Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tove Elise Madland, Cecilie Myrseth, Even A. Røed og Truls Vasvik, fra Høyre, Sandra Bruflot, Erlend Svardal Bøe og lederen Tone Wilhelmsen Trøen, fra Senterpartiet, Lisa Marie Ness Klungland og Hans Inge Myrvold, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Morten Wold, fra Sosialistisk Venstreparti, Marian Hussein, fra Rødt, Seher Aydar, fra Kristelig Folkeparti, Olaug Vervik Bollestad, og fra Pasientfokus, Irene Ojala, viser til forslaget i Dokument 8:59 S (2022–2023) om å unnta lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven.

Komiteen viser til at statsråd Ingvild Kjerkol har uttalt seg om forslaget i brev til komiteen av 9. januar 2023. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen. Komiteen viser til at statsråden ikke tilrår at forslaget blir vedtatt.

Komiteen har mottatt skriftlig høringsinnspill i saken fra fem aktører: Dagligvareleverandørenes forening, Dyrebeskyttelsen Norge, NOAH – for dyrs rettigheter, Hovedorganisasjonen Virke og Askerock.

Komiteen viser til at forslagsstillerne ber regjeringen om å unnta lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven.

Komiteen viser til at formålet med tobakksskadeloven er å begrense helseskadene som bruken av tobakksvarer medfører.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at alle former for reklame for tobakksvarer i Norge er forbudt. Tobakksskadeloven har forbud mot synlig fremvisning og oppstilling av blant annet tobakksvarer og tobakksutstyr. Askebeger regnes som tobakksutstyr og er derfor omfattet av oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven. I forskrift om forbud mot tobakksreklame er det gjort noen unntaksbestemmelser, men disse retter seg i hovedsak mot spesialforretninger for tobakksvarer.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, ser frem til en ny nasjonal tobakksstrategi, der det også vil inngå vurdering av og tiltak for å redusere miljøkonsekvensene av tobakksvarer.

Dette flertallet deler forslagsstillernes engasjement for å redusere plastforsøpling og samtidig få løfte fram de øvrige negative konsekvensene tobakksindustrien har for miljøet vårt. Det er verdt å merke seg at Verdens helseorganisasjon oppgir at tobakksavfall er det mest forsøplende plastproduktet vi har på verdensbasis.

Et tredje flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til statsrådens svar og vil særlig påpeke at det er tillatt både å selge og å gratis dele ut lommeaskebeger. Det må derimot ikke være noen kobling til tobakksindustrien eller at utdelingen kan oppfattes som et markedsføringstiltak for tobakksprodukter.

Dette flertallet vil påpeke at formålet med oppstillingsforbudet er særlig å beskytte barn og unge mot tobakkseksponering, men også gjøre det enklere for de som prøver å slutte med tobakksbruk. Forskning viser at det er sammenheng mellom tidlig eksponering av tobakksreklame og fremtidig røyking.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at røyking er den viktigste enkeltårsaken til sykdom og tidlig død i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det har vært en kraftig nedgang i prosentdelen daglige røykere i Norge, fra 21 pst. i 2008 til 8 pst. i 2021. Disse medlemmer mener det er viktig å fortsette arbeidet med å redusere tobakksbruken i Norge, og at arbeidet med å forebygge bruk av tobakk i befolkningen må videreføres og styrkes. Disse medlemmer viser til tobakksstrategien som ble lagt frem av regjeringen Solberg i 2019 i forbindelse med Folkehelsemeldinga – Gode liv i eit trygt samfunn (Meld. St. 19 (2018–2019)).

Disse medlemmer mener lommeaskebeger bidrar positivt til å redusere plastforsøpling med sigarettsneiper, men mener at det ikke er riktig å gi unntak fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven. Formålet med tobakksskadeloven er å begrense skadevirkningene som bruken av tobakksvarer fører med seg. Disse medlemmer viser til Helse- og omsorgsdepartementets vurdering av forslaget i brev til Stortinget datert 9. januar. Her skriver departementet:

«Formålet med oppstillingsforbudet er å begrense reklameeffekten av synlig oppstilling av tobakksvarer og tobakksutstyr i butikker og kiosker. Forbudet er særlig ment å beskytte barn og unge, men skal også bidra til å gjøre det enklere for dem som prøver å slutte med tobakksbruk.»

Disse medlemmer mener også det finnes andre og mer treffsikre tiltak for å redusere plastforsøpling av sigarettsneiper.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener representantforslaget er et godt initiativ for å sikre at færre sigarettsneiper havner i naturen. Disse medlemmer viser til saksordførermerknadene, der det påpekes at det er gjort noen unntak i forskrift om forbud mot tobakksreklame, og mener derfor at det burde være mulig å gjøre et slikt unntak også for lommeaskebegre.

Disse medlemmer viser til Plastpiratene, som er en uavhengig organisasjon som har utviklet et lommeaskebeger av resirkulert plast. Denne sørger for mindre avfall, og sikker slukking av en sigarett. Plastpiratene delte ut slike lommeaskebegre på diverse festivaler forrige sommer og fikk utelukkende gode tilbakemeldinger. Festivalarrangørene pekte på at det var mye mindre avfall i form av sneiper som ble kastet på festivalområdet. Det er et lett tiltak for å få folk til å kaste mindre sneiper i naturen. Problemet er bare at det er ulovlig for Plastpiratene og festivalarrangører å dele ut slike produkter.

Disse medlemmer viser til at filteret i sigaretter inneholder nærmere 90 pst. plast. Rundt 320 000 nordmenn røyker daglig, og om alle disse sneipene blir kastet i naturen, vil det tilsvare nærmere et tonn med plast om dagen. Dette er en betydelig mengde. Disse medlemmer mener det er absurd at man skal være så firkantet med hensyn til å tillate et produkt som vil kunne sørge for mye mindre forsøpling, og som på ingen måte vil oppmuntre flere til å røyke.

Disse medlemmer mener det vil være hensiktsmessig å gjøre et slikt unntak for å sikre at det blir lettere for røykere å kaste røyksneiper i vanlig avfall, og minske risiko for brann. Disse medlemmer mener at et slikt forslag vil kunne føre til mindre sneiper og plast i naturen og ha positive virkninger. Disse medlemmer mener ikke det er noen grunn til å anta at flere vil begynne å røyke dersom man unntar lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven, og ser ikke at dette kan anses som reklame som vil kunne føre til flere røykere. Antall røykere i befolkningen er forholdsvis lavt, og synkende, og disse medlemmer mener derfor at virkningene av et slikt forslag utelukkende vil være positivt for reduksjon av avfall som kastes i naturen.

Disse medlemmer fremmer på bakgrunn av dette følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen unnta lommeaskebeger fra oppstillingsforbudet i tobakksskadeloven.»