3. Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen
Komiteen har forelagt utkast til innstilling for utenriks- og forsvarskomiteen, som i brev av 6. desember 2021 har avgitt følgende uttalelse:
«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til finanskomiteens utkast til innstilling datert 30. november 2021 til Prop. 208 LS (2020–2021) S-delen, Samtykke til deltagelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/2088 og forordning (EU) 2020/852.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti peker på at Norge på selvstendig grunnlag kunne og burde utpekt sentrale satsninger for bærekraftig investering gjennom et sett egne kriterier, som del av en nasjonal politikk for utvikling og omstilling av næringsliv og samfunn. Det er ønskelig å bruke et handlingsrom til å utvikle egne kriterier hvis fremtidige kommisjonsforordninger ikke er ambisiøse nok eller har uheldige favoriseringer.
Dette medlem er uenig i denne flertallsmerknaden: ‘Forordningene legger til rette for investeringer i bærekraftige prosjekter og løsninger, og underbygger dermed omstillingen til en mer bærekraftig økonomi, i tråd med nasjonale og internasjonale klima- og miljøambisjoner.’
Dette medlem er enig i disse merknadene fra Rødt: ‘Komiteens medlem fra Rødt mener at de nye vurderingene fra EU-kommisjonen i april inneholder flere problematiske elementer. For det første er det på flere punkter ikke sterke nok miljøkrav, for eksempel er kravet for CO2-utslipp fra hydrogenproduksjon satt så høyt at det kan åpne for at hydrogen som produseres ved bruk av fossil gass blir regnet som ‘grønn’, og dermed bidra til den grønnvaskingen som forordningen er ment å motvirke. Det er heller ikke tydelige nok krav som hindrer at blandingsprodukter av hydrogen og fossil gass kan bli klassifisert som bærekraftig, noe som kan bidra til å forlenge produksjonen av gass og gjøre det vanskelig å nå klimamålene.’
Dette medlem påpeker videre at det i denne proposisjonen bes om samtykke til innlemmelse av to forordninger som så langt ikke er behandlet i EØS-komiteen. Det bes således om forhåndssamtykke til innlemmelse av disse forordningene i EØS-avtalen. På prinsipielt grunnlag mener dette medlem det er feil at Stortinget gir slikt samtykke før EØS-komiteen har behandlet saken og det foreligger en EØS-komitébeslutning som Stortinget konkret kan ta stilling til innholdet i.
Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer viser forøvrig til sine respektive partiers merknader i finanskomiteens utkast til innstilling til Prop. 208 LS (2020–2021) S-delen og har ingen ytterligere merknader.»