Wold, Lars Haltbrekken og Andreas Sjalg Unneland om å samle, og ikke splitte, familier på flukt.

Komiteen viser til at det i representantforslaget fremmes fem forslag. Forslagsstillerne vil at Stortinget skal be regjeringen trekke tilbake instrukser gitt etter 2015 som pålegger utlendingsmyndighetene å gjennomgå oppholdstillatelsen til grupper med mål om tilbakekall av statsborgerskap (herunder instruks GI-04/2019). Videre vil forslagsstillerne at Stortinget skal be regjeringen prioritere familiegjenforening høyere i tildelingsbrevet til Utlendingsdirektoratet fra 2024. Forslagsstillerne vil at Stortinget skal be regjeringen påse at det er tilstrekkelig med personell i Utlendingsdirektoratet så vel som politidistriktene til å redusere behandlingstiden for familiegjenforeningssaker. Forslagsstillerne vil også at Stortinget skal be regjeringen komme tilbake med et forslag om foreldelsesfrist for tilbakekall av statsborgerskap. Til slutt vil forslagsstillerne at Stortinget skal be regjeringen imøtekomme Utlendingsdirektoratets forslag om å henlegge tilbakekallingssaker som ble opprettet for mer enn 3 år siden.

Komiteen er enig med forslagsstillerne i at det er viktig med en effektiv saksbehandling i alle deler av utlendingsforvaltningen. Derfor er det uheldig at enkelte søkere har ventet to år eller mer på å få sin søknad om familiegjenforening behandlet.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at forslagsstillerne skriver at en slik praksis ifølge Sivilombudet bryter med forvaltningsloven.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, viser til statsrådens svarbrev, der hun skriver at utlendingsforvaltningen i 2020, 2021 og 2022 har måttet takle nye, uventede og omfattende oppgaver som følge av pandemien – herunder bl.a. håndtering av innreiserestriksjoner og smitteverntiltak m.m., oppgaver knyttet til evakueringen fra Afghanistan, oppgaver knyttet til brexit og håndtering av den rekordstore tilstrømningen av fordrevne fra Ukraina. Dette har bidratt til lange saksbehandlingstider og økte restanser i flere porteføljer. Høye ankomster fra Ukraina er dessuten en pågående situasjon som det er heftet stor usikkerhet til hvordan vil utvikle seg fremover.

Flertallet viser til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet er opptatt av å sikre en rask og effektiv saksbehandling som ivaretar rettssikkerheten og unngår å sette barn og unges liv på vent. Flertallet viser videre til at statsråden i sitt svarbrev sier hun er opptatt av at saksbehandlingstidene i utlendingsforvaltningen skal kortes ned, og har stor forståelse for at lang saksbehandlingstid er krevende for dem det gjelder. Justis- og beredskapsdepartementet har i styringsdialogen med Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politidirektoratet (POD) vært opptatt av at saksbehandlingstidene for oppholdssaker generelt skal reduseres. Saksbehandlingstidene i familieinnvandringssaker særskilt har vært tatt opp på etatsstyringsmøter med både UDI og POD og vil også bli det i tiden fremover. Flertallet viser til at det ikke er gitt instrukser etter 2015 som pålegger utlendingsmyndighetene å gjennomgå oppholdstillatelsen til grupper med mål om tilbakekall av statsborgerskap. Flertallet viser for øvrig til statsrådens svarbrev, der statsråden går gjennom hvert enkelt forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at det er nødvendig å få saksbehandlingstiden for familiegjenforening ned. Mange opplever nå å måtte vente svært lenge for å få søknader behandlet. Disse medlemmer forventer at regjeringen prioriterer å få ned saksbehandlingstiden, for eksempel gjennom bruk av ny teknologi.

Disse medlemmer viser til at det må få en reaksjon dersom man får oppholdstillatelse i Norge på feil grunnlag, for eksempel på grunn av at man har gitt feil opplysninger til utlendingsmyndighetene. Dersom grunnlaget for opphold bortfaller, kan det også være naturlig at oppholdstillatelse faller bort. Disse medlemmer støtter derfor ikke forslag om å trekke tilbake instrukser eller at saker generelt skal henlegges. Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringen sørget for å gjennomføre flere endringer i regelverket for tilbakekall av statsborgerskap for å unngå urimelige utslag, herunder en forholdsmessighetsvurdering.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at familieliv er en menneskerett. Disse medlemmer viser til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som har påpekt at det er «uoverstigelige hindringer og barrierer som en flyktning møter i en søknadsprosess om familiegjenforening i Norge». Disse medlemmer mener det er behov for å senke behandlingstid og gebyr ved søknad om familiegjenforening, slik at flyktninger og andre innvandrergrupper kan sikres denne grunnleggende rettigheten.

Disse medlemmer viser til Justis- og beredskapsdepartementets tildelingsbrev til Utlendingsdirektoratet (UDI) for 2023, der det understrekes at tilbakekall av oppholdstillatelse og statsborgerskap er viktig. Statistikken viser at det har vært en kraftig økning i antall tilbakekallssaker de siste årene. I 2022 ble det opprettet 665 saker om tilbakekall av oppholdstillatelse, sammenlignet med 167 i 2017. Disse medlemmer viser til at tilbakekall av oppholdstillatelse med påfølgende utvisning fra landet splitter familier og river vekk godt integrerte arbeidstakere og naboer som har bodd i norske kommuner i lengre tid. Ifølge avisa Klassekampen (18. april 2023) står nær 700 afghanere i fare for å bli utvist grunnet tilbakekall, og mange av disse sakene vil medføre splittelse av godt integrerte familier. Disse medlemmer viser til brev fra UDI til Justis- og beredskapsdepartementet datert den 22. februar 2022, der direktoratet ber om å få henlegge tilbakekallssaker opprettet 2018 eller tidligere, med begrunnelse i at bare i et fåtall av sakene finner UDI nok informasjon til å etablere en ny sannsynliggjort identitet for personen. UDI konkluderer med at målet om at alle som oppholder seg i Norge, skal ha avklart identitet, kan være tilstrekkelig ivaretatt ved at personene gis en låst identitet.

Disse medlemmer mener at familier skal samles heller enn å splittes.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen trekke tilbake instrukser gitt etter 2015 som pålegger utlendingsmyndighetene å gjennomgå oppholdstillatelsen til grupper med mål om tilbakekall av statsborgerskap.»

«Stortinget ber regjeringen prioritere familiegjenforening høyere i tildelingsbrevet til Utlendingsdirektoratet fra 2024.»

«Stortinget ber regjeringen påse at det er tilstrekkelig med personell i Utlendingsdirektoratet så vel som politidistriktene til å redusere behandlingstiden for familiegjenforeningssaker.»

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med et forslag om foreldelsesfrist for tilbakekalling av statsborgerskap.»

«Stortinget ber regjeringen imøtekomme Utlendingsdirektoratets forslag om å henlegge tilbakekallssaker som ble opprettet for mer enn 3 år siden.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen trekke tilbake instrukser gitt etter 2015 som pålegger utlendingsmyndighetene å gjennomgå oppholdstillatelsen til grupper med mål om tilbakekall av statsborgerskap.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen prioritere familiegjenforening høyere i tildelingsbrevet til Utlendingsdirektoratet fra 2024.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen påse at det er tilstrekkelig med personell i Utlendingsdirektoratet så vel som politidistriktene til å redusere behandlingstiden for familiegjenforeningssaker.

Forslag 4

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med et forslag om foreldelsesfrist for tilbakekalling av statsborgerskap.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen imøtekomme Utlendingsdirektoratets forslag om å henlegge tilbakekallssaker som ble opprettet for mer enn 3 år siden.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantfroslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:154 S (2022–2023) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Grete Wold, Lars Haltbrekken og Andreas Sjalg Unneland om å samle, og ikke splitte, familier på flukt – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 2. mai 2023

Lene Vågslid

Tobias Drevland Lund

leder

ordfører