Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Bengt Fasteraune, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til at målet med det nordiske samarbeidet i Nordisk råd er å enes om felles løsninger som har en tydelig positiv effekt for innbyggerne i Norden, slik som nedbygging av grensehindre.

Komiteen viser videre til at det regionale samarbeidet har blitt svært omfattende og dekker en rekke ulike samfunnsområder, blant annet miljø, klima, energi, utdanning, innovasjon, likestilling og kultur. Komiteen merker seg at arbeidet i Nordisk råd i 2021 har vært preget av pandemien.

Komiteen merker seg også at under Danmarks ledelse var hovedtemaet «I pandemiens fotspor – hva kan vi lære?». Komiteen viser til at ett av det danske presidentskapets fire prioriterte hovedtemaer var nordisk forsvars- og beredskapssamarbeid. Komiteen mener at sikkerhetssituasjonen i Europa tilsier et stadig tettere forsvars- og beredskapssamarbeid mellom de nordiske landene der det er naturlig, gitt landenes ulike tilknytningsformer til EU og NATO.