Merknad
1. Bakgrunn
Dokument 8:57 S (2022–2023)
I Dokument 8:57 S (2022–2023) fremmes følgende forslag:
-
«1. Stortinget ber regjeringen innføre et krav om solcelleanlegg på alle offentlige bygg over 250 m2. Kravet må gjelde fra utgangen av 2025 for stat, kommune, fylkeskommune og offentlig eide selskaper. Regjeringen bes legge fram en plan for innføringen av dette senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2023.
-
2. Stortinget ber regjeringen fjerne søknadsplikt etter plan- og bygningsloven for solenergianlegg på tak av blokkbebyggelse og næringsbygg, og vurdere det samme for all annen bebyggelse hvor ikke særlige hensyn gjelder.
-
3. Stortinget fastsetter et mål om å ha installert solkraft tilsvarende produksjon av 10 TWh innen 2030, og ber regjeringen komme til Stortinget med en plan for å nå dette målet senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2023. Planen må gi et rammeverk for bakkemonterte solkraftverk og vise hvordan utbygging kan skje med få inngrep og lavt konfliktnivå.
-
4. Stortinget ber regjeringen utvide tilskuddsordninger for solenergianlegg gjennom Enova til landbruk og mindre bedrifter.
-
5. Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en sak om hvordan kommunene gjennom plan- og bygningsloven kan pålegge lokale energiløsninger som solenergi og bergvarme i reguleringsplaner.
-
6. Stortinget ber regjeringen lage en plan og en virkemiddelpakke for installasjon av bergvarmepumper i alle bygg som har vannbåren varme og ikke er tilknyttet fjernvarme. Stortinget ber regjeringen om at denne planen presenteres i forbindelse med revidert statsbudsjett for 2023.
-
7. Stortinget ber regjeringen skjerpe krav til energifleksibel oppvarming i byggteknisk forskrift, og vurdere et krav om at energifleksible varmesystemer skal dekke minst 80 pst. av oppvarmingsbehovet for bygg over 500 m2.
-
8. Stortinget ber regjeringen sørge for at støtteandelen til bergvarmepumper reflekterer at dette er en svært energieffektiv teknologi, og en stabil varmekilde som bidrar mest i energisystemet når behovet er størst.
-
9. Stortinget ber regjeringen følge opp klimaforliket fra 2012 og bygningsdirektivet fra 2010 og innføre krav til nesten nullenerginivå i byggeforskriftene.
-
10. Stortinget ber regjeringen innføre en støtteordning for nye bygg som dokumenterer energibruk som er 50 pst. lavere enn krav i gjeldende forskrifter. Stortinget ber om at denne støtteordningen innføres så raskt som mulig og avvikles når krav til nesten nullenerginivå for nye bygg er innført.
-
11. Stortinget ber regjeringen bruke levert energi som målepunkt ved innføring av nesten nullenerginivå i byggeforskriftene for at bruk av varmepumper og egenproduksjon av solstrøm skal likebehandles med andre teknologier.
-
12. Stortinget ber regjeringen etablere et utvidet investeringsprogram for biogass gjennom Enova og/eller Bionova, med et tallfestet mål for økt produksjon.
-
13. Stortinget ber regjeringen lage en plan med virkemidler for etablering av et nasjonalt nettverk av fyllestasjoner med flytende biogass.»
Unntatt er forslagene 1 og 9, som foreslås behandlet etter forretningsordenen § 39 annet ledd bokstav c (avvises).
Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.
Dokument 8:71 S (2022–2023)
I Dokument 8:71 S (2022–2023) fremmes følgende forslag:
-
«1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan for energiøkonomisering av alle sektorer i løpet av 2023.
-
2. Stortinget ber regjeringen sette et mål om at det totale energiforbruket i bygg ikke skal overstige 69 TWh i 2030. Stortinget ber regjeringen innen revidert nasjonalbudsjett for 2023 legge fram en plan for hvordan regjeringen skal rapportere på målet.
-
3. Stortinget ber regjeringen gi Enova et tilleggsmandat om å bidra til energieffektivisering gjennom målrettede tiltak for husholdninger. Tilleggsmandatet må sikre støtte til moden teknologi som gir raske reduksjoner i strømforbruket. Tilleggsmandatet skal være på plass innen mars 2023.»
Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.